Η Ραλλία Χρηστίδου, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών, όπως και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπει τις ελεύθερες και αναιτιολόγητες απολύσεις και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά και αναρωτήθηκε τι είδους εκπαιδευτικό έργο θα προσφέρουν στην τάξη τους, με τις νέες συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά είπε: «με το πόδι του σχολάρχη στο σβέρκο».
Συνεχίζοντας την ομιλία της η Ρ. Χρηστίδου περιέγραψε επιγραμματικά τους άξονες της πολιτικής της Ν.Δ: «Πλήρης αδιαφορία για το αγαθό της Παιδείας, μέγιστο ενδιαφέρον για τα κέρδη των σχολαρχών, που άλλωστε είναι σταθεροί οικονομικοί χορηγοί και θαυμαστές της πολιτικής σας. Και τα εργατικά δικαιώματα στον Καιάδα. Σας το λέει η ΟΙΕΛΕ, βγάζει ανακοίνωση εναντίον των μέτρων σας η ΔΑΚΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα νομοσχέδια είχατε απέναντι όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, των δικών σας δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων»
«Ο εκπαιδευτικός» συνέχισε η Βουλεύτρια, «πλέον μένει ανυπεράσπιστος στους εκβιασμούς του εργοδότη με το εξής δίλημμα : είτε απόλυση είτε αποδοχή μικρότερου ωραρίου και για τις ώρες που στερείται να προσλαμβάνεται κάποιος νεότερος συνάδελφος, πιο φθηνός, πιο υπάκουος ενδεχομένως.»
Η Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε και στα ψέματα του Υπουργείου Παιδείας: «επαναφέρετε με το άρθρο 10 τις αναιτιολόγητες απολύσεις, αφού προηγούμενα ισχυριστήκατε ότι οι απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία ήταν, με τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αδύνατες. Ποια είναι η αλήθεια; Με το ισχύον νομικό καθεστώς που καταργείται το 75% των προσφυγών των σχολαρχών έγινε δεκτό από την αρμόδια ανεξάρτητη δημόσια επιτροπή και οι εκπαιδευτικοί απολύθηκαν. Η επιτροπή ΔΕΝ συγκροτείται στην πλειοψηφία της από συνδικαλιστές όπως ψευδώς λέει στα κανάλια η Υπουργός αλλά από δικαστικούς.»
Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία της αναφέροντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα των ασκών του Αιόλου που ανοίγει το Υπουργείο με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου: «ο βαθμός “20” στο απολυτήριο του Λυκείου σημαίνει τουλάχιστον 1000 μόρια σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Και αναρωτιέμαι: Θεωρεί κανείς ότι στη βάση αυτού του δεδομένου δεν θα υπάρχουν πιέσεις από γονείς και κατ επέκταση από σχολάρχες στην κατεύθυνση της όσο δυνατόν υψηλότερης βαθμολογίας των μαθητών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Στο «Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», μια αγαπημένη ταινία, ο γονέας Παπασταύρου τηλεφωνούσε, τη δεκαετία του 60, στο ιδιωτικό σχολείο της κόρης του αξιώνοντας την απόλυση του καθηγητή των αρχαίων για ένα χαστούκι. Και βέβαια το αίτημα του θεωρείτο αυτονόητο. Σας ερωτώ, αν τότε το χαστούκι ισοδυναμούσε με απόλυση, εν έτει 2020, τα 1000 μόρια του ΑΣΕΠ τι αξία θα έχουν στο χρηματιστήριο που εγκαθιδρύει, δια του παρόντος σχεδίου νόμου, η κυβέρνηση της ΝΔ εντός των ιδιωτικών σχολείων, σε βάρος, σε τελευταία ανάλυση, του 93% των μαθητών που αποφοιτούν από δημόσια σχολεία, χωρίς το πορτοφόλι των γονιών τους να έχει τη δυνατότητα να πιέσει για το 20άρι στον τίτλο σπουδών της αποφοίτησης;»
Δείτε σχετικό βίντεο:
[fvplayer id=”367″]
#επικοινωνούμε_ελεύθερα
#paramenoume_speedy