«Το πελατειακό σύστημα βαραίνει πάντα αυτούς που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν βαραίνει ποτέ, αυτούς οι οποίοι ζητάνε προνόμια. Το κόμμα σας, η Κυβέρνηση σας έχει μία ξεχωριστή ικανότητα, τα προνόμια που δίνει σε λίγους να τα εμφανίζει ως ελευθερία. Αυτό ξέρετε πώς λεγόταν πριν διαφωτισμού; Ασυδοσία. Οι τραπεζίτες ασυδοσία, η λίστα Πέτσα ασυδοσία, δεν λέγεται ελευθερία, ασυδοσία λέγεται για να ξεχωρίζουμε τους όρους. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ασυδοσία».
Τοποθέτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», χθες Δευτέρα 27.7.
Αναλυτικά η ομιλία έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν ξεκινήσω για το θέμα του νομοσχεδίου, θα ήθελα να πω και στην κ. Υπουργό και στον κ. Υφυπουργό, να δούνε άμεσα το θέμα των εκπαιδευτικών αναπληρωτών, που τους έχει αποβάλει από τις λίστες ο ΑΣΕΠ, λόγω μη καταβολής παραβόλου. Έχουν καταβάλει το παράβολο και μένουν οι άνθρωποι για δύο χρόνια εκτός λίστας. Πρέπει να το λύσετε οπωσδήποτε.
Κυρία Υπουργέ, όπως κάθε φορά, έρχεστε πάρα πολύ εριστική, με ένα θράσος απίστευτο. Αρχίσατε, παίρνοντας ως δεδομένο αυτό που είπε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, να μην τους λέω σχολάρχες και παρεξηγήστε, λέγοντας ότι είσαστε σοκαρισμένη.
Κυρία Υπουργέ, εγώ είμαι σοκαρισμένη που ενώ έχει ζητήσει να σας δει η ΟΙΕΛΕ, σας έχει θέσει ερωτήματα, ούτε διαβούλευση όπως έπρεπε έχετε κάνει μαζί τους ούτε στα ερωτήματα τους έχετε απαντήσει.
Δεύτερον, ακούω και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε, αυτό που σας σοκάρει άλλες χώρες δεν τις σοκάρει καθόλου. Η Φιλανδία, της οποίας θαυμάζουμε όλοι το σύστημα, δεν έχει ιδιωτικά σχολεία. Έχει μόνο δημόσια σχολεία και είναι υπερήφανη γι’ αυτό και έχουνε δημόσια σχολεία της γειτονιάς.
Διαβάστε εφημερίδα προσκείμενης σε εσάς, ακόμα και στο «Πρώτο Θέμα», γκουγκλάρετε «Φινλανδία, δημόσια σχολεία», να δείτε εκεί μία συνέντευξη…
… της υπεύθυνης παιδείας, όπου λέει ένα πράγμα: «είμαστε μία φτωχή χώρα, που δεν έχουμε αριστοκρατία και δεν έχουμε οικογενειοκρατία, γι’ αυτό για μας η κοινωνική ανέλιξη και η ανάπτυξη εξαρτάται από τη δημόσια παιδεία μας».
Εγώ, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, όσο και να σας σοκάρει, δεν ξέρω τι είπε και τι δεν είπε ο κ. Κυραϊλίδης, ονειρεύομαι στη χώρα μου αυτό που ονειρεύτηκαν όλοι οι Έλληνες μετά την ελληνική επανάσταση, ένα δημόσιο σύστημα παιδείας, τόσο καλό που θα εξασφαλίζει την ισότητα στις ευκαιρίες όλων των Ελλήνων πολιτών. Γιατί αυτό έγινε, το δημόσιο σύστημα παιδείας ήταν ακριβώς αυτό το πράγμα.
Ας έρθουμε στην ιδιωτική εκπαίδευση, όμως. Ακούω συνέχεια ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν αυτό, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουμε το άλλο κ.λπ. Δεν ακούω για τους ιδιοκτήτες τι θα πρέπει να κάνουν απέναντι στο κράτος και απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας.
Το πελατειακό σύστημα βαραίνει πάντα αυτούς που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν βαραίνει ποτέ, αυτούς οι οποίοι ζητάνε προνόμια. Το κόμμα σας, η Κυβέρνηση σας έχει μία ξεχωριστή ικανότητα, τα προνόμια που δίνει σε λίγους να τα εμφανίζει ως ελευθερία. Αυτό ξέρετε πώς λεγόταν πριν διαφωτισμού; Ασυδοσία. Οι τραπεζίτες ασυδοσία, η λίστα Πέτσα ασυδοσία, δεν λέγεται ελευθερία, ασυδοσία λέγεται για να ξεχωρίζουμε τους όρους. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ασυδοσία.
Ακούσαμε έκπληκτοι και σοκαρισμένοι, εγώ με αυτά σοκάρομαι, ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούσαν τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται αμέσως η Νέα Δημοκρατία να νομοθετήσει για τα προνόμιά τους. Ελευθερία δεν ήταν για τα ιδιωτικά σχολεία, θέλω να ρωτήσω, με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, για ωράριο 40 ωρών, απεριόριστες απογευματινές δράσεις, αλλά, που θα υπήρχε έλεγχος και δήλωση του αριθμού των μαθητών και των καθηγητών. Αυτό δεν ήταν ελευθερία;
Ασυδοσία, ξέρετε τι είναι; Ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση, δεν δηλώνονται παντού πουθενά, ούτε οι μαθητές ούτε οι καθηγητές. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Αδήλωτη εργασία και ενδεχομένως μαύρο χρήμα. Ελευθερία υπήρχε, όταν σε αυτές τις δράσεις ασκείται έλεγχος σκοπιμότητας. Ασυδοσία ξέρετε τι είναι; Όταν υπάρχει η δημιουργική εποπτεία, γιατί φεύγει ο έλεγχος της σκοπιμότητας; Γιατί η λέξη σκόπιμος ενοχλεί τόσο πολύ; Μήπως κυρία Υπουργέ έχει παραπεμφθεί, για αποδεδειγμένα βαριά πειθαρχικά αδικήματα, άνθρωπος ο οποίος μάλιστα ορίζεται ως μέλος του ΙΕΠ, άρα, επίσημος σύμβουλος έχει παραπεμφθεί για αδικήματα, που αφορούν αδήλωτη εργασία καθηγητών και τώρα είναι στο ΙΕΠ και είναι σύμβουλος δικός σας.
Ελευθερία είναι, όταν με το νόμο του 2019, οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία όπως και των δημόσιων, ακριβώς είχαν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Ασυδοσία είναι, να παραβλέπονται όλα αυτά και να μπορεί από κει και πέρα να κάνει ο ιδιοκτήτης ότι θέλει. Εδώ, έρχομαι να ρωτήσω ένα πράγμα και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι ή δεν είναι ασυδοσία να λέμε, ότι μπορεί να μειωθεί το ωράριο του εκπαιδευτικού, διότι βρήκαμε και την έκφραση πείτε το σε οποιαδήποτε μέση μάνα αυτής της κοινωνίας , γιατί η μάνα θέλει να καθίσει με τα παιδιά της, άρα, να έχει λιγότερο ωράριο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευελιξία, η οποία είναι υποχρεωτική και αναγκαστική ;
Μας είπε η κυρία Αλεξοπούλου πριν, ότι τα δύο χρόνια και πως τα δύο χρόνια φαίνονται πολλά, ενώ πάμε για αορίστου χρόνου. Ελευθερία είναι, να μπορεί και ο ιδιοκτήτης, αλλά, κυρίως ο εργαζόμενος να ξέρει ότι τουλάχιστον δύο χρόνια έχει εργασία, παίρνει την αντίστοιχη αποζημίωση, μπορεί να έχει προϋπηρεσία και λοιπά. Ασυδοσία ξέρετε τι είναι; Να μπορεί να απολύεται εκπαιδευτικός από την πρώτη μέρα, να απολύεται στον ένα χρόνο, να μην έχει ούτε αποζημίωση ούτε προϋπηρεσία, ούτε οτιδήποτε τέτοιο.
Ελευθερία, ήταν η επιτροπή, στην οποία μπορούσε να προσφύγει ο εκπαιδευτικός όταν τον απέλυε ο ιδιοκτήτης και μπορούσε μέσα σε 90 μέρες η επιτροπή να αποφανθεί και να μπορέσει ο εκπαιδευτικός αν δικαιωνόταν, να γυρίσει στο σχολείο του. Αυτό τελειώνει τώρα, ασυδοσία είναι αυτό. Μπορεί να τον πετάξει έξω. Ποιος θα προσφύγει στα δικαστήρια και με τι λεφτά όταν είναι άνεργος;
Ασυδοσία είναι να βαφτίζεις ευελιξία οτιδήποτε καταπατά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Θέλω να κλείσω με ένα πράγμα, για να ακουστεί και θα πρέπει να ακούγεται συνέχεια. Σε αυτή τη χώρα και η φιλελεύθερη παράδοση του κόμματός σας, η φιλελεύθερη παράδοση, ταύτισε δύο πράγματα, απ΄ τα επαναστατικά Συντάγματα μέχρι το Σύνταγμα του ΄75, μέχρι όλα τα Συντάγματα, δύο πράγματα ως προϋπόθεση το ένα του άλλου, την ελευθερία με την ισότητα.
Εσείς ξέρετε τι κάνετε; Και εδώ είναι η νεοφιλελεύθερη παράδοση, η οποία δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πρόοδος, ούτε τίποτα τέτοιο, πάει πολύ πίσω, πάρα πολύ πίσω, πριν καν από τον Διαφωτισμό. Εσείς την ισότητα τη βαφτίσατε εξισωτισμό. Ξέρετε τι κάνετε; Προσβάλλετε το θεμελιακό άρθρο του Συντάγματος, που μιλάει για ισότητα όλων των Ελλήνων.
Όταν υποβαθμίζετε την αρχή της ισότητας σε εξισωτισμό, εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και εκεί θα είμαστε, θα αντιπαρατιθέμεθα μέχρι τέλους. Ελευθερία, λοιπόν, χωρίς ισότητα δεν υπάρχει. Είναι ασυδοσία, και κυρία Κεραμέως, σας συστήνω, υπάρχουν πάρα πολλά ωραία εκκλησιαστικά κείμενα, επί οθωμανικής εποχής, που μιλάνε για αυτή την ασυδοσία και το τι σημαίνει ασυδοσία. Κοιτάξτε τα, μπορεί ίσως να καταλάβετε τι εννοούμε. Και δεν είναι σοβιετία αυτά. Είναι αγώνας γενεών ολόκληρων, μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ.».