Στην ομιλία του ο Βουλευτής Ηλείας και Τομέαρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης εστίασε στα εξής σημεία:

Για την υπεύθυνη στάση του Κινήματος Αλλαγής:

«Το Κίνημα Αλλαγής σταθερό στις αρχές του, στηρίζει έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπερψηφίζοντας επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο»

Για την αδειοδότηση των εταιριών: «Επιμένετε  να επιτραπεί σε εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί εκτός της χώρας να δραστηριοποιηθούν για δύο χρόνια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

Πόσες και ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και τι θα γίνει αν  μετά τα δύο χρόνια απορριφθούν οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους δανειολήπτες;»

Για τον αποκλεισμό των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τους δυνητικούς παρόχους μικροπιστώσεων: «Ορθώς εντάξατε τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στους δικαιούχους μικροπιστώσεων, όπως ζητήθηκε από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του κοινοβουλίου. Αυτό όμως δεν φτάνει. Πρέπει οι φορείς αυτοί, μετά από πιστοποίηση, να μπορούν να χορηγούν μικροπιστώσεις, ώστε να προωθήσουν την καινοτομία και την αλληλεγγύη και κάτι που θα ήταν σύμφωνο και με το σκοπό του νομοσχεδίου και σε αντιστοιχία με τη φυσιογνωμία και το ρόλο των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».

Για τις τράπεζες: «Προτείνετε διατάξεις που διευκολύνουν το τραπεζικό σύστημα ώστε να στηριχθεί η οικονομία της χώρας, χωρίς όμως το τραπεζικό σύστημα να διευκολύνει ανάλογα την επιχειρηματικότητα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ζητήσαμε να διατηρηθεί η υποχρέωση κατάρτισης οικονομικής κατάστασης και στη θυγατρική εταιρία. Δεν είναι τυχαία η παρατήρηση του διοικητή της ΤτΕ για την πολιτική προβλέψεων που ακολουθήθηκε από τις τράπεζες».

Για την επιτοκιακή επιβάρυνση: «Είναι στη σωστή κατεύθυνση η διάταξη για τον προσδιορισμό του επιτοκίου,  αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη διάταξη και για το είδος της εγγύησης και για το ανώτατο ποσοστό που θα φτάνει επί του ποσού χρηματοδότησης».

 Για το διαδικτυακό τζόγο: «Τη στιγμή που όλοι ομολογούν ότι ο διαδικτυακός τζόγος άνθησε κατά την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση διευκολύνει τις εταιρείες τυχερών παιγνίων, μειώνοντας το απαιτούμενο ποσό που πρέπει να καταβάλλουν φέτος. Με την απόφασή σας αντί για 2 να ζητήσετε 4 δόσεις, αφαιρείτε έσοδα πάνω από 15 εκατ. ευρώ για το 2020, ποσά που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι 13 εταιρείες που υπέβαλλαν σχετική αίτηση».

Για την φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων: «Τι θα σκεφτούν άραγε οι συνταξιούχοι όταν δουν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που εσείς διευκολύνετε τις εταιρείες τυχερών παιγνίων αρνούμενοι έσοδα 15 εκατ. ευρώ, φορολογείται εκείνους με τόκο 20% για τα αναδρομικά που έλαβαν με τρία χρόνια καθυστέρηση; Δημιουργούνται ερωτηματικά τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητα της διάταξης αυτής. Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε έγκαιρα να υπάρξει απαλλαγή από αυτές τις άδικες επιβαρύνσεις».

Για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων: «Την ώρα που ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση αναστέλλει αντί να καταργεί τον  συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει».

Για την παράταση της εξόφλησης των επιταγών για τις τουριστικές επιχειρήσεις: «Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο Οκτώβριος στο διάστημα που υπολογίζεται το 50% του ετήσιου τζίρου, γιατί τότε πληρώνονται  οι περισσότερες επιχειρήσεις για τη σεζόν. Και θα έπρεπε το μέτρο αυτό να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως π.χ. τους προμηθευτές τουριστικών επιχειρήσεων, των οποίων τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν χωρίς να έχουν την αντίστοιχη διευκόλυνση».

Για την παράταση του έκτακτου προσωπικού στις προνοιακές δομές: «Ρυθμίζετε με δεύτερη παράταση τις συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού σε προνοιακές δομές. Εδώ που φτάσαμε η παράταση είναι μονόδρομος για να μη βρεθούν αβοήθητοι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, κακοποιημένα παιδιά και ευάλωτοι συμπολίτες μας.  Πώς είναι, όμως, δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία των προνοιακών δομών να εξαρτάται από το έκτακτο προσωπικό; Ψηφίζουμε την παράταση, επικρίνουμε όμως  την κυβερνητική ολιγωρία για όλο αυτό το διάστημα».

 Για την διεύρυνση της βάσης επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά: Για την ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ και όλες τις προνοιακές δομές στα επαγγέλματα που θα αξιολογηθούν ως βαρέα και ανθυγιεινά.  Έχετε αρνηθεί επανειλημμένως παραπέμποντας το θέμα στη σχετική επιτροπή».

 Για τα «Ελληνικά Αμυντικά συστήματα»: « Τα ΕΑΣ χρειάζονται ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης για να συνεχίσει η εταιρία να παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην άμυνα, όσο και στην οικονομία της χώρας. Το σχέδιο εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το 2015 και εγκαταλείφθηκε είναι αναγκαίο να προχωρήσει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι το Νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις είναι μεν ένα θετικό βήμα, πρέπει όμως, αφενός, να υλοποιηθεί με ταχύτητα και σχεδιασμό, αφ’ ετέρου, να μην μείνει ένα αποσπασματικό μέτρο, αλλά να ενταχθεί σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης και ανάπτυξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί σήμερα το 97,4% των επιχειρήσεων της χώρας και απασχολεί το 62% του εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατρίνης ανέφερε:

«Η ολοκληρωμένη αυτή στρατηγική απουσιάζει από την κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε τη σημερινή αδράνεια να διαδεχθεί μια συνολική πρόταση για τον κόσμο της αγοράς για να μη γκρεμιστούν σε δύο μήνες όσα με τεράστιες θυσίες κρατήθηκαν για περισσότερα από δέκα χρόνια. Θα είναι μια ήττα του πολιτικού συστήματος».

 

#επικοινωνούμε_ελεύθερα

#paramenoume_speedy