Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η αναθεωρημένη εντολή του ECDC θα επιτρέψει στον οργανισμό να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στην υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της στην πρόληψη και τον έλεγχο των απειλών μεταδοτικών ασθενειών και θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ετοιμότητα για μελλοντικές προκλήσεις για την υγεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την ανανέωση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Με την επικαιροποιημένη αυτή εντολή, η ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση του έργου του ECDC στους τομείς της επιτήρησης, της έγκαιρης προειδοποίησης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης.

Το ECDC είναι οργανισμός της ΕΕ επιφορτισμένος με την υποστήριξη των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση των λοιμωδών νόσων, μεταξύ άλλων μέσω επιδημιολογικών πληροφοριών, επιστημονικών συμβουλών και δραστηριοτήτων κατάρτισης.

Συνδρομή για τον σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης

Η επικαιροποιημένη και ισχυρότερη εντολή προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας της ΕΕ για την υγεία, η οποία θα συνδράμει στις κατά τόπους αντιδράσεις σε επιδημικές εξάρσεις, την παροχή εμπειρογνωμοσύνης στις χώρες της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα όσον αφορά την ανάπτυξη, την εξέταση και την επικαιροποίηση των σχεδίων ετοιμότητας. Θα ανατεθεί επίσης στο ECDC να αναπτύξει ψηφιακές πλατφόρμες επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στενότερος συντονισμός με τον ΠΟΥ και αυστηρότερες διατάξεις για την προστασία των δεδομένων

Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου συμφώνησαν μεταξύ άλλων για:

-καλύτερη ευθυγράμμιση και συντονισμό των συστάσεων και των δράσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προς διασφάλιση της συνοχής και της συμπληρωματικότητας·

-ενίσχυση των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν θα υφίστανται επεξεργασία ούτε θα κοινοποιούνται, παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι εντελώς αναγκαίο για την εκπλήρωση της αποστολής του ECDC.

Γενικές πληροφορίες και επόμενα βήματα

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τα δύο θεσμικά όργανα πριν ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία έγκρισης.

Αυτή η προγραμματισμένη επικαιροποίηση της εντολής του ECDC εντάσσεται σε μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Εκτός από την ενίσχυση της εντολής του ECDC, περιλαμβάνει σημαντικότερο ρόλο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και σχέδιο κανονισμού για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Και οι τρεις προτάσεις υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου 2020. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 η δέσμη μέτρων για την Ένωση Υγείας συμπληρώθηκε με πρόταση για τη σύσταση αρχής ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης (HERA).

Οι συννομοθέτες ενέκριναν τους νέους κανόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στις 28 Οκτωβρίου.»

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημείωσαν:

«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Μια Ένωση που έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσει αποφασιστικά την αντιμετώπιση της COVID-19 και που είναι έτοιμη για μελλοντικές κρίσεις υγείας. Από την έναρξη της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινών προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κατάστασης, παρέχοντας έγκαιρες και σαφείς αξιολογήσεις κινδύνου και χάρτες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας, παρακολουθώντας τo ξέσπασμα του ιού στην ΕΕ και εισήγηση μέτρων για τον έλεγχό της. Χωρίς αυτό το έργο, ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ δεν θα ήταν τόσο ισχυρός όσο είναι σήμερα.

«Η σημερινή συμφωνία σημαίνει υπερσύγχρονη επιτήρηση μελλοντικών κρουσμάτων, περισσότερη ετοιμότητα και σχεδιασμό απόκρισης με τα κράτη μέλη, ισχυρότερη καθοδήγηση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και περισσότερη υποστήριξη στα κράτη μέλη σε όλα τα στάδια διαχείρισης κρίσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής μόνιμης , έτοιμης προς ανάπτυξη ΟμάδαςΕργασίας για την Υγεία της ΕΕ.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων χωρίς ισχυρούς κανόνες της ΕΕ για διασυνοριακές απειλές για την υγεία και μια εξουσιοδοτημένη Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA). Χρειαζόμαστε όλα τα κομμάτια για να ολοκληρώσουμε το παζλ.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό. Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής βρίσκονται στο τραπέζι και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εργαστούν από κοινού γρήγορα για να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό το φως μιας προκλητικής κατάστασης επί τόπου.

«Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να οικοδομηθεί μια Ένωση καλύτερα προετοιμασμένη, πιο ανθεκτική και πιο ανταποκρινόμενη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις. Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που προστατεύει τους πολίτες μας»