Σωκράτης Φάμελλος κλιματική αλλαγή
syriza.gr

Στην αναγκαιότητα ενός κλιματικού νόμου που θα αποφεύγει γενικόλογες και ασαφείς δεσμεύσεις και θα περιγράφει τη μετάβαση σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και που θα εμπλέξει και θα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, επικεντρώνεται ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή».

Προσθέτει πως το επόμενο σημαντικό αναγκαίο βήμα είναι η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα με προϋπόθεση την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, που πάγωσε για πάνω από ενάμιση χρόνο και εξήγγειλε ξανά η Ν.Δ., την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura 2000, την ενίσχυση και ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, την ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου αλλά και την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τα πλωτά αιολικά πάρκα, όπως και για την ανάπτυξη της αποθήκευσης, που, όπως τονίζει, μάς «έλειψε» το καλοκαίρι.

Επισημαίνει τη λάθος επιλογή της κούφιας απολιγνιτοποίησης, που δεν είναι σε καμία περίπτωση απανθρακοποίηση, αφού προβλέπει την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με αποθήκευση, καθώς και σημειώνει ότι: «Η απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη δεσμεύει την Ελλάδα σε ένα ορυκτό και ακριβό καύσιμο, το φυσικό αέριο, για τις επόμενες δεκαετίες, θίγοντας τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι η μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στο αγαθό της καθαρής ενέργειας σε προσιτές τιμές, σύμφωνα με το σύνθημα «Κανείς να μη μείνει πίσω», καθώς και τονίζει πως η ενεργειακή κρίση δημιουργεί νέες ανισότητες και εμβαθύνει τις υφιστάμενες, αφού αμφισβητεί το δικαίωμα της πρόσβασης στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Δηλώνει τέλος, πως στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εντοπίζεται ολιγοπώλιο, χειραγώγηση τιμών και ουρανοκατέβατα κέρδη κάποιων παραγωγών το τελευταίο δίμηνο. Τα παραπάνω μαζί με τις αντιδράσεις απέναντι στις ΑΠΕ λόγω της υπερθέρμανσης της αγοράς και την αδυναμία δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, το οποίο τελικά θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της Πράσινης Μετάβασης που ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στηρίζει απόλυτα.