«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν είναι η πρώτη φορά, που έχουμε εισβολή και πόλεμο με αυτό τον τρόπο» θυμίζοντας τους πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, κ.α. τα τελευταία χρόνια, «το θέμα όμως είναι εδώ στην καρδιά της Ευρώπης, έχει πυκνώσει ότι έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και πως αυτή θα διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε, διότι οι όροι, που είχε βάλει στην αρχή ο Βλ. Πούτιν έχουν διαφοροποιηθεί και ο πόλεμος πάντα δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα», όπως ανθρώπινες απώλειες, προσφυγιά, οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Ερωτηθείς για το πώς η Τουρκία παρουσιάζετε ως ιδανικός μεσολαβητής για Κίεβο και Μόσχα απάντησε η Σ. Αναγνωστοπούλου ότι «η κυβέρνηση εδώ και καιρό θεωρούσε την Τουρκία απομονωμένη, αυτό είναι έλλειψη οποιασδήποτε ανάγνωσης της πραγματικότητας. Η Τουρκία εδώ και καιρό παίζει ένα ρόλο του επιτήδειου ωφέλιμου», ενώ ακόμα και όταν την καταδίκαζαν «ήταν προνομιακός συνομιλητής και πόσο σημαντικά έπαιξε αυτό τον ρόλο στην Λιβύη» και αυτός ο ρόλος αναδεικνύεται περισσότερο αυτή την στιγμή με την κρίση στην Ουκρανία.
«Το φωνάζαμε σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση, μην κάνετε μια πολιτική με την Τουρκία απομονωμένη, που δεν είναι, και δυστυχώς η κυβέρνηση τώρα αρχίζει να το καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι», με την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργού να έχει οριστεί για την Κυριακή 13/3.
«Καλώς γίνεται αυτή η συνάντηση και το είχε πει πολλές φορές στην Βουλή ο Αλ. Τσίπρας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί βάζοντας η Ελλάδα τις κόκκινες γραμμές της, επωφελούμενη η Ελλάδα από την ενίσχυση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας- Ελλάδας- Ε.Ε. και εκεί να βάλει τις προϋποθέσεις και τους όρους, να είναι συνομιλήτρια και να μην κάθεται στη γωνία θεωρώντας ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία. Ελπίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης να έχει αυτός ατζέντα και τις κόκκινες γραμμές της χώρας».
Για τις οικονομικές επιπτώσεις, τόσο από την ενεργειακή κρίση, που προϋπήρχε, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θύμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή, που άρχισε να διαφαίνεται η κρίση της ακρίβειας διεθνώς πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, που φέρνουν συνεχώς στην Βουλή, και δεν τα αποδέχεται η κυβέρνηση.
«Η έκρηξη της ακρίβειας στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο, τα αποτελέσματα του πολέμου και τις συνέπειες δεν τις έχουμε δει ακόμα στην τσέπη μας» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να είχε φτιάξει ένα ανάχωμα στην ακρίβεια -ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης- και να την περιορίσει, «δεν έκανε απολύτως τίποτε και άνοιξε λεωφόρο στην έκρηξη των τιμών προς όφελος κάποιων λίγων –μιλώ για την ενεργειακή κρίση- χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κα φωνάξαμε ευθύς εξ αρχής να πέσει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κατώτατο επιτρεπτό όριο της Ε.Ε., έλεγχο των τιμών της ενέργειας», αλλά και να πέσει ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο πριν το πόλεμο να έχουμε 6,2% πληθωρισμό και τον Φεβρουάριο 7,2%, «η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απολύτως απροστάτευτη».
Για την καταγγελία ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατηγορείται ότι παραποίησε επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κείμενο της Διακήρυξης των Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προστέθηκε στο ελληνικό δελτίο τύπου ανύπαρκτη απόφαση περί διακοπής των σχέσεων της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι «το να παραποιεί μια υπουργός έγγραφο της Ε.Ε. αυτό είναι πολύ σοβαρό, πέρα από την ίδια την πράξη, γιατί βάζει την χώρα σε ένα κανάλι, που ούτε υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι, γιατί δεν έχει πάρει καμία τέτοια απόφαση η Ε.Ε., και βάζει την Ελλάδα στον τομέα του πολιτισμού να παίρνει θέση, να κάνει λογοκρισία και να θεωρεί τον πολιτισμό, όπλο προπαγάνδας. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, γιατί η ελληνική κοινή γνώμη δεν ενημερώνεται, δεν έχει την εικόνα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης της εκλαμβάνει ως αποφάσεις, ως η Ελλάδα να μην μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, ότι είναι ευρωπαϊκή απόφαση, ενώ είναι ελληνική».