«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».
«Κίνημα Δημοκρατίας είναι ένα όνομα σύμφυτο με την ταυτότητά μας. Γίναμε κίνημα από αντίσταση στην κατάλυση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Γίναμε κίνημα μέσα από μια διαδικασία πρότυπο ψηφιακής δημοκρατίας», επισήμανε.
«Φιλοδοξούμε να γίνουμε η επιστροφή της πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Η ελαττωματική δημοκρατία, την οποία βιώνουμε καθημερινά, η ελαττωματική δημοκρατία για την οποία γράφει κατά κόρον ο διεθνής Τύπος και ο εγχώριος, σιωπά, βρίσκει την αρχή του τέλους της», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης
«Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι κίνημα κυβερνητικό. Ξεκινάμε από σήμερα την προγραμματική προετοιμασία για την οργάνωση, την παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών με τεχνογνωσία σαν να αναλαμβάναμε αύριο το πρωί τη διακυβέρνηση του τόπου. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι δικό σας κίνημα. Γεννήθηκε στον δρόμο των αποκλεισμένων, έξω από μια πόρτα. Γεννήθηκε στις καρδιές των αποφασισμένων. Πάρτε το στα χέρια σας. Φροντίστε το. Μεγαλώστε το. Κάντε το κομμάτι της ζωής σας, κάντε το καθημερινή σας δράση, κάντε το κλειδί για το αύριο, κάντε το νέο, την πίστη που χρειάζεται επιτέλους η πατρίδα μας. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι η ιστορία που γράφουν οι πολλοί όταν σπάνε τον τοίχο που τους έχτισαν οι λίγοι», επισήμανε.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην αρχή της ομιλίας του, επισήμανε: «Ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ. Ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες. Ζω για το πάθος, τη δύναμη, την καθημερινή σας στήριξη επί έναν ολόκληρο χρόνο (…) χωρίς εσάς δεν θα είχα αντέξει. Χωρίς εσάς δεν θα ήμουν εδώ».
«Είναι δεσμευτική για εμάς η ιδρυτική διακήρυξη. Δεν θα την καταστρατηγήσουμε ποτέ. Κουβαλάμε όλο το δημοκρατικό και προοδευτικό DNA αυτού του τόπου», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας αναφορά στην Εθνική Αντίσταση, στο Πολυτεχνείο, στην 3η Σεπτέμβρη και στο 1981.
«Ήρθε η ώρα για ένα νέο δρόμο. Η πολιτική να μιλήσει στο σήμερα, στον άνθρωπο και θα τον ξανακερδίσει», συνέχισε.
«Επιστροφή της πολιτικής στη δημοκρατία»
«Πρώτο βήμα η επιστροφή της πολιτικής στη δημοκρατία. Πρέπει και τα πολιτικά κόμματα να επιστρέψουν στη δημοκρατία. Γι’ αυτό χτίζουμε ένα κόμμα που θα δίνει δύναμη στα μέλη του», επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Ό,τι αποφασίζει με την ψήφο της η βάση δεν θα το αλλάζει η κορυφή. Βαθιά δημοκρατικό και προοδευτικό το κόμμα μας. Είμαστε πιο αριστερό από την αριστερά και πιο κεντρώο από το κέντρο γιατί περιέχει τη δημοκρατία. Είμαστε κόμμα της σύγχρονης κεντροαριστεράς», συνέχισε.
«Δεν θα κάνουμε τη νέα γενιά δώρο στην αποχή και στην ψήφο διαμαρτυρίας. Είμαστε η Κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που στη χώρα μας άργησε 24 χρόνια», ξεκαθάρισε.
Οι αρχές του κόμματος
Στη συνέχεια, o Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στις αρχές του νέου κόμματος.
«Η πρώτη αρχή είναι συμμετοχική δημοκρατία. Θα προτείνουμε συνταγματικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Εισάγουμε στο κόμμα μας την πολιτική κινητικότητα για να ξεριζώσουμε τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Είναι κόμμα των μελών και των φίλων του, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αποφασίζουν για τον πρόεδρο, τους υποψήφιους, νομοθετούν μέσω των βουλευτών τους. Οι έμμισθοι υπάλληλοι διαχωρίζονται από τα στελέχη με απόλυτο ασυμβίβαστο», σημείωσε.
«Η δεύτερη είναι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία. Χρειαζόμαστε νέο πρόγραμμα επαναβιομηχάνισης. Η αγορά παύει να αποτελεί προκατάληψη. Έχουμε ανάγκη ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Λέμε ναι σε μία αγορά με δημοκρατικό χαρακτήρα, με εργασιακά δικαιώματα για όλους», τόνισε.
«Είμαστε πατριωτικό κόμμα χωρίς καμία ενοχή. Δεν εκχωρούμε τον πατριωτισμό σε κανέναν πολιτικό αντίπαλο που η ιστορία του είναι γεμάτη προδοσίες και υποχωρήσεις. Καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Καμία μυστική διπλωματία. Καμία συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Καμία αποστρατιωτικοποίηση. Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 μίλια όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.
«Τέσσερα. Κοινωνική κινητικότητα. Όλοι οι πολίτες θα έχουν ισότιμες συνθήκες για να κυνηγήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους, το «Ελληνικό Όνειρο». Δική μας δέσμευση μια κοινωνία κινητικότητας. Τέρμα στην Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της. Οι νέες και οι νέες θα μπορούν να κερδίσουν το μέλλον τους στη χώρα τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας εποχής», συνέχισε, τονίζοντας πως στους εθνικούς στόχους εντάσσεται και το ζήτημα της υπογεννητικότητας.
«Εθνική ανάγκη να μπει τέλος στο υδροκέφαλο μοντέλο. Θα καταλήξουμε μια χώρα ερημωμένων συνοριακών πόλεων και χωριών», πρόσθεσε.
«Πέντε. Έξυπνο κράτος. Πιστεύουμε σε ένα κράτος της ευθύνης απέναντι σε ένα ανεύθυνο κράτος. Μεταφέρουμε πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έντιμη συμφωνία διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας όπως ισχύει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Πλήρης εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας ώστε να προστατεύει πραγματικά τον πολίτη, τόσο την ασφάλεια όσο και τα συνταγματικά του δικαιώματα», συνέχισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην ΕΥΠ, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν «αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες ως προς την εν λόγω υπηρεσία από όποια εξουσία θελήσει να την εκφυλίσει σε δίκτυο προσωπικών παρακολουθήσεων».
«Έξι. Κοινωνικό κράτος ξανά!», συνέχισε, αναφερόμενος στη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία. «Θέλουμε ποιοτική δημόσια δωρεάν παιδεία και δημόσια υγεία. Όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, από την πρόσβαση ως τη νοσηλεία και την αποθεραπεία. Το ΕΣΥ που δημιουργήθηκε από την πρώτη προοδευτική κυβέρνηση πριν 40 χρόνια καταρρέει. Η ανόρθωση της δημόσιας υγείας είναι ο πρώτος στόχος της διακυβέρνησής μας», σημείωσε.
«Επτά. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη». «Να αποτελεί το καταφύγιο όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους δύναμη», συνέχισε.
«Οκτώ. Δικαίωμα στην εργασία». «Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απομακρύνεται κάθε μέρα περισσότερο από τη χαρά και την ευτυχία», είπε, αναφερόμενος στο δικαίωμα στη στέγη. «Δεσμευόμαστε για την επαναφορά των κακόνων στην εργασία, οι έλεγχοι των συνθηκών εργασίας θα επιστρέψουν. Οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται δουλεύοντας βάσει συλλογικών συμβάσεων και οι συμβάσεις αυτές θα είναι σεβαστές και από τους εργοδότες και από την κυβέρνηση. Ορίζοντάς μας είναι η μείωση των ωρών εργασίας και των ημερών, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε.
«Εννιά. Φορολογική δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό δίκαιο για τους πολίτες της. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι πολλοί να πληρώνουν τους δικούς τους φόρους και τους φόρους που δεν πληρώνουν οι λίγοι. Κάθε πολίτες θα πληρώνουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «φορολογικό σύστημα με δεκαετή διάρκεια».
«Το μέσο εισόδημα της Ελληνίδας και του Έλληνα θα ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης που βρίσκεται σήμερα και θα εναρμονιστεί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.
«Δέκα. Κοινωνία της συμπερίληψης. Να είμαστε στην πρώτη γραμμή των προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε, τονιζόντας πως αυτό θα περιλαμβάνει και την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, όπως και τη δημόσια περίθαλψη τους.
«Έντεκα. Ανεξαρτησία από συμφέροντα», συνέχισε, ζητώντας έλεγχο και κανόνες για όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους, και διαφάνεια. «Εμείς θα δημοσιεύουμε κάθε τρίμηνο τα οικονομικά μας στοιχεία με απόλυτη διαφάνεια. Μόνος χορηγός μας τα μέλη και οι φίλοι», επισήμανε.
«Δώδεκα. Ευρωπαϊκό όραμα. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ένωσης, όμως σε ποια Ευρώπη;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι θα σταματήσουν τα παράνομα push-back.
Αναφερόμενος στις Βρυξέλλες και τις πολιτικές της, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως αποθήκη ψυχών για τους μετανάστες».
Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» αναφέρθηκε ακόμη στην κλιματική δικαιοσύνη, την ενεργειακή δημοκρατία, τον προσβάσιμο πολιτισμό και την Ψηφιακή δημοκρατία
Στην εκδήλωση βρίσκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου όπως η Κυριακή Μάλαμα, ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Θάνος Μωραΐτης, o Ευάγγελος Αντώναρος, ο Νίκος Καρανίκας.