Στον ανακριτή οι 51 αντιφασίστες που τους φορτώνουν κακούργημα

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες των 51 συλληφθέντων κατά τη διάρκεια παρέμβασης για την αποκαθήλωση ναζιστικών συμβόλων από το σημείο στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί προ ημερών μάζωξη οπαδών του Κασιδιάρη στη Θεσσαλονίκη.

Το κατώφλι του 1ου ειδικού ανακριτή αναμένεται να περάσουν σήμερα 38 εκ των κατηγορουμένων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις απολογίες των υπολοίπων 13.

Το κατηγορητήριο τους καταλογίζει ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. Η κακουργηματική πράξη αφορά τη φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ τα πλημμελήματα συνδέονται με τις πράξεις της απλής σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς, της παράνομης οπλοφορίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απείθειας.

Ως κακούργημα βαφτίζουν την αναγραφή αντιφασιστικού συνθήματος με σπρέι σε κολόνα δίπλα στον Λευκό Πύργο, την ώρα που δεν φάνηκε να ενοχλούνται απ’ τις σβάστικες.

Στο μεταξύ διοργανώνεται συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη συμπαράστασης στους 51 συλληφθέντες.

Κείμενο συμπαράστασης εξέδωσαν οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών,στο οποίο σπουδάζουν τρεις από τους συλληφθέντες.

Κείμενο συμπαράστασης

Χθες το βράδυ, μετά από αντιφασιστική διαδήλωση στην ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου, συνελήφθησαν από τις Αστυνομικές δυνάμεις 51 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 3 φοιτητές (δύο νέοι και μία νέα) του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Οι συλληφθέντες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και πρόκειται να απολογηθούν αύριο στον Ανακριτή.

Εμείς οι Καθηγητές και το λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους συλληφθέντες φοιτητές και στη συλληφθείσα φοιτήτριά μας.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις ακριβείς συνθήκες της σύλληψής τους, αλλά δηλώνουμε ότι τους γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και άριστους φοιτητές, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενοι πάντα με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν ήρεμοι και απερίσπαστοι στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, απαιτούμε από τις Αστυνομικές δυνάμεις να μην αντιμετωπίζουν με υπέρμετρη βία και καταστολή τους νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν για τις ιδέες τους, αλλά να ενεργούν πάντα με σεβασμό προς το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Και δηλώνουμε ότι ως Τμήμα Πολιτικών Επιστημών παρακολουθούμε με αγωνία και από πολύ κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης»

Ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
 

Πηγή : EFSYN