Κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έγινε αναφορά στους παραδοσιακούς δεσμούς των δυο χωρών καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ολόκληρος ο διάλογος ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου:

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Κύριε Πρωθυπουργέ, καλησπέρα σας.

Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Σας ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης και για τον ερχομό σας στη Ρωσία.

Στην αρχή της συνάντησής μας, θα πω μερικά παραδοσιακά, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Πρόκειται για τους ιδιαίτερους πνευματικούς μας δεσμούς, για την ιστορία, για το Έτος που γιορτάζουμε στη Ρωσία και την Ελλάδα, και αυτό το Έτος ρωσικής και ελληνικής ιστορίας συμπίπτει ακριβώς με την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία συνέβαλε σημαντικά στους στόχους που έθεσε ο ελληνικός λαός.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι ακόμη και σήμερα οι σχέσεις μας εξελίσσονται πολύ θετικά. Αν πέρυσι είχαμε μείωση του εμπορίου κατά περίπου 35%, φέτος είναι 56% υψηλότερη, έχουμε σχεδόν φτάσει στο προ της πανδημίας επίπεδο.

Γνωρίζω ότι είχαμε συναντήσεις με την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουμε καταλήξει σε καλές συμφωνίες και έχουμε υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες.

Όλα αυτά, καθώς και άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν, θα συζητηθούν φυσικά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Καλώς ήρθατε.»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.  Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για τη θερμή σας υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μία χρονιά η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση η οποία οδήγησε τελικά στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε, ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των μεγάλων δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα τελικά κατέκτησε την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Και ήταν σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας με την οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων και ως προς το διμερές μας εμπόριο αλλά και ως προς τον τουρισμό. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Και πάλι σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μία περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πάρα πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια όταν συνόδευα τον πατέρα μου, τότε Πρωθυπουργό που είχε επισκεφθεί την Ανάπα και το Γκελεντζίκ. Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.»