
Με μία αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τις 3 συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανό να «επισφραγιστεί» η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.
Θυμίζουμε ότι στην Βουλή έχουν κατατεθεί τρείς διακρατικές συμβάσεις, απότοκες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορούν την οικονομική συνεργασία, την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και την από κοινού φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας. Η ακριβής διαδικασία και οι ημερομηνίες για την συζήτηση και την έγκρισή τους αναμένεται να καθοριστούν μέσα στην εβδομάδα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Για τις συμβάσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται – εκτός απροόπτου- να καταθέσει αίτημα ονομαστικών ψηφοφοριών. Προφανής στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει ξεκάθαρη θέση η Νέα Δημοκρατία για ένα θέμα στο οποίο άσκησε σκληρή αντιπολίτευση το 2019.
Πάντως η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στο τμήμα της εκείνο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο αντιστάθηκε σφόδρα στην συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως δηλαδή η λεγόμενη «Σαμαρική» πτέρυγα, αλλά και επιφανή στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης ή στελέχη ιδιαίτερα μαχητικά ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών το 2019 όπως ο Μάκης Βορίδης.