Καθαρή νίκη στις εκλογές που θα διασφαλίσει προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική είναι ο στόχος που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ δεν θα πρέπει να θολώνει το στίγμα και να αποδυναμωθεί η εκλογική προοπτική του κόμματος στις επόμενες κάλπες: Η Προοδευτική διακυβέρνηση προϋποθέτει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι δόθηκε και το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Ένα συνέδριο που αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια του εκλογικού αιφνιδιασμού μπορεί και να συμπέσει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα διεξαχθεί υπό το πρίσμα της εκλογικής ετοιμότητας και της προγραμματικής πρότασης διακυβέρνησης.

Ως προς τον στόχο, σαφώς και δεν υπάρχουν διαφωνίες: Ήττα του Μητσοτάκη και προοδευτική κυβέρνηση. Αν και η προσυνεδριακή διαδικασία θα ανοίξει και στην κοινωνία με τις περιφερειακές συνδιασκέψεις, η εσωκομματική κουζίνα ήδη έχει ανάψει.

Στελέχη που πρόσκεινται στην Κίνηση Μελών Παππάς, Σπίρτζης έχουν εγείρει ήδη ζήτημα όσον αφορά την ποσόστωση για τα μέλη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία. Η εισήγηση Τσίπρα για 20% ποσόστωση ως προς τους συνέδρους εκ των “συμμάχων” συνάντησε την αντίθεση των στελεχών της “Ομπρέλας”  (Τσακαλώτος, Βούτσης, Καλαμαρά) που αντιπρότειναν ποσόστωση 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο πεδίο σύγκρουσης στον εσωκομματικό διάλογο είναι ο τρόπος που προχώρησε έως τώρα η διεύρυνση και ο ρόλος των στελεχών και μελών που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία και την Γέφυρα. Η κριτική των στελεχών της Κίνησης Μελών έγκειται στο ότι δεν άνοιξαν οι οργανώσεις, δεν υπηρετήθηκε η λογική της διεύρυνσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές,  πως τα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Τσίπρα, περιθωριοποιήθηκαν.  Ως προς τα δυο τελευταία, η κριτική έχει αποδέκτη τον Π. Σκουρλέτη.

Από την άλλη πλευρά, γίνεται λόγος για αθρόα εγγραφή μελών στις διαδικασίες όπως η εκλογή Νομαρχιακών Επιτροπών την άνοιξη, τα οποία στην συνέχεια “εξαφανίζονται” και οι οργανώσεις δεν λειτουργούν.

Όσον αφορά την πολιτική ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αιχμή αναμένεται να αποτελέσει η λεγόμενη “στροφή στο κέντρο”. Στελέχη που πρόσκεινται στην Ομπρέλα και την κίνηση των 53+, υποστηρίζουν πως το άνοιγμα θα πρέπει να είναι αμφίπλευρο και να μην εξαιρεί όσους βρίσκονται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο κομμάτι των οποίων ψήφισε αλλά απογοητεύτηκε το 2015 ή μπορεί και να ξαναψήφισε το 2019 αλλά με μια λογική “μικρότερου κακού”.

Μοιάζει μάλλον απίθανο στον δρόμο προς το συνέδριο να μην είναι στην ατζέντα η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Σαφώς, τυχόν νίκη Λοβέρδου “τελειώνει” τα όποια σενάρια συνεργασιών ανάμεσα στην Χ. Τρικούπη και την Κουμουνδούρου. Η εκλογή Παπανδρέου ωστόσο περιπλέκει τα πράγματα. Αφενός διασφαλίζει πως το ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι δεδομένος σύμμαχος του Κ. Μητσοτάκη, διευκολύνοντας έτσι την προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας σε προοδευτική κατεύθυνση. Αφετέρου όμως, ενέχει τον κίνδυνο να επαναπατρίσει ψηφοφόρους.

Οι συγκλίσεις ωστόσο στα “μεγάλα” είναι δεδομένες. Και στην ανάγκη διεύρυνσης και μαζικοποίησης και φυσικά στην εκλογική νίκη και την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.  Αν και ο στόχος είναι να μην κρυφτούν οι διαφωνίες κάτω από το χαλί, όλες οι πλευρές γνωρίζουν πως η εσωστρέφεια και η φαγωμάρα θα ήταν αυτοκτονικές σε μια συγκυρία συνεχιζόμενης φθοράς του Κ. Μητσοτάκη και που εκ των πραγμάτων αποκτά χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: ‘Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οποίο καλούμαστε να πάρουμε σήμερα αποφάσεις, δεν θέλουμε να είναι, και δεν θα είναι, ούτε συνέδριο χειροκροτητών, ούτε αρένα μηχανισμών. Αλλά μια πλούσια, βαθιά ανταλλαγή ιδεών, προβληματισμού, αυτοκριτικής και πάνω απ’ όλα αφετηρία αγώνα και κινητήρια δύναμη δράσης”.#menoumespeedy

Σ.Ρ.