Γ. Βαρουφάκη
EUROKINISSI

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Open TV και στους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη για την Άνγκελα Μέρκελ και τα ελληνοτουρκικά

Με ρώτησαν από την Bild «πότε θα πάρουμε οι Γερμανοί πίσω τα λεφτά που δώσαμε σ’ εσάς τους Έλληνες».

Τους απάντησα «Αν είστε από τα μέλη των ΔΣ των μεγάλων επιχειρήσεων στη Γερμανία ή κάποιοι Έλληνες ολιγάρχες, τα έχετε πάρει τα λεφτά σας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα λεφτά που δεν έχετε δώσει. Αν είστε Γερμανός ή Έλληνας εργαζόμενος θα πληρώνετε, θα πληρώνετε, θα πληρώνετε.».

H Mέρκελ δεν ξύπνησε μια ωραία μέρα κι είπε να διαβάλλει τους Έλληνες ως «τεμπέληδες». Πίσω από αυτό ήθελε να κρύψει το εξής: νομίζω ότι τον Απρίλιο του 2009, ένα χρόνο πριν την πτώχευση, την πήραν από το ΥΠΟΙΚ αν δε δώσει η κυβέρνησή της 600 δις στις γερμανικές τράπεζες εντός 24ωρου τα ATM των γερμανικών τραπεζών θα πάψουν να λειτουργούν. Αυτό της ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Το έκανε χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει πως αυτές οι Τράπεζες που έβγαζαν τρισεκατομμύρια μέχρι προχθές ξαφνικά να χρειάζονται 600 δις του Γερμανικού Δημοσίου.. 8-9 μήνες μετά την ξαναπήραν τηλέφωνο και της είπαν ότι πρέπει να δώσουμε άλλα 500 δις στις γερμανικές και στις γαλλικές τράπεζες γιατί καταρρέουν. Και στην απορία της γιατί να συμβεί, η απάντηση ήταν επειδή θα έχει δυσκολίες το ελληνικό δημόσιο. Γι’ αυτό το «πάσαραν» ως αλληλεγγύη με τους τεμπέληδες Έλληνες, επειδή είμαστε Ευρώπη τι να κάνουμε, πρέπει να τους τα δώσουμε αλλά ταυτόχρονα θα τους «πνίξουμε» για να μάθουν να είναι τεμπέληδες. Οπότε το αφήγημα του τεμπέλη Έλληνα ήταν κομμάτι της αγωνιώδους προσπάθειας της κας Μέρκελ να κρύψει το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες είχαν πτωχεύσει.

Δουλεύουμε πολύ περισσότερο από ότι οι άλλοι. Έχει να κάνει με το ότι έχουμε και χαμηλή παραγωγικότητα και αυτό έχει να κάνει ότι δεν έχουμε σοβαρή κεφαλαιακή συγκρότηση της χώρας.

Αυτό που συνέβη το 2010 ήταν ένα έγκλημα εναντίον της λογικής με αποδέκτες και με θύματα τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο και τους Γερμανούς εργαζόμενους.

Η κα Μέρκελ αφήνει την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια με το εξής παράδοξο πίσω της: από τη μία πλευρά κολυμπάει στα πλεονάσματα και όμως πάνω από το μισό πληθυσμό τα βγάζει πολύ πιο δύσκολα φέτος απ’ ότι πριν 15-16 χρόνια. Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία της κας Μέρκελ.

Για το ’15 δεν θα της έλεγα τίποτα γιατί γνωρίζω ότι γνωρίζει ότι γνωρίζω! Το ’15 ήθελε να πνίξει μία κυβέρνηση και το λόγο τον έχει εξηγήσει ο Σόιμπλε. Κάποια στιγμή όταν ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και πίεζε να υπογράψω, τον ρώτησα αν στη θέση μου θα υπέγραφε και γυρνάει και μου λέει –προς τιμήν του- όχι δεν θα το υπέγραφα ως πατριώτης. Και τότε του είπα γιατί το ζητάς από μένα και μου είπε ότι αν είμαστε μαλακοί μαζί σας μετά θα ζητάνε οι Γάλλοι. Πώς θα επιβληθώ εγώ στο Παρίσι;

Και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έβλεπαν την Ελλάδα ως ένα πεδίο δόξης μιας αυστηρότατης λιτότητας, όχι γιατί βοηθούσε την Ελλάδα, όχι γιατί θα έπαιρναν τα λεφτά τους πιο γρήγορα έτσι αλλά γιατί γίνεται μιας συνεχής κόντρα με το Παρίσι.

Εγώ δεν είδα τη «συγγνώμη» της Μέρκελ. Δεν μπορεί να ζητήσει συγγνώμη. Άμα πεις ψέματα στους βουλευτές σου μετά εγκλωβίζεσαι. Το ψέμα που είπε η κα Μέρκελ το Μάιο του 2010 όταν είπε ότι τα χρήματα ήταν για τους Έλληνες, και όχι για τις Τράπεζες. Το δεύτερο ήταν όταν είπε ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκο. Το ήξερε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα, όταν δανείζεις έναν πτωχευμένο, κυρίως με ψηλά επιτόκια, δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρεις πίσω τα χρήματά σου.

Δεν με ενδιαφέρει τι θα πει η Μέρκελ για το 2015, για το ‘10, για το ’11, για το ‘12….

Για τα ελληνοτουρκικά όμως έχει μεγάλη σημασία.

Οι αμερικάνοι έχουν την γνωστή έκφραση «ακολούθησε το χρήμα» για να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και προηγουμένως του κ. Τσίπρα πάσχιζαν να πείσουν το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες να προβούν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τι νόμιζαν ότι έκαναν; Έχετε δει πόσα δις έχει επενδύσει το γερμανικό κεφάλαιο στην τουρκική οικονομία;

Οπότε η μεγάλη απειλή για την Ελλάδα ένας διμερής διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την εποπτεία του Βερολίνου. Τα κεφάλαια των Γερμανών είναι στην Τουρκία δεν είναι στην Ελλάδα και δεν υπάρχει πιθανότητα ένας διμερής διάλογος Αθήνας –Άγκυρας υπό την εποπτεία του Βερολίνου να μας βγει σε καλό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

Είναι εκτός θέματος η Γαλλία. Είναι μία χώρα η οποία σε σχέση με την Γερμανία στην ΕΕ είναι ελλειμματική. Είμαστε στην ηγεμονική σφαίρα των Αμερικανών και του 6ου στόλου.