Οξύνεται διαρκώς το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ τρεις μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογή συνέδρων. Ο Στέφανος Κασσελάκης προβαίνει σχεδόν καθημερινά σε καταγγελίες για μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας με στόχο τον αποκλεισμό συνέδρων, σημαίνοντας συναγερμό. Η άλλη πλευρά θεωρεί πως στήνει σκηνικό έντασης εν όψει του Σαββατοκύριακου, και διαμηνύει ότι το συνέδριο θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί παρά τα όσα λέει η πλευρά του πρώην προέδρου.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της Marc χθες για τον Ant1 κατέγραψε ότι το 52,9% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία.

Σήμερα το μεσημέρι (14:00) συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, η οποία τυπικώς συγκαλείται για ενημέρωση γύρω από τα θέματα προετοιμασίας του συνεδρίου και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Αναμένεται ωστόσο η συζήτηση να επεκταθεί στις χθεσινές καταγγελίες Κασσελάκη ότι μέλη που εγγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ αποθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην εκλογή συνέδρων, καθώς τους λένε είτε ότι δεν τους βρίσκουν στις λίστες είτε ότι δεν μπορούν να είναι σύνεδροι.

Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος διαρκώς απευθύνει καλέσματα για «δημοκρατική επαγρύπνηση» ξεδιπλώνει εδώ και μέρες μια επιθετική στρατηγική και για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του και πιθανόν, όπως υποθέτουν οι αντίπαλοί του, για να θυματοποιήσει εαυτόν αν δεν είναι ευνοϊκό το αποτέλεσμα. Η στρατηγική αυτή στον πυρήνα της έχει συνεχείς καταγγελίες για «αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις» (όπως η προαναφερθείσα ή η καταγγελία ότι συντονιστές οργανώσεων δεν επέτρεψαν αν βγουν ψηφίσματα) που στόχο έχουν να εμποδίσουν τα μέλη που θέλουν να τον στηρίξουν να φτάσουν στο συνέδριο. Αλλά και με υπαινιγμούς ότι οι αντίπαλοί του είναι οι ευνοημένοι της διαπλοκής.

Ο ίδιος χθες έθεσε υποψηφιότητα ως σύνεδρος στην οργάνωση του Περιστερίου στην οποία ανήκει, διαμηνύοντας ότι θα έπρεπε να μετέχει στο συνέδριο ex officio (δηλαδή ως πρόεδρος) αλλά προτιμά να λειτουργήσει ως μέλος ισότιμο με τα άλλα μέλη, καθώς, κατά δήλωσή του, «τα οφίτσια ποτέ δεν με ένοιαζαν».

Ενόχληση Κασσελάκη

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι η πλευρά Κασσελάκη αντέδρασε σε πληροφορίες που διακινούνται στα ΜΜΕ σχετικά με εκτιμήσεις της πλειοψηφίας ότι ελέγχει το συνέδριο αφήνοντας υπαινιγμούς για προσπάθεια να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα και να αποθαρρυνθεί από τα να προσέλθει στην εκλογή συνέδρων. «Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους ή προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα προσπαθώντας να αποθαρρύνουν τα μέλη από το να εκφραστούν. Σίγουρα δεν μπορεί να ξέρουν το αποτέλεσμα πριν διεξαχθούν εκλογές» σχολίαζαν με ενόχληση πηγές προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμος παράγοντας το προεδρείο του Συνεδρίου

Από την άλλη πλευρά στην συνέντευξή της η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο θα γίνει και απέδωσε σενάρια περί αναβολής στην πλευρά Κασσελάκη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψηφοφορία για την ακύρωση του αποκλεισμού Κασσελάκη από τις υποψηφιότητες, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως πρόκειται για ένα Έκτακτο Συνέδριο με συγκεκριμένο θέμα που είναι εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής (για την οποία σημείωσε ότι είναι το ανώτατο όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων). Τόνισε ότι πρόκειται για οργανωμένη συζήτηση και «δεν μπορεί να βάζει ο καθένας ό,τι θέμα θέλει». «Αυτή είναι η διαδικασία η οποία οφείλει να ακολουθηθεί» πρόσθεσε.

Από κει και πέρα ωστόσο παρέπεμψε και στην ευχέρεια του προεδρείου, δείχνοντας ότι είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του συνεδρίου. Το προεδρείο είπε θα κρίνει εκείνη τη στιγμή αν τυχόν θέμα που ζητηθεί να τεθεί σε ψηφοφορία «είναι κατ’ αναλογίαν της διαδικασίας».

Γεροβασίλη: «Τακτική θυματοποίησης» και «στρατηγική έντασης» από Κασσελάκη

Κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για τακτική θυματοποίησης και στρατηγική έντασης – παραπέμποντας μάλιστα στην πρόσφατη δήλωσή του ότι «δε θα είμαστε ευγενικοί και πράοι» είπε ότι «καλεί σε τραμπουκισμούς». «Τι εννοεί; Και ποιον απειλεί;» διερωτήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ενέταξε και τα σενάρια περί αναβολής του συνεδρίου (ότι προήλθαν δηλαδή από το συγκεκριμένο στρατόπεδο). Δεν διακυβεύθηκε ποτέ το αν θα γίνει συνέδριο, σημείωσε, αν και «υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες απόψεις για διαφορετικές τακτικές και είναι λογικό να υπάρχουν σκέψεις και προβληματισμοί, δεν είναι εύκολη περίοδος».

Εκτίμησε πάντως ότι «είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα λήξει αυτή η θολή περίοδος και θα προχωρήσουμε σε ανάταξη του χώρου μας και επιστροφή στην πολιτική με απομάκρυνση από το λάιφ στάιλ και την παραπολιτική». Είναι εμφανές το καρφί για τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και η εκτίμηση ότι η εποχή Κασσελάκη θα τελειώσει οριστικά στο συνέδριο.