syriza

 

Επιστολή με μία σειρά από προτάσεις που αφορούν τόσο την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και άλλα  ζητήματα συνέταξαν οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη στην πόλη, για τα εγκαίνια 38 κλινών ΜΕΘ στο Γ.Ν.Παπανικολάου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην ξανακάνει το ολέθριο λάθος που έκανε στις 15 Οκτωβρίου, όταν επέλεξε προσωπικά να αγνοήσει τις προτάσεις επιστημόνων και αυτοδιοικητικών και να μη λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να γίνει η Θεσσαλονίκη μας παράδειγμα προς αποφυγή, να ζήσουμε πολλές εβδομάδες ασφυξίας στις ΜΕΘ και να έχουμε μια θλιβερή πρωτιά θυμάτων και πόνου. Και ελπίζουμε οι συναρμόδιοι Υπουργοί να επιτελέσουν το έργο τους στη διαχείριση της πανδημίας και να μη δηλώσουν αναρμοδιότητα όπως έκανε ο κ. Χαρδαλιάς τον Νοέμβριο.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακούσει την πρόταση που κάνουν εδώ και ένα χρόνο οι αγωνιστές της πρώτης γραμμής, οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, και να αποφασίσει επιτέλους να στελεχώσει τα νοσοκομεία, να φτιάξει νέες μόνιμες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και να εγκαταστήσει ένα δημόσιο, συνταγογραφούμενο σύστημα ιχνηλάτησης, με αξιόπιστα τεστ στην πόλη μας και όχι να βαφτίζει ΜΕΘ τα κρεβάτια κλινικών εξυπηρέτησης συμβατικής νοσηρότητας στα νοσοκομεία της πόλης μας, όπως επίσης να δρομολογήσει το άνοιγμα των κλειστών Νοσοκομείων (Λοιμωδών και παλιό 424).

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην ξανακάνει το ολέθριο λάθος ακύρωσης μεγάλων έργων και πρωτοβουλιών που αναβάθμιζαν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης και έξω από τα σύνορά μας, και είχαν δρομολογηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, το Διαμετακομιστικό Κέντρο Εμπορίου και το Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου ή να ιδιωτικοποιήσει σημαντικά δημόσια έργα, μεταφέροντας για πολλές δεκαετίες οικονομικά βάρη σε πολίτες και επιχειρηματίες, όπως η Περιφερειακή Οδός και η Μονάδα Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αλλά ούτε και να υλοποιήσει την οικοπεδοποίηση ελεύθερων χώρων προς όφελος εργολάβων, όπως στην Μαρίνα Αρετσούς ή να υποβαθμίσει την ιστορική μνήμη, όπως στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ανακοινώσει κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την πόλη, γιατί η Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα απουσιάζει πλήρως από το σχέδιό του για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ένα έργο που θα δώσει προοπτική και καλές θέσεις εργασίας και όχι να μας χαρίσει ως αποικία σε κάποια εταιρεία όπως έκανε στη ΒΑ Χαλκιδική με τη χαριστική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός, που πλέον απέκτησε περισσότερα δικαιώματα από το Ελληνικό Κράτος.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακούσει τη φωνή αγωνίας των εμπόρων, των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, που πριν από δύο εβδομάδες τους τρέλαναν οι Υπουργοί του στο σκωτσέζικο ντους, και ενώ την Τετάρτη τους ενημέρωσαν ότι ανοίγει η αγορά και αυτοί έτρεξαν να αγοράσουν προϊόντα, να γυρίσει το προσωπικό τους να κάνουν ένα μεροκάματο, μήπως και κάνουν λίγο τζίρο, γιατί έχουν μείνει έξω από τις ενισχύσεις, την Παρασκευή τους τα πήραν όλα πίσω και τους άφησαν «στον άσσο». Αλλά και μια βδομάδα μετά με το click away, δημιούργησαν νέες αδικίες, εφόσον τα μικρά και μεσαία μαγαζιά δεν βγάζουν το μεροκάματο και πάλι οι μεγάλες αλυσίδες ωφελούνται.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να κάνει -έτσι για εξαίρεση- και κάτι δίκαιο, να στηρίξει το σύνολο της αγοράς και της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, που αρκετά έχουν υποφέρει και από τον κορωνοϊό αλλά και από τα λάθη και τις επιλογές της κυβέρνησής του.

Οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρης , Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης,Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη.