Σε τι αφορούσε η σύσκεψη – Τι δεδομένα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά και ο παραγωγικός ιστός της Θεσσαλονίκης εν μέσω του lockdown, καθώς και τα μέτρα που απαιτείται να εφαρμοστούν έπειτα από την λήξη της καραντίνας, προκειμένου να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αποτέλεσαν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων φορέων της πόλης με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μασούτης.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη σύσκεψη πήραν μέρος οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιάγκος και τα μέλη της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κωτίδης και Στράτος Κερσανίδης.
Ο κ. Μασούτης τόνισε πως το ΕΒΕΘ συνέστησε τον περασμένο Νοέμβριο μια Υπηρεσία καταγραφής προτάσεων των επιχειρήσεων-μελών του.
Οι επιχειρήσεις-μέλη του καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις τόσο για τη στήριξή τους κατά την περίοδο του lockdown, όσο και για τα μέτρα που περιμένουν να ληφθούν με το άνοιγμα της αγοράς μετά την άρση του.
Οι προτάσεις συγκεντρώνονται και ομαδοποιούνται, και το πρώτο «κύμα» έχει ήδη προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ το δεύτερο θα αποσταλεί εντός του Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ παρουσίασε τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από 82 απαντήσεις-προτάσεις από ισάριθμες επιχειρήσεις, οι οποίες, υπεύθυνα, με δήλωση επωνυμίας και ΑΦΜ, κατάθεσαν τις απόψεις τους στο διάστημα 7-19 Νοεμβρίου 2020.
Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:
- Η πληθώρα των προτεινόμενων παρεμβάσεων καταδεικνύει την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων.
- Οι απειλές που διαγράφονται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση και την αναστολή λειτουργιών της αγοράς προσλαμβάνονται ως εντονότερες από τις επιχειρήσεις, και με κάθε ενδεχόμενο μερικό ή ολικό lockdown θα ενισχύονται εκθετικά.
- Η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων. Αν δεν ληφθεί αυτό το μέτρο, όλα τα υπόλοιπα δεν θα έχουν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και μάλιστα σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι η παροχή ρευστότητας και θα προσκρούει στον περιορισμό του Δημοσιονομικού Χώρου και θα πέφτει στο κενό (παγίδα ρευστότητας-liquidity trap).
- Διαγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πανικού.
#menoumespeedy