Το ιικό φορτίο μειώνεται, οι εμβολιασμοί αυξάνονται. Αυτός είναι δύο στοιχεία που κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί πως το μεγάλο στοίχημα του Μαΐου τελικά θα κερδηθεί και από το τέλος του τρέχοντος μήνα η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας θα είναι σαφώς πολύ καλύτερη.

Πιο αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το ιικό φορτίο σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα είναι πτωτικό – δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο με άλλες μικρότερες – αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται πως το στοίχημα της Μεγάλης Εβδομάδας κερδήθηκε. Από την άλλη, όπως έχει γίνει γνωστό, το σχέδιο του εμβολιασμού πατάει «γκάζι» από σήμερα με στόχο στα τέλη Μαίου να έχει επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος των 4,5-5 εκ. εμβολιασμών.

Από σήμερα λοιπόν αυξάνεται η δυναμικότητα των εμβολιαστικών κέντρων που θα φτάσουν στο σύνολο τα 1.500 ώστε να καταστεί εφικτό να γίνουν εντός Μαΐου 2,5 εκ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατομμύρια. Παράλληλα σχεδιάζεται μία ακόμα αλλαγή η οποία δείχνει πως το Μαξίμου θέλει οπωσδήποτε να φτάσουμε στο λεγόμενο τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τα κέντρα από εδώ και στο εξής θα λειτουργούν πλέον σε 7μερη βάση και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιάζονται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτή την στιγμή υπενθυμίζει πως όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν θα δηλώσουν στην πλατφόρμα ημερομηνία εμβολιασμού, ενώ όπως έχει πει ο Βασίλης Κικίλιας, έως τις 30 Ιουνίου θα μπορούν όλοι οι Ελληνες πολίτες να εμβολιαστούν. Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών θα είναι και αποτέλεσμα των νέων παραδόσεων που θα γίνουν στην χώρα το επόμενο δίμηνο, που αναμένεται να φτάσουν τα 7 εκατομμύρια.

Πιο αναλυτικά από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ και από την εταιρεία AstraZeneca αναμένονται περίπου μισό εκατομμύριο εμβόλια.

Στο πολιτικό πεδίο 

Με τα παραπάνω ως δεδομένα στην κυβέρνηση θεωρούν πως τον Ιούνιο θα έχει επανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος της κανονικότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει ένα πολιτικό επιχείρημα περί κακής διαχείρισης της πανδημίας, το οποίο χρησιμοποιεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτό όμως συνεπάγεται πως αυτομάτως η αντιπαράθεση θα επιστρέψει σε αμιγώς πολιτικά θέματα, όπως είναι τα εργασιακά και το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, που αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Άγνωστος «x» που θα κρίνει ωστόσο πολλά ενόψει του Σεπτεμβρίου είναι ο τουρισμός. Το ύψος των επισκεπτών που θα έρθουν φέτος αλλά και η διαχείριση τους όσον αφορά την πανδημία, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το σημείο εκκίνησης της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: kathimerini.gr