Φαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2024 δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αθηνά Λινού βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής. Το ίδιο αλλά σε μικρότερη ένταση και έκταση, έγινε και τον Αύγουστο του 2015. Ο πρώτος που έθεσε “θέμα Λινού” ήταν ο συγκυβερνών με τον Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής όπου άφησε αιχμές για την χρηματοδότηση της ΜΚΟ “Prolepsis” της κας. Λινού που έγινε παραμονές των εκλογών του 2009 και στις οποίες ήταν και η ίδια υποψήφια.
Το πλαίσιο
Στην συνεδρίαση της Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, απευθύνθηκε σε επιστημονική συνεργάτιδα του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας τα εξής (βίντεο):
«Μην στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω»
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Αθηνά Λινού, η οποία συμμετείχε κι εκείνη στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, δάκρυσε και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του Παύλου Πολάκη λέγοντας (βίντεο):
“Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο”
Αυθημερόν, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον Παύλο Πολάκη εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκτοτε, ο Παύλος Πολάκης ερεύνησε λεπτομερώς ζητήματα που αφορούσαν στην χρηματοδότηση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ) “Ινστιτούτο Prolepsis” της κας. Λινου από το δημόσιο ταμείο. Τα θέματα που εντόπισε ο Παύλος Πολάκης τα ανέδειξε κυρίως στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Κουμουνδούρου ζητά από την κ. Λινού να παραιτηθεί για λόγους διαφάνειας και έκαναν λόγο για δικαίωση του Παύλου Πολάκη.
Πολιτική διαδρομή
Η κα. Λινού ήταν υποψήφια βουλευτής στην Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 αλλά δεν εξελέγη.
Τον Μάρτιο του 2010 διορίστηκε από την Κυβέρνηση Παπανδρέου στην θέση της Προέδρου της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 91/2010). Παραιτήθηκε από την θέση αυτήν στις 03.12.2010 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 399/2010).
Τον Ιούλιο του 2011, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της Υπ. Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η κα. Λινού διορίστηκε Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 211/2011).
Τον Μάρτιο του 2012 διορίστηκε από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ ως Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 107/2012). Αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2014 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 224/2014).
Τον Ιούλιο του 2012 και αφού είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, η κα. Λινού διορίστηκε εκ νέου στην θέση της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 381/2012). Διορίστηκε εκ νέου στην ίδια θέση και τον Ιούνιο του 2013, ύστερα από τον ανασχηματισμό που προκάλεσε η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη από την συγκυβέρνηση (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 322/2013). Παραιτήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 581/2013).
Τον Νοέμβριο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας την πρότεινε για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ώστε να διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.
Τον Ιούνιο του 2023 ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε την κα. Λινού στο ψηφοδέλτιο του Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη Βουλευτής.
Πάνος Καμμένος 2015
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 35,46% και 145 έδρες. Επειδή δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, συνεργάστηκε με το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου το οποίο πήρε 4,09% και 11 έδρες.
Τον Αύγουστο του 2015 και πιο συγκεκριμένα την παραμονή του δεκαπενταύγουστου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Αν.ΕΛ. έφερε προς ψήφιση στην Βουλή το 3ο κατά σειρά μνημόνιο που θα υπέγραφε η Ελλάδα. Η συζήτηση ενώπιον της Βουλής ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 10:50 το πρωί της ίδιας ημέρας, με την ψήφιση του Ν. 4336/2015.
Όταν πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος, καταφέρθηκε κατά της κας. Λινού. Ισχυρίστηκε ότι ενώ ήταν ήδη υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 469.000 ευρώ στην ΜΚΟ της κας. Λινού, παραμονές των εκλογών του 2009 “για να κάνει εκλογές“.
Όλα αυτά τα ισχυρίστηκε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα είπε ότι αυτά είναι που “η κυβέρνηση αυτή θα τα ψάξει και θα τα οδηγήσει στην δικαιοσύνη“. Έδωσε δηλαδή την εντύπωση ομιλεί στο όνομα της Κυβέρνησης συνολικά και ότι οι ισχυρισμοί του δεν εκφράζουν μόνο τον ίδιο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος είχε πει (πρακτικά σελ. 50, βίντεο):
Και επειδή θέλετε να προχωρήσουμε και στα παρακάτω και να δει και ο ελληνικός λαός το πως εργαζόσασταν, σας έχω και ένα δώρο σήμερα. [..] Μακάρι να τα πάρει η κ. Νούλαν. Πού θέλετε να τα πουλήσουμε; Θέλετε στους Έλληνες λαθρεμπόρους του πετρελαίου; Να ξέρετε ότι αυτοί θα περάσουν από τη δικαιοσύνη. Και θα βρεθούν και τα κονδύλια που πήραν οι πολιτικοί τους υπάλληλοι, από ποιους τα πήραν, και πως έκαναν εκλογές. Να σας πω εγώ πώς έκαναν εκλογές; Τεύχος Α, αριθμός φύλλου 252, 18 Νοεμβρίου 2013. Στις εθνικές εκλογές 2009, υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών ήταν η κ. Αθηνά Λινού. Η κ. Αθηνά Λινού –η οποία πήγε μετά στον Γιώργο βέβαια, γι’ αυτό χαμογελά ο κ. Βενιζέλος- είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτής και Πρόεδρος ΜΚΟ Πρόληψης. Η κυρία αυτή διορίστηκε ως Ειδική Γραμματέας Θρησκευμάτων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας το 2011-2013. Στις εθνικές εκλογές στις 4/10 ήταν υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και είκοσι μέρες πριν τις εθνικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 15-9-2009 η ΜΚΟ Πρόληψης υποβάλλει πρόταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την υλοποίηση συνολικής μελέτης ύψους 469.000 ευρώ. Ήταν προεκλογική περίοδος, η κυρία ήταν υποψήφια Βουλευτής και παίρνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ -που υπογράφανε κάποιοι κονδύλια εν λευκώ σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τώρα ελέγχονται- 500.000 ευρώ για να κάνει εκλογές. Αυτά είναι που η Κυβέρνηση αυτή και θα ψάξει και οδηγεί στη δικαιοσύνη καθημερινά και για τα δεκαεννέα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κάποιοι κατ’ επάγγελμα έκαναν ερωτήσεις. [..] Αυτά, λοιπόν, οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε θέση ως προς τις αιχμές που άφησε ο συγκυβερνών μαζί του, Πάνος Καμμένος, και ιδίως ως προς το ότι η συγκυβέρνησή τους “θα τα ψάξει και θα τα οδηγήσει στην Δικαιοσύνη“.
Εκ των πραγμάτων και εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως ο Τσίπρας δεν υιοθέτησε τις αιχμές του Καμμένου κατά της Λινού διότι αφενός στις 20 Νοεμβρίου 2020 ενώπιον της Βουλής την πρότεινε για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής (πρακτικά σελ. 12) και αφετέρου επειδή την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές Μαίου & Ιουνίου του 2023.
Πάντως, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις αιχμές του κυβερνητικού του ετέρου κατά της κας. Λινού περί χρηματοδοτήσεων της ΜΚΟ της, διότι όσα είπε ο Καμμένος στην Βουλή, τα είπε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον άκουγε με προσοχή. Συνεπώς, όταν ο Αλέξης Τσίπρας την πρότεινε για Υπ. Υγείας και όταν την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο, είχε γνώση των όσων είχε πει ο Πάνος Καμμένος. Γνώριζε ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ της κας. Λινού από το δημόσιο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και ότι τις εξέλαβε και ως (ποινικά) επιλήψιμες. Εξάλλου, το εάν υπάρχει κάτι ποινικά επιλήψιμο δεν είναι ξεκάθαρο ούτε και σήμερα.
Μια πολιτική ερμηνεία της στάσης του Τσίπρα θα μπορούσε να είναι ότι εξέλαβε τα λεγόμενα του Καμμένου ως μια υπερβολή που έγινε στο πλαίσιο της αυξημένης πολιτικής έντασης που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Φυσικά, η στάση του Τσίπρα επιδέχεται και άλλων πολιτικών ερμηνειών όπως ότι έδειξε ευελιξία και εγκόλπωσε στον ΣΥΡΙΖΑ πρακτικές που ναι μεν δεν συγκροτούν ποινικό αδίκημα αλλά ταυτόχρονα δεν φαίνεται και να συνάδουν αξιακά με τον κομματικό φορέα του οποίου ήταν επικεφαλής. Ή ότι η κα. Λινού είναι τρόπον τινά ένα υπερκομματικό πρόσωπο διότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε διοριστεί σε πολιτικές θέσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ. Αυτό όμως είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που κατηγορούσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για φαυλότητα.
Πάντως, το ζήτημα που έχει ανακύψει με την κα. Λινού δείχνει να είναι περισσότερο πολιτικό μέχρι στιγμής, κι όχι ποινικό.
www.militaire.gr