Στην αρμοδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή προσώπων στους τομείς ευθύνης. Τι σημαίνει η πρόταση για τον Δ. Τζανακόπουλο στην θέση του γραμματέα. Οι ενστάσεις που υπήρξαν στην Πολιτική Γραμματεία. Το 2021 το συνέδριο.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή θα κληθεί να εγκρίνει τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα τις οποίες και παρουσίασε σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγή γραμματέα αφού για την θέση που έως τώρα είχε ο Πάνος Σκουρλέτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο καθώς και την εντολή για μία μεγάλη σε εύρος αλλαγή προσώπων στους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ουσιαστικά να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 μιας και το συσχέτισε με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Με αυτά ως δεδομένα, η Κ.Ε επιτροπή του κόμματος καλείται να δώσει την ευχέρεια στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει με την δική του σφραγίδα την περαιτέρω πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αιτιολογώντας την πρόταση του για την μεταφορά του συνεδρίου στο 2021 ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως αυτή την περίοδο “έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε”. Επισήμανε ότι “προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε”. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους.
Στην συνεδρίαση καταγράφηκαν διαφωνίες. Όχι τόσο για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που σε ένα βαθμό έγινε αποδεκτή ως προεδρική επιβεβλημένη βούληση. Κυρίως για το ζήτημα των προτεραιτήτων. Επισημάνθηκε δηλαδή η ανάγκη μιας στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ, έλλειψη που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με αλλαγές προσώπων. Κοινή πάντως είναι η πεποίθηση ότι ουσιαστικά με την σημερινή συνεδρίαση έγινε μια σαφής κίνηση αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης από την πλευρά του Νίκου Παππά κατατέθηκε εκ νέου η πρόταση ώστε να γίνει το φθινόπωρο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη.
Η πρόταση Τσίπρα
Με τη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι αναλαμβάνει την πολιτική πρωτοβουλία της διαμόρφωσης των πολιτικών προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίχως να προηγηθεί μία συνεδριακή διαδικασία. Παράλληλα σύμφωνα με την πρότασή του το πρόγραμμα του κόμματος θα εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Δηλαδή το όργανο στο οποίο μετέχουν και τα στελέχη της διεύρυνσης. Το αντικείμενο της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που είναι και το ανώτερο κομματικό όργανο, θα είναι η έγκριση των προτάσεων της Πολιτικής Γραμματείας.
Το δεύτερο είναι ότι αλλάζει τους όρους της εσωκομματικής λειτουργίας. Αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος της αλλαγής ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο στην θέση του γραμματέα και του Πάνου Σκουρλέτη στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρείται πρόσωπο “γέφυρα” ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ένα πολιτικό στέλεχος που αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις κομματικές προτεραιότητες. Παράλληλα όμως διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με την τάση των “53” που το προηγούμενο διάστημα έκανε αισθητή την παρουσία της, μέσω της συνέντευξης – πλατφόρμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Όσον αφορά τους τομεάρχες του κόμματος το θέμα παραμένει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Αλέξη Τσίπρα. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ανακοινώθηκαν ονόματα, ούτε και πρόκειται να ανακοινωθούν σε κάποιο από τα άλλα όργανα του κόμματος. Η διανομή των αρμοδιοτήτων θα γίνει μετά από προσωπικές συναντήσεις του προέδρου του κόμματος με όσους θα αναλάβουν νέα άτυπα χαρτοφυλάκια ή όσους θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Ανάλογη εικόνα αναμένεται να υπάρξει και στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος όπου μετέχουν τα μέλη της ΠΓ και τα στελέχη της διεύρυνσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο πρόσωπα που είχαν έντονη παρουσία στην επικαιρότητα: Τον Νίκο Παππά που δέχθηκε έντονη κριτική μετά την δημοσιοποίηση της συνομιλίας με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αλλά και τον Παύλο Πολάκη που έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο δημόσιας έκφρασης. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του εκπροσώπου Τύπου όπου η φημολογία θέλει τον Αλέξη Χαρίτση να επιθυμεί να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο με τον Νάσο Ηλιόπουλο, από τους επικρατέστερους να τον διαδεχθεί, εφόσον τελικά πειστεί να αφήσει την “Ανοιχτή Πόλη” και τον Δήμο Αθήνας. Επίσης οι πληροφορίες θέλουν ένα από κριτήρια επιλογής των προσώπων να είναι ηλικιακό με έμφαση σε νεώτερα στελέχη.