Τουρκία: Aμήχανη μετά το «χαστούκι» Δένδια

Αμηχανία φαίνεται ότι έχει προκληθεί στην Άγκυρα μετά τον καταιγισμό επιχειρημάτων και απαντήσεων από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στάση η οποία αιφνιδίασε τόσο την τουρκική πολιτική σκηνή όσο και τον ίδιο τον Τσαβούσογλου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη αντίδραση που θα έχει η Ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς ο δρόμος για έναν γόνιμο διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαπιστώθηκε και από την Ε.Ε., παρά το ότι ακόμα επίσημα δεν έχει ομολογηθεί σε δημόσιες δηλώσεις, όσο και Διεθνώς ότι δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει έντονα προς τον Μ.Τσαβούσογλου ότι “αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

“Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί”, είχε σημειώσει, υπογραμμίζοντας όμως ότι απαράβατος όρος είναι ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Για το Κυπριακό ο Ν.Δένδιας τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”