«Παρ΄ όλη την προπαγάνδα και την υπεροπλία που διαθέτει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ, κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει πλέον τον πολίτη, που όντας χαμηλόμισθος αντικρύζει τεράστιους λογαριασμούς» δήλωσε σε συνέντευξή του στο FLASH TV της Δυτικής Μακεδονίας ο αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

 

Η ακρίβεια είναι σε ένα βαθμό εισαγόμενη, αλλά στα ερωτήματα αν μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση ώστε να την αντιμετωπίσει και αν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα ο Τρ. Αλεξιάδης έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

«Μπορούν να κάνουν πάρα πολλά, είτε με ελέγχους στην αγορά, που δεν έχουν κάνει, είτε να σταματήσουν την ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών, που άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος, είτε το κυριότερο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχει το φορολογικό σύστημα και να μειώσουν την τιμή των προϊόντων με μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο καύσιμο θέρμανσης και κίνησης,  όπως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Και έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να τα κάνει, όπως μπόρεσε τη μείωση φόρων σε πολύ πλούσιους και σε τεράστιες περιουσίες, τη μείωση φόρων σε υψηλά εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα, τους τεράστιους μισθούς που έδωσε σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο στους ιδιώτες που θα πάνε στον ΕΦΚΑ, τις τεράστιες αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 5 δις, τα τεράστια ποσά στα εξοπλιστικά προγράμματα, και μια σειρά οικονομικών αδιαμφησβήτητων δεδομένων, από τα οποία προκύπτει ότι “λεφτά υπάρχουν”. Χρειάζεται σωστότερη κατανομή των βαρών και κυρίως ελάφρυνση των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων. Γιατί πρέπει να ελαφρυνθεί, κοστίζοντας στο ελληνικό δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια, αυτός που έχει μια μεγάλη ακίνητη περιουσία, τη στιγμή που το Σύνταγμά μας, μιλάει για  δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών;»

 

Συνυφασμένη με την ιδεολογία της, η πολιτική της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, βρίσκει απέναντί της την καθημερινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδείξει και να τεκμηριώσει ότι

«υπάρχει άλλη εναλλακτική, υπάρχει άλλος δρόμος, μιας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας, για την οποία εργαζόμαστε, αγωνιούμε και καθημερινά, χωρίς λογικές εσωστρέφειας ή λογικές αποκλεισμού, πρωταγωνιστούμε σε όλη αυτή την προσπάθεια, που αφορά τους πάντες που είναι αντίθετοι στη λογική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

 

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στελεχών του στο εγχείρημα της δημιουργίας της μεγαλύτερης δυνατής συμμαχίας, ο Τρ. Αλεξιάδης απάντησε

 

«Είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού και αργότερα – με πολλούς άλλους πολίτες από την ευρύτερη Αριστερά – του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ανησυχούν για τις διευρύνσεις, ας ψάξουν τις ιστορικές ρίζες της Αριστεράς από την εποχή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έως και την εποχή της ΕΔΑ και αργότερα. Ας ψάξουν να δουν ότι πάντα η Αριστερά έχει μια λογική διεύρυνσης και μια λογική συνεννόησης με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ειδικά απέναντι σε βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σε ότι αφορά λοιπόν αυτή την προσπάθεια, έχει αποτυπωθεί σε κείμενα ψηφισμένα με ευρύτερη πλειοψηφία, άρα είναι σαφέστατη η πολιτική μας γραμμή. Δεν καταλαβαίνω κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι έχουν την Θεία Επιφοίτηση και ενώ έθεσαν τις απόψεις τους στα πολιτικά όργανα, συζητήθηκαν στα πολιτικά όργανα και στην ψηφοφορία που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα 27-11, αποτέλεσαν μειοψηφία, βγαίνουν και διαλαλούν την προσωπική τους άποψη και όχι την άποψη του κόμματος του οποίου είναι στελέχη. Αν κάποια στελέχη του κόμματος δεν έχουν καταλάβει τις λειτουργίες του κόμματος, ας ξαναδιαβάσουν τις αποφάσεις που στο παρελθόν ψήφισαν και τα ίδια, ας ξαναδιαβάσουν το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα συνέδριο με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και όχι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως ένα από τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με μια πορεία στον χώρο της Αριστεράς, θεωρώ ότι τα ζητήματα που αφορούν τον πολιτικό και κομματικό μου χώρο θα τα θέσω εντός των κομματικών οργάνων. Όποια στελέχη –  την περίοδο που βρισκόμαστε μπροστά σε συνέδριο που θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, αλλά και ειδικά αυτή την περίοδο που έχουμε ζητήσει τη διενέργεια εκλογών – επιλέγουν λογικές προσωπικής ατζέντας, να αλλάζουν τους συσχετισμούς και να δίνουν επιχειρήματα στον αντίπαλο, δεν έχουν καταλάβει ότι την ώρα της μάχης δεν κοιτάς δίπλα σου, κοιτάς απέναντι. Στα κόμματα της Αριστεράς έχουμε συνηθίσει στη συλλογικότητα, στη Δημοκρατία, αλλά και στην πολιτική μάχη με συγκεκριμένο αντίπαλο. Ο αντίπαλος δεν είναι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντίπαλος είναι απέναντι, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική και κυρίως το ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή μας λέει το τι πρέπει να κάνουμε. Το καταλαβαίνουμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ;»