Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών, αλλά το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί γκρίζα οικονομικά συμφέροντα, να προπαγανδίζει και να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξέφρασε στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και λοιπές διατάξεις και τη συζήτησή του στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης επισήμανε την αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο, που απουσιάζει σαν είδηση από όλα τα συστημικά Μ.Μ.Ε., όπως και η πρόταση   του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εταιρείες που έχουν κερδοσκοπήσει.

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον βασικό μισθό, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη  μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε απόλυτα κοστολογημένες. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στο επιχείρημα του ΙΟΒΕ ότι αν υπάρξει αύξηση στον βασικό μισθό θα υπάρξει αύξηση του μισθολογικού κόστους, καθώς όπως είπε αν αυξηθεί ο βασικός μισθός, θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, ενίσχυση της αγοράς και αύξηση του τζίρου, που θα επιφέρουν και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ως παράδειγμα παρέπεμψε σε  χώρες με χαμηλό μισθολογικό κόστος όπως η  Αλβανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν βελτιώσει τις οικονομίες τους.

Τα προεκλογικά παραμύθια και οι εξαγγελίες της ΝΔ για αύξηση του κατώτατου μισθού σε διπλάσιο ύψος από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ξεχάστηκαν, ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης. Όσο για το αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να το υλοποιήσουν, η απάντηση είναι η επιλογή της κυβέρνησης να ευνοήσει τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους και όχι τα μικρομεσαία νοικοκυριά που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες. Επισήμανε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν  κυβέρνηση παρόλα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και μόνιμη 13η σύνταξη έδωσε και μεγάλο μέρισμα κάθε χρόνο, τα οποία μόλις ανέλαβαν την εξουσία τα κατάργησαν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς η κυβέρνηση δυστυχώς δεν κάνει ελέγχους στην αγορά για να «σπάσει» τις εναρμονισμένες πρακτικές επιχειρηματικών καρτέλ που καθορίζουν τις τιμές. Πρέπει η κυβέρνηση να αντιγράψει τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, τόνισε, είναι παράδοξο να φεύγει η βενζίνη από διυλιστήριο της Δυτικής Αττικής και να πουλιέται πιο ακριβά στην Νίκαια ή στον Κορυδαλλό απ’ ότι στην Κύπρο.

Σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ο Τρ. Αλεξιάδης εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές καθώς ήδη καταλαβαίνει ποια είναι η κατάσταση στην κοινωνία, αν ίσχυαν δηλώσεις υπουργών που περιγράφουν την ανάπτυξη να απογειώνεται, την ανεργία να μειώνεται κ.α. δεν θα έβγαινε ο κ. Πέτσας με τη δήλωση «αν πάμε σε εκλογές θα τις χάσουμε». Δυστυχώς όπως πάνε τα πράγματα, κάθε μήνα θα γίνονται χειρότερα καθώς η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ψωμί θα συνεχίζεται, όλα αυτά είναι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία.

Κλείνοντας, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις υπουργού που είπε ότι οι πολίτες δεν κρυώνουν, απλά μειώνουν την κατανάλωση για ψυχολογικούς λόγους. «Φοβάμαι πάρα πολύ, αυτά που λέει δεν εκθέτουν τον ίδιον πολιτικά, εκθέτουν την κυβέρνηση, εκθέτουν και τη χώρα. Να σας θυμίσω την απαράδεκτη επίθεσή του, που έχει γραφεί στα ψιλά, σε συνάδερφό σας δημοσιογράφο, όταν του είπε για το θέμα της ακρίβειας και το πώς της επιτέθηκε; ήταν απαράδεκτη αυτή η επίθεση, να σας θυμίσω τα όσα λέει κατά καιρούς; και επειδή μου στέλνει τώρα που μιλάμε, ένας καλός φίλος, που μας ακούει από εδώ από τον Πειραιά, να σας θυμίσω πόσο έχουν πάει τα αγγουράκια, 2,70 φτάσανε στα σούπερ μάρκετ».

Ακούστε το ηχητικό:

https://youtu.be/q9EuhUEbPzQ