
Στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Σήμερα αναμένεται να μιλήσει στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.
Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, δοκιμαστική εκκίνηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, επανασύσταση του ΣΕΠΕ και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι «επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Έγνοιά μας εκτός από την ανάπτυξη και η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Διασφαλίζεται μόνο από ένα σταθερό πλαίσιο δικαιοσύνης και ασφάλειας στους εργαζόμενους» ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στην κυβέρνηση για το εργασιακό Χατζηδάκη και το νομοσχέδιο για τη νέα επικουρική ασφάλιση.
«Η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400», είπεχαρακτηριστικά.
Δέσμευση τα 800 ευρώ και οι συλλογικές συμβάσεις
Ο πρόεδρος του ΣΡΥΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «αποτελεί στόχο, επιδίωξη και δέσμευσή μας η επαναφορά της διαπραγμάτευσης μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης στους κοινωνικούς εταίρους. Θεωρούμε όμως απαραίτητο αυτό να γίνει μετά από την εναρμόνιση του μισθού στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, μετά από τόσα πολλά χρόνια καθήλωσης. Και όταν μιλάμε για κατώτατο, ο κατώτατος συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια».
Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικό εργαλείο για την διαμόρφωσή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για κατάργηση του νομοθετικού πλέγματος που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νοιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400» κι αυτό την ίδια στιγμή όταν ακόμη και στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για το τέλος του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών». Την ίδια στιγμή επίσης που 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξήσει τον κατώτερο μισθό και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων ενώ στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Με βάση αυτά μίλησε ευθέως για «κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη και ισχυρό πλέγμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης, αναθεώρηση πλαισίου ομαδικών απολύσεων, ισχυρό ΣΕΠΕ με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών».
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ώστε να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας ουσιαστικός διάλογος για την μείωση του χρόνου εργασίας δίχως μείωση των αμοιβών. Πιο συγκεκριμένα για πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου με αντισταθμιστικά οφέλη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους όπως και την μείωση των υπερωριών και την κατάργηση της υπερεργασίας, θεσμού που υπάρχει μόνον στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας όπως ένα «μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις» αλλά και ένα «ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24μηνών, με αυξημένες αμοιβές και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας».