Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας για την εξέλιξη της πανδημίας μιλώντας στην τηλεόραση του TRT, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.
«Η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης μας οδηγεί σε εκατόμβες θυμάτων, αλλά και σε ένα lockdown που θα είναι καταστροφικό και θα μπορούσε να αποφευχθεί αν εγκαίρως έπαιρνε τις απαραίτητες αποφάσεις και δεν φοβόταν να συγκρουστεί όπου χρειάζεται», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η χώρα από τον Μάιο και μετά καταγράφει αρνητικά ρεκόρ, είμαστε στην χειρότερη θέση στη Δυτική Ευρώπη σε αριθμό θανάτων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρουσίασε ένα διάγραμμα που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times «που δείχνει ότι η Ελλάδα σε αριθμό θανάτων και κρουσμάτων είναι πολύ πιο πάνω από την Αυστρία και πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας μετά το επιτυχημένο lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έλεγε ότι είναι “δικό μου κατόρθωμα”», και σχολίασε:
«Τώρα ποιανού είναι η ευθύνη; Συνεχώς βγαίνει και λέει ότι “νικήσαμε τον κορωνοϊό”. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων όταν ξέρουμε ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, ευτυχώς όχι βαριά. 2.000 κρούσματα την ημέρα είναι παιδιά γιατί η κυρία Κεραμέως αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα… Και βγαίνει τώρα ο ίδιος άνθρωπος που μας έλεγε ότι έχουμε νικήσει την πανδημία και ότι δεν έχει ξεφύγει ο κορονοϊός, μας λέει τώρα πως “και να γίνει δεν θα κάνει lockdown”… Αυτό που λέω με σαφήνεια είναι ότι διαχειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο την πανδημία και όχι επιτυχημένο και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μην συγκρουστεί με εκλογικές του πελατείες».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα:
Η χώρα από το Μάιο και μετά καταγράφει αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε χειρότεροι σε θανάτους ανά εκατ. ευρώ σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από την Αυστρία που μπήκε ήδη σε λοκντάουν, από τον μ.ο. της ΕΕ και από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία.
Πέρασαν δύο χρόνια, ποιος έχει ευθύνη σήμερα; Διαρκώς πανηγύριζε ότι κέρδισε την πανδημία.
Αντί να αραιώνει μαθητές στις τάξεις, συμπτύσσει τμήματα, την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα σε παιδιά.
Έχουμε μία κυβέρνηση πρόχειρη, κυνική που δεν έχει βούληση να συγκρουστεί όπου χρειάζεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.
Υπάρχει ευθύνη που έχουμε φτάσει στους 17.500 νεκρούς;
Η αδράνεια και η ανικανότητα του Μητσοτάκη μας οδηγεί σε εκατόμβη νεκρών και σε ακόμα ένα καταστροφικό λοκντάουν. Εκτός εάν αφεθούν άνθρωποι να πεθαίνουν και δούμε σκηνές όπως στη Ρουμανία.
Κανείς δεν θέλει το λοκντάουν, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε τα στοιχεία και έλεγε δεν έχει ξεφύγει η πανδημία.
Γιατί δεν λένε ποιο είναι το ποσοστό στα σώματα ασφαλείας; Δεν μπορεί αυτός που ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού από έναν πολίτη να μην έχει εμβολιαστεί.
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο την πανδημία και το μόνο που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη είναι μην συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο. Όταν όλοι μετράνε κρούσματα και νεκρούς ο κ. Μητσοτάκης μετρά ψήφους.
Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και λοκντάουν που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Κανείς δεν το θέλει.
Να μιλά για διγλωσσία ο κ. Μητσοτάκης που έβαλε έναν αντιεμβολιαστή υπουργό Υγείας, που έλεγε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, και που ο κ. Γεωργιάδης λέει όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί μη σώσει, πάει πολύ.
Ακόμα και τώρα να έρθουμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη Βοήθεια στο Σπίτι, να πάμε πόρτα-πόρτα και να ενημερώσουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους, να τους σώσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πετάξει λευκή πετσέτα, οι ευθύνες του είναι βαρύτατες.
Δεν ενδιαφέρθηκαν καν να στήσουν μία ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό, ενδιαφέρθηκαν μόνο να στήσουν τη λίστα Πέτσα για να φτιάξουν το προφίλ του Πρωθυπουργού «Μεσσία».
Για πρώτη φορά στην ιστορία με βάση το Σύνταγμα που άλλαξε δόθηκε η δυνατότητα για εξεταστική με τις ψήφους της μειοψηφίας. Έτσι συστήθηκε εξεταστική με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της ΝΔ. Αυτή αφορά στην εξέταση της παράνομης χρηματοδότησης της λίστας Πέτσα και για μία εταιρία δημοσκοπήσεων που ο ιδιοκτήτης της παίρνει δημόσιο χρήμα με συμβάσεις. Παρότι στην Εξεταστική έχει την πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να έρθουν να καταθέσουν ο κ. Πέτσας και άλλοι υπουργοί του. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καραμπινάτη προσπάθεια ευτελισμού του Συντάγματος, είναι πληγή στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τον έλεγχο των πεπραγμένων του, νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από την επικοινωνιακή ασπίδα που έχει χτίσει.
Σε κάθε Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνεται ισόβια, οφείλει να ελέγχεται και θα ελέγχεται. Αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δυσχεραίνουν τη θέση του. Να μην φέρνει τον κ. Πέτσα στην εξεταστική, σημαίνει ότι κάπου έχει λερωμένη τη φωλιά του.
Σε όλη τη χώρα βλέπω δυσαρεστημένους ανθρώπους, ομάδες επαγγελματικές, αγρότες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ακόμα και τους συνταξιούχους που θα πάρουν φιλοδώρημα 250 ευρώ που τώρα είναι θρίαμβος ενώ παλιά ήταν ψίχουλα.
Το έλλειμμα διογκώνεται επικίνδυνα με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Λένε ότι δώσανε τόσα χρήματα. Πού πήγαν όμως τα λεφτά; Μόνο οι απευθείας αναθέσεις και οι αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς αγγίζουν τα 5 δις. ευρώ. Να πού πάνε τα λεφτά, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ακόμα και ο δεξιός ψηφοφόρος βλέποντας αυτά τα πράγματα αηδιάζει. Δεν είναι θέμα Αριστεράς και Δεξιάς, είναι θέμα Δημοκρατίας.
Δεν έχουμε μία ευθεία κρίση που έχουμε μείωση εισοδήματος ή συντάξεων όπως στα μνημόνια. Η μείωση εισοδήματος έρχεται πλαγίως από το τρομακτικό κύμα ακρίβειας, ήδη υπάρχουν τρομακτικές αυξήσεις στα είδη κατανάλωσης και φυσικά στην ενέργεια. Οι αυξήσεις ιδιαίτερα στο ρεύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς δεν θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο.
Είμαστε πρωταθλητές στους θανάτους ανά εκατ. κατοίκων, πρωταθλητές και στις αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.
Η εικόνα ενός Πρωθυπουργού που ενώ ζητούσαμε μέτρα για την ακρίβεια από το Μάιο, στη ΔΕΘ ανακοινώνει επιδότηση 9 ευρώ για αυξήσεις 100 ευρώ, δεν είναι σοβαρή. Καταθέσαμε μία σοβαρή δέσμη προτάσεων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μας έλεγε ότι είναι αρκετά τα 9 ευρώ. Και μετά τα έκανε 19 και μετά 39. Είναι προφανές ότι έχει χάσει τον έλεγχο.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν γέννησε αλλά μεγέθυνε την κρίση της ακρίβειας. Διότι τη στιγμή που ανεβαίνουν οι τιμές, αποφασίζει την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πια σταματά να παίζει ρόλο ανακουφιστικό για τους πολίτες στον ανταγωνισμό των τιμών.
Πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι η ΡΑΕ; Ποιος ελέγχει τα καρτέλ; Η στάση Μητσοτάκη οφείλεται είτε σε ιδεοληψία, ότι θα τα ρυθμίσει όλα η ελεύθερη αγορά είτε σε ιδιοτέλεια. Αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά στενάζει, ότι το εισόδημα μειώνεται.
Γιατί δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό; Προεκλογικά υπό την πίεσή μας έλεγε ότι θα δώσει αυξήσεις διπλάσιες της ανάπτυξης. Φέτος έχουμε ανάκαμψη πιθανότατα μεγαλύτερη του 6%. Γιατί δεν δίνει λοιπόν αύξηση;
Θα ψηφίσουμε αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι είναι κοροϊδία. Διότι εμείς είχαμε δώσει 680 εκατ. , 750 εκατ. και 780 εκατ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα και το 2019 δώσαμε τη μόνιμη 13η σύνταξη, την οποία κατήργησε. Μας ακούνε οι εξαπατημένοι συνταξιούχοι. Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα κρατήσει την 13η σύνταξη, την κατήργησε. Από 120.000 εκκρεμείς συντάξεις επί των ημερών μας τις έχει πάει στις 400.000 και έρχεται τώρα να δώσει 250 ευρώ. Αυτό είναι κοροϊδία.
Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά. Αλλά το τελευταίο πράγμα που μπορεί να πει κανείς είναι ότι ευθυνόμαστε για την χρεωκοπία και την είσοδο στα μνημόνια. Δεν θα μας χρεώσουν και το προπατορικό αμάρτημα. Είναι αδιανόητο και ανιστόρητο να με κατηγορεί εμένα ο Μητσοτάκης ότι βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια.
Είναι δεδομένο ότι θα έχει ραγδαία και επιταχυνόμενη φθορά η κυβέρνηση, ότι δεν θα είναι επόμενη κυβέρνηση του τόπου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης που βασίζεται σε αποτυχημένες συνταγές θα αποτύχει. Το ζήτημα είναι όχι να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου αλλά να κερδίσει το δικό μας σχέδιο, δηλαδή να είμαστε έτοιμοι και με τεχνοκρατική επάρκεια να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Βιώνουμε μία εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οι απαντήσεις χρειάζονται βαθιά γνώση των δεδομένων, επάρκεια αντιμετώπισης των κρίσεων, όπως η πανδημίας, της ακρίβειας, η κλιματική, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε φέρνοντας ανθρώπους δίπλα μας με μεγάλη επιστημονική επάρκεια.