Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα τους νέους και εκφράζει μια πολιτική που θα ανατρέψει σύντομα μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό επισήμανε στην ομιλία του στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.  Οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου αποκαθηλώνουν το εργατικό δίκαιο και θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συνίσταται στην λογική: «Περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή, χωρίς καμία προστασία». Επισήμανε ότι «φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και μόνο. Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν». Τόνισε ότι με τις διατάξεις του «καταργείτε το 8ωρο. Θεσπίζετε 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία.Αίρετε την δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση.Διαλύετε οριστικά την Επιθεώρηση Εργασίας. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια.Ανοίγετε το δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία». Μάλιστα σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός,μίλησε για «ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο. Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί. Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στο λαιμό της εργατικής μας τάξης»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο για εργασιακά στην νέα γενιά, συνδέοντάς το και με τα ζητήματα της πρόσβασης στα πανεπιστήμια, όπως και με τον εμβολιασμό και την καταστολή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Στέλνετε αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τους στοχοποιήσατε, τους κυνηγήσατε με βαρβαρότητα, τους συκοφαντήσατε, στην πανδημία. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με την πολιτική σας. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα». Αναφερόμενος ειδικά στον εμβολιασμό αναφέρθηκε στο Astra Zeneca μιλώντας για την πιο κραυγαλέα επιλογή της κυβέρνησης: «Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες.Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39».

Δείτε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα..

Αιχμηρός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα δάνεια της Ν.Δ ήταν στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα ανέλαβε σαφή δέσμευση για την κατάργηση του εργασιακού νομοσχεδίου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα των δανείων της Ν.Δ και απάντησε σε αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε πει νωρίτερα ότι δεν θα γίνονταν διαχειριστής σε πολυκατοικία που θα έχτιζε ο Αλέξης Τσίπρας ως πολιτικός μηχανικός:«Ωραίο λογοπαίγνιο για το διαχειριστή της πολυκατοικίας και την πολυκατοικία που θα κατασκεύαζα εγώ και δεν θα μπαίνατε διαχειριστής. Να σας πω κάτι; Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που θα σας έδινε διαμέρισμα… σε έναν τέτοιο μπαταχτσή, που δεν θα του έδινε ποτέ τα λεφτά πίσω.

Σε ένα από τα πολλά ακίνητα που εσείς διαθέτετε θα βάζατε διαχειριστή κάποιον που, όπως εσείς, αντί να μειώσει τα χρέη της επιχείρησης του, όπως εσείς στο κόμμα σας συσσωρεύετε 30 εκατομμύρια κάθε χρόνο φτάνοντας τα 120 εκατ. ευρώ τη δεκαετία σε ένα χρέος που συσσωρεύεται στην πλάτη του ελληνικού λαού; Αντί για ευφυολογήματα, ελάτε αν έχετε τα κότσια να συζητήσουμε την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ώστε να πληρώσετε επιτέλους, που είναι ζήτημα ισονομίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε επίσης  ότι το εργασιακό νομοσχέδιο «θα το αποσύρουμε ότι οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις», αναφερόμενος στην προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση με την φράση «μαρτυράτε χωρίς ξύλο», τονίζοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν αιτήματα της «τρόϊκα» που έθεταν σε κάθε κυβέρνηση την περίοδο των μνημονίων όμως η σημερινή τα προωθεί «χωρίς τρόϊκα». Ειδικά μάλιστα τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ζητήματα των απεργιών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αυτή «είναι η δεξιά που γνωρίσαμε, το μαύρο σκοτάδι».

Τέλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει υπεύθυνη πολιτική στα ζητήματα της πανδημίας και του εμβολιασμού σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που έχει δείξει στο παρελθόν εντελώς αντίθετα δείγματα.

Η δευτερολογία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης