Του Σπύρου Σιδέρη

Συνέντευξη στο Speedynews παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όπου συμμετείχε στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στην Λιουμπλιάνα, για το μέλλον της περιοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στο Speedynews τονίζει τις αναγκαίες προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή αλλά και το κενό της πολιτικής Μητσοτάκη σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και τη διείσδυση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται πολιτική αστάθεια στην περιοχή των Βαλκανίων, τόσο στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όσο και σε χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Θα μπορούσε αυτή η κρίση να επηρεάσει την Ελλάδα και πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό;

Η ειρήνη, η  σταθερότητα και η ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αποτελεί πάντα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Πρώτον διότι η ιστορία μας έχει διδάξει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ο διάλογος, η συνεργασία και η συνανάπτυξη των Βαλκανίων, απέναντι σε κάθε εθνικισμό.

Δεύτερον, βλέπουμε πώς η αποσταθεροποίηση και ο πόλεμος στα νότια σύνορά μας, στη Λιβύη, αποτέλεσε ευκαιρία για διείσδυση της Τουρκίας και αξιοποίηση του ρόλου της εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ανάλογους προβληματισμούς είχαμε και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο στο παρελθόν.

Φαντάζεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι, οι χώρες στα βόρεια σύνορά μας να προχωρούν σταθερά σε μια ευρωπαϊκή προοπτική που βασίζεται και στη συνανάπτυξη με την Ελλάδα και που εξασφαλίζει ότι δεν γίνονται κινήσεις εις βάρος των συμφερόντων μας.

Η θητεία της κυβέρνησης σας χαρακτηρίστηκε από εξωστρεφή και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με κορυφαίο γεγονός τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες με Βαλκανικές και άλλες χώρες. Τα τελευταία δυο χρόνια το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από την «γειτονιά» μας και η ελληνική «επιρροή» εξασθένισε στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αφήνοντας το κενό να συμπληρωθεί από άλλους ενδιαφερόμενους. Επιπρόσθετα η Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει να έχει παραμεριστεί και δεν θεωρείται προτεραιότητα από την ελληνική κυβέρνηση, η πλήρης εφαρμογή της. Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τι θα πρέπει να πράξει η Ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και η ανταλλαγή επισκέψεων δεν φτάνει για να καλύψει το μεγάλο κενό της πολιτικής Μητσοτάκη σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εγκλωβισμένος στις εσωκομματικές του ισορροπίες δεν έχει το σθένος να κυρώσει εδώ και δύο χρόνια τρεις συμφωνίες μεταξύ οποίων και η συμφωνία για την ανάληψη της αεράμυνας της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα.

Παράλληλα δεν πιέζει για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων της γείτονος ως προς τον Μέγα Αλέξανδρο όπως συμφωνήσαμε τον Ιούνιο 2019, δεν προωθεί συναντήσεις για τα εμπορικά σήματα και δεν διοργανώνει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας όπως προβλέπεται για να υπογραφούν νέες συμφωνίες.

Θυμίζω ότι το 2018 δεν παλεύαμε μόνο για να κλείσει η Συμφωνία, αλλά δίναμε μάχη ώστε να πιεστούν και οι εταίροι μας για να ξεπαγώσει η διεύρυνση.

Σήμερα ακούω ευχολόγια από τον κ. Μητσοτάκη και αναφορές στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Αρκεί αυτό;

Πώς μπορείς να απαιτήσεις η ΕΕ να σταθεί στο ύψος της όπως στάθηκαν οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν έχεις ταχθεί απέναντί της με τη λογική ότι “πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις”; Πώς μπορείς να πιέσεις την Βουλγαρία για μια έντιμη λύση με την Βόρεια Μακεδονία όταν εσύ δεν αναγνωρίζεις ότι η Ελλάδα έχει βρει έντιμη λύση;#menoumespeedy