“Κύρια όπλα σε αυτό τον αγώνα είναι η πρόληψη, τόσο η πρωτογενής όσο και η δευτερογενής με την έννοια της έγκαιρης κι ορθής διάγνωσης. Προφανώς κατά την διετία της πανδημίας και οι δύο αυτές μορφές πρόληψης έμειναν πίσω.” δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη εχθές για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου.
Συγκεκριμένα όλη η δήλωσή της:
“Στην Ελλάδα 68.000 νέες περιπτώσεις κακοήθους νεοπλασίας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. 33.000 θάνατοι συμβαίνουν ετησίως. Ωστόσο πολλοί περισσότεροι ασθενείς είναι αυτοί που κερδίζουν την μάχη!
Κύρια όπλα σε αυτό τον αγώνα είναι η πρόληψη, τόσο η πρωτογενής (αποφυγή καρκινογόνων παραγόντων πχ κάπνισμα) όσο και η δευτερογενής με την έννοια της έγκαιρης κι ορθής διάγνωσης. Προφανώς κατά την διετία της πανδημίας και οι δύο αυτές μορφές πρόληψης έμειναν πίσω. Είναι απαραίτητο να ξανακερδηθεί το χαμένο έδαφος γιατί έτσι μόνο μειώνονται τόσο οι νέες περιπτώσεις (συχνότητα) όσο και η βαρύτητα τους (θνησιμότητα).
Παράλληλα οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές που είναι διαθέσιμες για όλους τους Έλληνες, χάρη στο ΕΣΥ, έχουν βελτιώσει πολύ την διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών δημιουργώντας μια εύλογη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ο ρόλος της πολιτικής είναι να διασφαλίζει για τον τόπο αυτό που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ασχέτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης και πεποιθήσεων. Απαιτούμε ισότιμες συνθήκες στην ορθή κι έγκαιρη διάγνωση, ποιότητα στην φροντίδα αλλά και στη θεραπεία με αξιοπρεπείς κι ασφαλείς συνθήκες.
Μετά το πλήγμα για το ΕΣΥ στο νομό Πέλλας με το κλείσιμο της ΜΕΘ Έδεσσας ενώ ο νομός υπήρξε επισήμως ο πλέον πληγείς από την πανδημία, ένα νέο σημαντικό πλήγμα κυοφορείται με τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της Ογκολογικής Τμήματος στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών!
Καλούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου, της 3ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας να διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας με όλες τις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες της αρμοδιότητας τους.
Καλούμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής σε επαγρύπνηση για να αποφύγουμε την δημιουργία νέων τετελεσμένων. “