Ομιλία από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον «νέο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση» απηύθυνε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Μετά από μια σύντομη δηκτική αναφορά στο φιάσκο του ανασχηματισμού, η βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της κατηγορώντας την κυβέρνηση πως όσον αφορά στο ασφαλιστικό, προσπαθεί να εισάγει μια ακόμα αποτυχημένη πολιτική από το παρελθόν, θέτοντας σε κίνδυνο τους κόπους των πολιτών, των ασφαλιζόμενων και των μελλοντικών συνταξιούχων, που προσδίδει στο νέο ασφαλιστικό σύστημα χαρακτήρα επενδυτικό και ουδόλως αναδιανεμητικό ή χαρακτήρα εγγύησης των χρημάτων των ασφαλισμένων. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη, «το πρόβλημα εδώ έγκειται στο γεγονός ότι οι αναπόφευκτοι κύκλοι της οικονομίας, ενέχουν τον κίνδυνο κατά περιόδους, τα λεφτά των ασφαλισμένων, να χάνονται στο «πηγάδι» που θα δημιουργεί η εκάστοτε η ύφεση».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, η βουλευτής σχολίασε πως η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες κάνοντας μία ακόμα «μπίζνα», που βρίσκεται στο όριο του στοιχηματισμού, του τζόγου και αποτελεί έκφραση του μοντέρνου «καζινοκαπιταλισμού», η οποία θέτει περαιτέρω σε κίνδυνο «τα ιερά και τα όσια του Ελληνικού νοικοκυριού». Η  βουλευτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μεταβατική περίοδο που ξεκινάει άμεσα, από την θέση σε ισχύ του παρόντος νομοσχεδίου, λέγοντας πως «αδικεί κατάφωρα, παράνομα και αντισυνταγματικά, όλους εκείνους τους εργαζόμενους πολίτες, οι οποίοι επί σειρά ετών είχαν υψηλότατες μισθολογικές κρατήσεις, με την ελπίδα και την προοπτική αξιοπρεπών απολαβών από τις επικουρικές συντάξεις» και οι οποίοι χάνουν τις ασφαλιστικές αξίες, τις οποίες επί σειρά ετών και συστηματικά, έχουν προπληρώσει».

Κλείνοντας, η κ. Τζάκρη σημείωσε πως αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως νεοτερισμό για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι στην πραγματικότητα ένας αναχρονισμός που τη γυρίζει προς τα πίσω, προς την αβεβαιότητα και την οικονομική εξαθλίωση, σχολιάζοντας πως δυστυχώς τις συνέπειες και αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα τις υποστούν οι πολίτες.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Ο πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό για τρίτη φορά, τον οποίον μάλιστα  προδιέγραψε ως ριζικό, δομικό και «εκ θεμελίων», κατέληξε σε μικρο- διευθετήσεις  για τις θέσεις γενικών γραμματέων και υφυπουργών και στο ιστορικό φιάσκο της δημιουργίας και της κατάργησης Υπουργείου, εντός μόλις είκοσι λεπτών της ώρας.

Στην παγκόσμια πολιτική ιστορία δεν έχει ξαναυπάρξει ποτέ παρανόηση στην επικοινωνία Προέδρου Κυβέρνησης με υποψήφιο Υπουργό του, για το αν ο τελευταίος θέλει ή δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι  ότι αν υπάρχει αδυναμία συνεννόησης σε αυτό το προκαταρκτικό επίπεδο λειτουργίας της κυβέρνησης ένα είναι βέβαιο: Ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Το νομοσχέδιο για τον νέο «κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση», το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «σουηδικό μοντέλο». Και το οποίο υπόσχεται ως και διπλασιασμό των επικουρικών συντάξεων για τους νέους εργαζόμενους, μέσω του «ατομικού κουμπαρά», είναι μια ακόμη αποτυχημένη πολιτική που έρχεται από το παρελθόν, και δη από την δεκαετία του ‘70. Και στηρίζεται στην θεωρία «της ατομικής ευθύνης» που με τόση επιτυχία προωθεί παντού ο κ. Μητσοτάκης. Έτσι το νέο ασφαλιστικό έχει μόνο επενδυτικό χαρακτήρα και όχι αναδιανεμητικό, ή χαρακτήρα εγγύησης των χρημάτων των ασφαλισμένων.

Δηλαδή το δημόσιο συλλέγει τα λεφτά των ασφαλισμένων και τα επενδύει επαγγελματικά, ως ένας επενδυτικός οίκος. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο γεγονός ότι οι αναπόφευκτοι κύκλοι της οικονομίας, και δη της καπιταλιστικής οικονομίας στην οποία ζούμε και στην οποία θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες, δίνουν την δυνατότητα κατά περιόδους, τα λεφτά των ασφαλισμένων, χωρίς μάλιστα ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, να χάνονται στο «πηγάδι» που θα δημιουργεί η εκάστοτε η ύφεση.

Έτσι λοιπόν η επικουρική ασφάλιση θα ακολουθεί τους κύκλους της οικονομίας και άρα και οι επικουρικές συντάξεις θα ακολουθούν του κύκλους της οικονομίας, και ο κ. Τσακλόγλου κάνει λόγο για διαγενεακή αλληλεγγύη,  ενώ οι ασφαλισμένοι θα χάνουν τις συντάξεις τους, κανείς δεν θα φέρει την ευθύνη για την απώλεια αυτών των ποσών.

Άρα όποιος μιλάει εδώ για δικαιοσύνη περισσότερο εμπαίζει τους ασφαλισμένους, παρά εισάγει μια καινοτομία, μια μεταρρύθμιση.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Η κοινωνική ασφάλιση είναι μια συλλογική «κοινωνία κινδύνων». Ο ατομικός κουμπαράς όμως, όπως τον τιτλοφορεί ο κ. Τσακλόγλου, είναι η κατάργηση της έννοιας της ασφάλισης, πόσο μάλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Τσακλόγου έχει, όπως ισχυρίζεται, ως θεσμικό ασφαλιστικό πρότυπο τον σουηδικό ασφαλιστικό σύστημα, αλλά καταθέτει νόμο που πλησιάζει τα δομημένα ομόλογα της εποχής της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ» των Πρινιωτάκηδων και των «δομημένων ομολόγων» της εποχής των κουμπάρων.

Η αναφορά δε την Σουηδία γίνεται για να εξωραϊστεί η νέα εκδοχή του δομημένου ομολόγου. Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει μια νέα «μπίζνα», η οποία βρίσκεται στο όριο του στοιχηματισμού, του τζόγου και αποτελεί έκφραση του μοντέρνου «καζινοκαπιταλισμού».

Τι εννοώ; Εννοώ ότι τα λεφτά των ασφαλισμένων γίνονται επιχειρηματικό κεφάλαιο «υψηλού ρίσκου» στα χέρια γιάπηδων που θα τα παίζουν στις χρηματαγορές, χωρίς καμία μα καμία προστασία των ασφαλισμένων, έναντι ενός παράλογου επιχειρηματικού ρίσκου.

Έτσι ο ιδρώτας των εργαζομένων, που προορίζεται σε ένα κοινωνικό κράτος για την κάλυψη των αναγκών ζωής, την συνταξιοδότηση και ενδεχομένως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αντί να διασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο, γίνεται αντικείμενο τζογαρίσματος και στοιχηματισμού.

Η λογική να δημιουργηθεί μια νέα επαγγελματική τάξη που θα κερδοσκοπεί με την κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι το πιο κυνικό από τα ασφαλιστικά σενάρια που θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση.

Η συνέπεια του τζογαρίσματος των ασφαλιστικών εισφορών στην χρηματαγορά και στα Χρηματιστήρια είναι προφανής: Αν υπάρξουν κέρδη θα τα καρπωθεί η νέα επαγγελματική τάξη των γιάπηδων που δημιουργεί η κυβέρνηση, η οποία θα ρισκάρει «με ξένα κόλλυβα». Αν όμως τα λεφτά αυτά χαθούν στον διεθνή τζόγο και την χρηματιστηριακή αγορά, οι επώδυνες συνέπειες θα επέρχονται σε βάρος των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Και μη μου πείτε ότι υπάρχει ρήτρα δημοσίου για να καλυφθούν οι ζημιές αυτές, όπως επαναλαμβάνετε συνεχώς στον δημόσιο λόγο σας κύριε Τσακλόγου. Διότι τα επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας δεν επαρκούν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να καλύψουν αυτές τις ζημιές.

Ενδεχομένως δε και να απαγορεύεται να καλυφθούν, σύμφωνα με αυστηρές διατάξεις του διεθνούς οικονομικού δικαίου.

Επειδή αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά, προφανώς επιδίδεστε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι «με τα ιερά  και τα όσια» του ελληνικού νοικοκυριού και της ελληνικής οικογένειας.

Πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ αυτό το παιχνίδι κύριε Υπουργέ. Διότι τα αποτελέσματά του σημαίνουν πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση, πρωτοφανή κοινωνική ανησυχία και ανασφάλεια και ενδεχομένως ευθεία αμφισβήτηση του κοινωνικού κράτους, στο σύνολό του.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν διανοήθηκε καμία κυβέρνηση να υποκαταστήσει την «ιερή» κοινωνική ασφάλιση με τον τζόγο, τον στοιχηματισμό, και την λοτταρία.

Αυτό όμως δυστυχώς γίνεται σήμερα εδώ στον τόπο μας με το παρόν νομοσχέδιο.

Κι όλα αυτά ως μαύρη προοπτική για το άμεσο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Εάν δε πάμε στο παρόν, η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή: η μεταβατική περίοδος που ξεκινάει άμεσα, από την θέση σε ισχύ του παρόντος νομοσχεδίου, αδικεί κατάφωρα, παράνομα και αντισυνταγματικά, όλους εκείνους τους εργαζόμενους πολίτες, οι οποίοι επί σειρά ετών είχαν υψηλότατες μισθολογικές κρατήσεις, με την ελπίδα και την προοπτική αξιοπρεπών απολαβών από τις επικουρικές συντάξεις.

Για όλους αυτούς έρχεται «Καιάδας» διότι οδηγούνται σε πλήρη ανασφάλεια και χάνουν τις ασφαλιστικές αξίες, τις οποίες επί σειρά ετών και συστηματικά, έχουν προπληρώσει.

Στο ερώτημα γιατί όλη αυτή η φασαρία, γιατί όλη αυτή η πρωτοβουλία για την ασφαλιστική ρύθμιση που επιχειρείται σήμερα για τις επικουρικές, η απάντηση είναι ότι ουδεμία σχέση έχει αυτή με τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης και των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Περισσότερο το αντιλαμβανόμαστε όλοι ως πρωτοβουλία δημιουργίας μιας νέας επαγγελματικής ομάδας διαχειριστών ξένου κεφαλαίου, το οποίο τους χορηγείται χαριστικά, με το ψευδεπίγραφο αυτό ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα χρήματα των ασφαλισμένων, οι ασφαλιστικές τους εισφορές γίνονται κεφάλαιο κίνησης στα χέρια των γιάπηδων που καλούνται να κερδοσκοπήσουν, χωρίς προσωπικό επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά με υπερέκθεση σε κίνδυνο των ίδιων των ασφαλισμένων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,

Αυτό που παρουσιάζετε ως νεοτερισμό για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι στην πραγματικότητα ένας αναχρονισμός που τη γυρίζει προς τα πίσω προς την αβεβαιότητα και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και δεν την ωθεί προς το μέλλον που δεν είναι άλλο από την εξάλειψη της φτώχειας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των περισσότερων πολιτών.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Το  νομοσχέδιο αυτό είναι το αντίστοιχο του επιτελικού κράτους που παρουσιάστηκε στην αρχή ως πολιτική κωμωδία και κατέληξε σε πολιτική τραγωδία. Ένα είναι βέβαιο. Τις δυσμενείς συνέπειες αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα τις υποστούν οι πολίτες, οι ασφαλιζόμενοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι».