theodora tzakri voyli

Ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για «τις σχέσεις γονέων και τέκνων», απηύθυνε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Κατά την τοποθέτησή της η βουλευτής εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, σε μία θεσμική οπισθοδρόμηση γυρίζοντάς μας πίσω σε μοντέλα πατριαρχικών, συντηρητικών και εν τέλει τοξικών οικογενειών.

Όπως είπε η κ. Τζάκρη, το νομοσχέδιο ήρθε προς ψήφιση παρά τις αντιδράσεις  σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας, της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής συμπεριλαμβανομένης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, εξειδικευμένων επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και παρά τις αντιδράσεις των στελεχών του ίδιου του Κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μίας συγκεκριμένης οικονομικής ελίτ.

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η βουλευτής σχολίασε πως το νομοσχέδιο δημιουργεί γονείς δύο ταχυτήτων με ποσοτικοποιημένα κριτήρια. Τον γονέα του 1/3 του χρόνου του παιδιού, ο οποίος έχει μόνο δικαιώματα (δικαίωμα να ενημερώνεται καθημερινά για τις αποφάσεις επιμέλειας του έτερου γονέα, δικαίωμα να περιορίσει τον χρόνο που περνάει με το παιδί του σε μικρότερο ποσοστό, δικαίωμα στο «τεκμήριο αθωότητάς του» ακόμα και για περιπτώσεις καταγγελιών ενδο-οικογενειακής βίας κ.λπ.) και τον γονέα των 2/3 που είναι ο γονέας που έχει μόνο υποχρεώσεις, όπως την υποχρέωση για συνεχή λογοδοσία, την υποχρέωση να μην αποξενωθεί τον τέκνο του με κανέναν από τους συγγενείς της άλλης γραμμής, την υποχρέωση να ανεχτεί έναν κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο έως την έκδοση οριστικής απόφασης, δηλαδή πρακτικά για μια 7ετία έως ότου συζητηθεί μία ανάλογη υπόθεση στα ελληνικά ποινικά ακροατήρια», τονίζοντας πως είναι προφανές ότι στην ελληνική κοινωνία, όπου η έμφυλη βία εκφράζεται κυρίως ως βία κατά των γυναικών, ένα τέτοιο νομοσχέδιο υπονομεύει την ασφάλεια τους και κατά συνέπεια την ασφάλεια της ίδιας της ελληνικής οικογένειας.

Δεδομένου ότι τα περιστατικά κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, θύματα των οποίων στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν γυναίκες και παιδιά υποκαταγγέλονται, λίγα φτάνουν στο ακροατήριο και ακόμη λιγότερα καταδικάζονται, το νομοσχέδιο αυτό θωρακίζει θεσμικά τους ισχυρούς.

Τέλος, η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι αναμφίβολα υπέρ της συνεπιμέλειας και για τον λόγο αυτό, στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας ανέλαβε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ όπως είπε «το εν ισχύ επί 40 χρόνια οικογενειακό μας δίκαιο απαιτεί μία αναμόρφωση και έναν περαιτέρω εκσυγχρονισμό για να αγκαλιάσει και τις μονογονεϊκές οικογένειες».