Βαρουφάκης: "Πράσινη" βιομηχανική ανάπτυξη για εθνική ανεξαρτησία της χώρας

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Λάρισα για τα αγροτικά ζητήματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια νέα Αγροτική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Δεν θα μπορούσαμε εδώ στο θεσσαλικό κάμπο να μη μιλήσουμε για τα αγροτικά. Είναι η περίοδος που η ΕΕ αναμορφώνει την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ). Μια κοινή αγροτική πολιτική που ήταν τόσο σημαντική όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν, όσο όμως και προβληματική. Για την χώρα μας η κοινή αγροτική πολιτική ήταν πάντοτε ξένο σώμα. Ποτέ από τη συνθήκη της Ρώμης και μετά δε συνδυάστηκε με την ελληνική αγροτική οικονομία ή με αγροτικές οικονομίες όπως η ελληνική, η πορτογαλική κ.α.. Ήταν για τους μεγαλοτσιφλικάδες της Γαλλίας, λίγο της Γερμανίας, κάπως τους κτηνοτρόφους της Ολλανδίας, μέχρι εκεί. Και μετά προσαρμόστηκε με τρόπους που τελικά αποδεικνύονται ιδιαίτερα αντιπαραγωγικοί σε χώρες όπως η χώρα μας. Έχουμε ένα συντονισμένο καταστροφικό συνδυασμό πολιτικών που ουσιαστικά επιδοτούν την καταστρατήγηση βασικών αρχών οργανικών καλλιεργειών. Είναι αστείο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε σήμερα ντόπιους σπόρους και οι αγοραστές μας βασίζονται σε σπόρους εισαγωγής με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον το αγροτική ελληνικό προϊόν να είναι ποιοτικά καλύτερο από το μαροκινό, γιατί και στο Μαρόκο τον ίδιο σπόρο χρησιμοποιούν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Ο βασικός άξονας των προβλημάτων της κοινής αγροτικής πολιτικής παραμένει ο ίδιος. Πρώτον, είναι σχεδιασμένος για αγρότες με πάνω από 100 στρέμματα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι επιδοτούνται οι αγρότες, αλλά το γιατί επιδοτούνται. Η επιδότηση αυτή είναι ο μόνος τρόπος χρηματοδότησης της αγροτικής οικονομίας. Στις υπόλοιπες χώρες η επιδότηση είναι ένα από τα μέτρα της χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα είναι ο μόνος πόρος που έχει μείνει και καθοδηγεί προς αντιοικολογικές και αντιοικονομικές πρακτικές την ελληνική αγροτική οικονομία. Εάν δεν αποδράσει ο Έλληνας αγρότης, η Ελληνίδα αγρότισσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, η Σκύλα είναι η τράπεζα Πειραιώς που κληρονόμησε την αγροτική γη και η Χάρυβδη οι μεσάζοντες, με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για δημιουργία Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα πάρει τις υποθηκευμένες γαίες πίσω. Ο ρόλος της θα πρέπει να είναι η μη κερδοσκοπική χρηματοδότηση της επικερδούς πράσινης μετάβασης στο θεσσαλικό κάμπο και στις άλλες σημαντικές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και παράλληλα με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από την νέα αγροτική τράπεζα θα θέλαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για έναν νέο συμμετοχικό συνεταιρισμό.

 

Δεύτερον, αφορά στο συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό των αγροτών. Θα πρέπει να κινηθεί σε μια πορεία συνδυασμού δημόσιων χρηματοπιστωτικών κινήσεων που θα μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις με ελαχιστοποίηση ρου ρίσκου χωρίς κανένα κέρδος στο φορέα ο που χειρίζεται τις συντάξεις. Ό,τι κέρδη υπάρχουν να καταλήγουν στους αγρότες και να υπάρχει συμμετοχή των ιδίων των αγροτών όχι μόνο στην αγροτική τράπεζα και στους συνεταιρισμούς, αλλά ακόμα έλεγχος και εποπτεία του συνταξιοδοτικού ταμείου που θα διαχειρίζεται τις εισφορές τους και σε τελική ανάλυση τις συντάξεις τους».

Το ΜέΡΑ25 θα αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες επειδή τα προνόμια ασφάλισης των αγροτών είναι πολύ λιγότερα από αυτά των άλλων τομέων ασφάλισης και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησής (67 έτη) είναι μεγάλα, αν λάβουμε υπόψιν ότι εργάζονται σκληρά πολύ περισσότερες ημέρες τον χρόνο, να υπάρξει αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου για το Συνταξιοδοτικό των Αγροτών με στόχο την ενίσχυση της περίθαλψης και την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, ο Αναπληρωτής Συντονιστής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25 Γιάννης Χλόπτσιος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα δίκαιο, διαφανές, αποδοτικό, αποτελεσματικό, βιώσιμο και αλληλέγγυο σύστημα γεωργικής ασφάλισης για όλο το εύρος καλλιεργειών, εκτροφών, αλιευμάτων και κινδύνων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το ΜέΡΑ25, «είναι αδιαπραγμάτευτος ο 100% δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ».

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να έχει κοινωνικό ρόλο και αποστολή και γι’ αυτό απαιτείται κρατική χρηματοδότηση του σε χρονιές που δεν επαρκούν οι Αγροτικές εισφορές, καμία αύξηση στα ασφάλιστρα, συμψηφισμό των αγροτικών ασφαλίστρων με τις αποζημιώσεις, άμεση εκτίμηση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων με προσλήψεις γεωπόνων κυρίως μόνιμων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και στις προληπτικές αρμοδιότητες όπως και στην οργάνωση και ανάπτυξη του ΕΛΓΑ και αξιοποίηση σύγχρονων μέσων για τις εκτιμήσεις των ζημιών και χρήση εξελιγμένων και αξιόπιστων μεθόδων εξακρίβωσης γεωχωρικών δεδομένων, για την υποβοήθηση του έργου της εκτίμησης και ειδικότερα του προσδιορισμού της θέσης των αγροτεμαχίων.

Ενώ όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ πρέπει να γίνει αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της κλιματικής αλλαγής καθώς και άλλες ζημιές όπως π.χ. ζημιές στην ανθοφορία που με τον υπάρχοντα κανονισμό δεν αποζημιώνονται. Να υπάρξει ενεργοποίηση και ανάπτυξη του προληπτικού ρόλου του ΕΛΓΑ. Να υπάρξει συνεργασία ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης τους και μεταφορά πληροφοριών από βάσεις δεδομένων που ήδη κατέχουν και τέλος η επιλογή του εκπροσώπου των αγροτών στο ΔΣ του ΕΛΓΑ να γίνεται μόνο από τους αγρότες.

Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα αγροτικά ζητήματα, προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, αλλά και ευρύτερα ζητήματα επικαιρότητας. Ενώ ακολούθησε χαλαρή συζήτηση με μέλη και φίλους του ΜέΡΑ25 στη Λάρισα.