Άμεσα μέτρα αποτροπής και επιβολής κυρώσεων επί του πεδίου κατά των Τούρκων αλιέων, που παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζήτησε με ερώτηση του στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης Δημ. Βαρτζόπουλος.
Μετά την κατάργηση ( Ν. 4619/2019, από 01/07/2019) του άρθ 401 του παλαιού Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε ότι «Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών», ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μάστιγας της παράνομης τουρκικής αλιείας στις ελληνικές θάλασσες, που ακολουθείται πλέον, είναι η συλλογή αποδεικτικού υλικού από το Λιμενικό και η ενημέρωση των ευρωπαϊκών Αρχών μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ο Βουλευτής. Η διαδικασία αυτή, όπως προκύπτει και από το σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, αποδεικνύεται αλυσιτελής.
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος, ο Κανονισμός 1005/2008 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «Περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας» προβλέπει, ότι τα κράτη μέλη δικαιούνται να κινηθούν κατασταλτικώς και στα πλαίσια της εθνικής τους νομοθεσίας και να λάβουν άμεσα μέτρα επιβολής, όπως την προσωρινή ακινητοποίηση του εμπλεκόμενου αλιευτικού σκάφους, την αλλαγή πορείας του σκάφους προς λιμένα, την επιβολή εγγύησης, την κατάσχεση των αλιευτικών εργαλείων, αλιευμάτων ή αλιευτικών προϊόντων κοκ.
Με σκοπό την νομική κατοχύρωση της δυνατότητος άμεσης κατασταλτικής παρέμβασης του Λιμενικού ο Βουλευτής ζήτησε ως εκ τούτου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης α) τον εκ νέου χαρακτηρισμό ως ποινικού αδικήματος οιασδήποτε μη επιτρεπομένης από το εθνικό δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις αλιευτικής δραστηριότητος εντός των εθνικών χωρικών υδάτων και β) τον προσδιορισμό των προβλεπομένων στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1005/2008 άμεσων μέτρων επιβολής κυρώσεων, χρηματικών προστίμων, κατασχέσεων κοκ, ως παρεπομένων ποινών.