Μια επιθετική κοινωνική πολιτική σε συνδυασμό με φιλελεύθερες καινοτομίες είναι η βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της οικονομίας μας, τόνισε στην παρέμβαση του στην Βουλή κατά την συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ο Βουλευτής ΝΔ Δ. Βαρτζόπουλος.
«Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, το 18% του πληθυσμού ζει σε κίνδυνο φτώχειας ενώ το 30% απειλείται από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το 73 % των φτωχών νοικοκυριών και το 42% των μη φτωχών, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% του πληθυσμού, δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους 400 ευρώ. Το 38% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Το 35% των φτωχών νοικοκυριών και το 14% των μη φτωχών δηλώνουν αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα», ανέφερε ο Βουλευτής. «Η μόνη απάντηση σε αυτά τα δραματικά μεγέθη είναι η συνεχής ανάπτυξη! Και αυτήν την εγγυάται η κυβερνητική πολιτική που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο 2022-2025, με βασικά της εργαλεία την υλοποίηση φιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και την συνετή δημοσιονομική πολιτική» υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.
«Στα πλαίσια μιας οικονομίας της αγοράς η καλύτερη εγγύηση αειφόρου ανάπτυξης είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στην εργασία και της αγοραστικής ισχύος των νοικοκυριών, που προσφέρει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο και προνοεί», ανέπτυξε ο Βουλευτής:
«1. Για την υποστήριξη των αδυνάμων και ευαλώτων με την δημιουργία της ενιαίας Κοινωνικής Υπηρεσίας, που κατ´ αρχήν έχει ήδη νομοθετηθεί με κεφαλή τον ΟΠΕΚΑ και βραχίονες τους Δήμους. Η οποία θα αντικαταστήσει την φιλανθρωπική αλληλεγγύη των παροχών εις είδος ( συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία, κοινωνικά τιμολόγια κοκ) με την εξατομικευμένη εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης, που θα βασίζεται στην αυτόβουλη διάθεση έστω στοιχειώδους αγοραστικής ισχύος, την στέγαση, την ιατροφαρμακευτική και προνοιακή κάλυψη, και την επανεκπαίδευση προς επανένταξη στην αγορά εργασίας.
2.Για την ολική και συνεχή υποστήριξη αναπήρων και χρονίως πασχόντων με την δημιουργία του «Εθνικού Συστήματος Προνοίας». Το οποίο θα παρέχει συνολική φροντίδα σε ΑμΕΑ χωρίς ιδιωτική επιβάρυνση επιτρέποντας την επιστροφή στην αγορά εργασίας του οικογενειακού φροντιστή, είτε αποτρέποντας την απώλεια εισοδήματος με τις άδηλες πληρωμές σε οικιακές βοηθούς.
3.Για την προσφορά στο σύνολο του πληθυσμού χωρίς καμία ιδιωτική επιβάρυνση πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης με την δημιουργία του «Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας». Το οποίο θα μειώσει τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας από το σημερινό δυσθεώρητο 7% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1-2% του οικογενειακού εισοδήματος».
Ο κ. Βαρτζόπουλος κατέληξε προτείνοντας:
«Η οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους κατά τις βέλτιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για πρώτη φορά στην ιστορία μας, θα προκαλέσει ριζική αύξηση της ισοδύναμης αγοραστικής ισχύος των ελληνικών νοικοκυριών και θα επιτρέψει, έστω την επόμενη γενιά, να επιτύχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ποιότητα ζωής εφάμιλλο της Ευρωζώνης. Αυτό πρέπει, να είναι το διακύβευμα των επομένων ετών και μάλιστα το ουσιαστικότερο όλων»