Υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος και της πολιτικής αλλαγής στα Σκόπια, με το εθνικιστικό VMRO-DPMNE να είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού -οριακά δεν κέρδισε την αυτοδυναμία-, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή, όπως δεσμευόταν παλαιότερα, επιχειρήσει να την καταγγείλει και να την ακυρώσει. Συνακόλουθα, έχει αξία τι σκοπεύει να πράξει απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η Ν.Δ ως αντιπολίτευση είχε κι εκείνη αποκηρύξει την απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Το ερώτημα εάν η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Βόρεια Μακεδονία θα αμφισβητήσει πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών απασχολεί την Αθήνα. Επιπλέον, όμως, παραμονές των ευρωεκλογών το θέμα αποκτά και εσωτερική πολιτική σημασία με την Ελληνική Λύση που διαθέτει μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα να ζητά από την κυβέρνηση να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και αυτό καθώς στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη (8/5) στη Βόρεια Μακεδονία, κέρδισε το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει την ονομασία “Μακεδονία”. Το σλόγκαν του κόμματος μάλιστα ήταν “Η Μακεδονία ξανά δική σου”.
Εάν η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια (σημειωτέον ότι το VMRO-DPMNE οριακά δεν βγήκε αυτοδύναμο, επομένως θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά από θέση ισχύος), επιμείνει πράγματι σε αυτή τη θέση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει στη δύσκολη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε.

Επί του παρόντος πάντως, επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

“Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ή να παρέμβουμε σε εκλογική διαδικασία άλλου κράτους. Είναι σεβαστή η ετυμηγορία των πολιτών. Περιμένουμε να δούμε τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης μόλις ορκιστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο μπρίφινγκ, τι θα κάνει η ελληνική πλευρά εάν η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αμφισβητήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μαρινάκης έδειξε ότι η Αθήνα αναμένει την τήρηση των δεσμεύσεων της.
“Η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε μία συνεπή, καθαρή και απολύτως ορθά διατυπωμένη στάση. Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, κάνοντας χρήση όλων των θεσμικών κοινοβουλευτικών εργαλείων ως αντιπολίτευση. Όπως όμως είχε επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία αποτελεί απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελεί και μία δέσμευση η οποία με βάση τη συνέχεια του κράτους θα ακολουθεί και τις επόμενες κυβερνήσεις”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Εμείς το σεβόμαστε. Είναι μία διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό περιμένουμε να γίνει σεβαστό και από την άλλη πλευρά”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα μήπως ήταν λάθος που δεν κύρωσε η κυβέρνηση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σε εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω της αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά.

“Ο χρονισμός όλων των υπολοίπων δεν έχει να κάνει με αιτιάσεις που αναφέρονται σε δημοσιεύματα”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε: “Αλλά ας μη μιλάμε υποθετικά. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πει η νέα κυβέρνηση και θα τοποθετηθούμε και εμείς”.