Με όλο και πιο εκκωφαντικό τρόπο αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα ο εξόχως προβληματικός τρόπος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, από την ψήφιση της πρόταση μομφής και ως τον επιχειρούμενο αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα ηγεσίας.

Και μάλιστα αποκαλύπτεται από τους ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν σε κρίσιμες καμπές αυτών των εξελίξεων. Οι οποίοι εκθέτουν ανερυθρίαστα τις μεθοδεύσεις της πρόσκαιρης πλειοψηφίας της κεντρικής επιτροπής και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επισημάνουν τις ακρότητες που συμβαίνουν.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης εμφανίστηκε αφοπλιστικά ειλικρινής σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ertnews (το περασμένο Σάββατο), ομολογώντας ότι ενώ είναι πλέον «τυπικά μέλος της κεντρικής επιτροπής» και δεν έχει «καμία ουσιαστική, συγκεκριμένη και πρακτική ενασχόληση» με το κόμμα, έλαβε μέρος. «από μακριά», όπως είπε (!!!), στην ψηφοφορία της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη στις 8 Σεπτεμβρίου.

“Χτύπησε το τηλέφωνο και ψήφισα, ήταν η πρώτη μου εμπλοκή μετά από χρόνια”

«Χτύπησε το τηλέφωνο εκείνη την ημέρα, ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, ήταν η πρώτη μου εμπλοκή μετά από ενάμισι, δύο χρόνια» είπε με χαρακτηριστική άνεση ο κ. Βερναρδάκης, αφήνοντας σύξυλους όσους τους παρακολουθούσαν.

Δηλαδή ο κ. Βερναρδάκης παρότι ήταν στην πραγματικότητα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετείχε σε καμία διαδικασία, ούτε καν στις συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής, κάποιοι τον θυμήθηκαν στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία, τον πήραν τηλέφωνο και με την ψήφο του («από μακριά»!!!) συνέβαλε στο να καθαιρεθεί ένας νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος. Τον οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο κ. Βερναρδάκης δεν πρέπει να τον συνάντησε ποτέ, είτε σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, είτε σε άλλη κομματική εκδήλωση.

Ο πρώην υπουργός είχε αποχωρήσει άλλωστε ουσιαστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης και όχι εξαιτίας του κ. Κασσελάκη.

Έτσι, μετά τον περίφημο Σπύρο Λαμπρινό από την Ηλεία, ο οποίος έτρεχε στις εκδηλώσεις και τις προεκλογικές δραστηριότητες της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές, αλλά κλήθηκε από την Ράνια Σβίγκου να ψηφίσει στην πρόταση μομφής, υπάρχει και τουλάχιστον άλλο ένα μέλος της ΚΕ που παρεμπιπτόντως έριξε μία τηλεφωνική ψήφο για να προκληθεί το χάος που βιώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με κόστος τουλάχιστον τη δημοσκοπική του εξαέρωση.

Αλλά ο κ. Βερναρδάκης είπε κι άλλα ενδιαφέροντα.

–      Επισήμανε για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας και τις ενέργειες των «87», ότι «αυτή η ιστορία έχει τραυματίσει πάρα πολύ την αξιοπιστία, το επίπεδο της συζήτησης. Κατηγορούσαμε κάποτε ότι το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης είναι χαμηλό. Και είναι ένας από τους λόγους που και εγώ προσωπικά απέχω από όλη αυτή την διαδικασία. Προφανώς δεν τιμά κανέναν ο τρόπος, ο χρόνος, η διαδικασία, που συμβαίνουν ορισμένα πράγματα».

–      Επέκρινε τις μακρές διαδικασίες, που επιλέχθηκαν για να λυθεί το πρόβλημα ηγεσίας. «Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε οι διαδικασίες να γίνουν πιο σύντομες και δεν μπορεί να σέρνεται μία συζήτηση η οποία συζητάει κυρίως τα διαδικαστικά. Πρέπει να συζητήσει τα πολιτικά. Εκεί θα κριθούν και οι όποιες υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί. Έχουν πολιτικό φορτίο, έχουν προγραμματικό φορτίο;».

–      Χαρακτηρίζει λάθος την προσπάθεια αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη και ουσιαστικά κατηγορεί όσους τον επιχειρούν ότι το κάνουν επειδή φοβούνται ότι θα κερδίσει: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να εκλεγεί ο Κασσελάκης. Διότι είτε συμμετάσχει είτε δεν συμμετάσχει, δεν ξέρω τη διαδικασία και τι θα συμβεί, δεν έχω τέτοιες εμπλοκές, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να εκλεγεί. Και το μεγάλο λάθος που κατά τη γνώμη που κάνουν κι αυτοί, οι οποίοι εδώ και καιρό λένε να μην κατέβει, είναι ότι νομίζουν ότι θα εκλεγεί. Δεν θα εκλεγεί».

Χαμηλή νομιμοποίηση έχουν τα όργανα

–      Σε μία ερμηνεία των πραγμάτων, που αποκαθηλώνει όλες τις ακραίες συμπεριφορές στελεχών της τωρινής πλειοψηφίας της κεντρικής επιτροπής, ο κ. Βερναρδάκης, εκθέτει τόσο την ΚΕ, όσο και την επιτροπή δεοντολογίας ως όργανα με χαμηλή νομιμοποίηση! Με αφορμή τις απόψεις και τις προτάσεις για διαγραφή του κ. Κασσελάκη σημειώνει: «Είναι πολιτικό, προγραμματικό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε διαδικασίας, ούτε δεοντολογίας. Όλα αυτά, τα οποία πηγαίνουν σε ένα όργανο, που είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερης νομιμοποίησης και άλλου τύπου ενασχόλησης, δεν προσφέρουν τίποτα. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι εάν κάποιος παρέβη το καταστατικό».

–      Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βερναρδάκης είπε με νόημα και ίσως με έμμεσα μηνύματα ότι «έχει μια θεσμική ιδιότητα, είναι πρώην πρωθυπουργός. Προφανώς πρέπει να αποκρυσταλλώσει και ο ίδιος τι θέλει να κάνει τα επόμενα χρόνια, αλλά νομίζω ότι με τα εσωκομματικά δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται. Δεν μπορεί να εκπέσει στη λογική του να είναι επικεφαλής ή άτυπος ή τυπικός μιας τάσης, ενός χώρου».