Ξενογιαννακοπούλου: Οι στατιστικές της κυβέρνησης αποκρύπτουν τη δραματική κοινωνική πραγματικότητα

ksenogiannakopoyloy

 Δήλωση έκανε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας σε σχέση με το Ειδικό Ετήσιο Τεύχος του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ για το 2020.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του Ειδικού Ετήσιου Τεύχους του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, επιχειρεί για άλλη μια φορά να παρουσιάσει μία πλασματική εικόνα σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς εργασίας, αποκρύπτοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας και τις δραματικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι. Πέραν των ζητημάτων μεθοδολογίας που ανακύπτουν σε περίοδο lock down και από τη σύγκριση διαφορετικών χρονικών περιόδων του 2020 σε σχέση με το 2019, είναι ενδεικτική η παντελής απουσία στοιχείων για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή και εκ περιτροπής εργασία, καθώς και η μη συμπερίληψη των στοιχείων της εποχικής απασχόλησης.

Προφανώς για τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι αόρατοι οι χιλιάδες εργαζομένοι στον τουρισμό, στον επισιτισμό και τον πολιτισμό που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, είναι ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την απασχόληση από το 2012. Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 έγιναν 844.443 λιγότερες προσλήψεις από το 2019. Το ισοζύγιο του 2020 διαμορφώθηκε στις 93.003 θέσεις εργασίας έναντι 127.664 του 2019, μείωση 34.661 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Δεκέμβριο, το 2020 έκλεισε με 1.133.432 καταγεγραμμένους ανέργους, σε σχέση με 1.064.526 το 2019 και 935.449 το 2018, 47.864 καταγεγραμμένους ανέργους που δεν αναζητούν πλέον εργασία, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος καταγραφής και στήριξης. Τα δραματικά στοιχεία της ανεργίας και της φτωχοποίησης των εργαζομένων αποκαλύπτουν τις συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ., που αντιμετώπισε εξαρχής την πανδημία ως ευκαιρία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, και να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, συνεχίζει τις πολιτικές που οδηγούν στην ύφεση, στα λουκέτα, στην ανεργία και την επισφάλεια. Γι’αυτό και το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή πολιτικής καθημερινά δυναμώνει”.

#menoume_speedy