Χιλή
bbc.com

Η Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ήταν μια ημέρα  ιστορική για τον λαό της Χιλής, καθώς για πρώτη φορά μετά την δικτατορία Πινοσέτ το Σύνταγμα της χώρας ξαναγράφεται. Ο κόσμος κατέκλυσε τους δρόμους και τις πλατείες βροντοφωνάζοντας συνθήματα χαράς και ελπίδας, καθώς είδε τους αγώνες που έδινε τον τελευταίο χρόνο να δικαιώνονται. Η σελίδα της ιστορίας γύρισε.

Την κατάργηση του συντάγματος που χρονίζει από τον καιρό της δικτατορίας του Πινοσέτ με τη σύνταξη νέου, από ειδική συντακτική εθνοσυνέλευση, αποφάσισαν οι Χιλιανοί πολίτες με συντριπτικό ποσοστό κατά το χθεσινό ιστορικό δημοψήφισμα.

 Η αλλαγή Συντάγματος ήταν το βασικό αίτημα της «κοινωνικής έκρηξης» που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο στη Χιλή

Η φτώχεια και οι πολύ μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που επικρατούσαν στην χώρα, αλλά και η έλλειψη κρατικής πρόνοιας ήταν οι βασικοί λόγοι που πυροδότησαν τις μεγάλες εξεγέρσεις που ξεκίνησαν στη χώρα 1 χρόνο πριν. Ακόμη, ο πρόεδρος Πινιέρα, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του έδινε το προηγούμενο Σύνταγμα, μπορούσε να ασκεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στερούσαν από πολύ κόσμο την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία. Το δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλη όμως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε τελικά την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020.

Δώδεκα μήνες μετά λοιπόν, μία κοινωνία που βρισκόταν σε αναβρασμό, με νεκρούς, τραυματίες,  συλλήψεις και βανδαλισμούς, ψήφισε:

78,3% υπέρ της αλλαγής συντάγματος και 79% υπέρ της δημιουργίας του νέου καταστατικού χάρτη της χώρας από νέα συντακτική συνέλευση, και όχι από μικτή συνέλευση με βουλευτές του υπάρχοντος κοινοβουλίου.

Η αντίδραση Πινιέρα

Οι κοινωνικές συγκρούσεις που υπήρχαν τον τελευταίο χρόνο, είχαν αρχίσει να επηρεάζουν και τα ποσοστά υποστήριξης που λάμβανε ο Χιλιανός πρόεδρος, καθώς όχι μόνο εφάρμοζε δυσβάσταχτες για τον λαό της χώρας νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και προσπαθούσε να καταστείλει τις διαδηλώσεις με ακραίους τρόπους.

Έτσι λοιπόν, βλέποντας τη δύναμη του να χάνεται και ενώ είχε υποστηρίξει τη διατήρηση του υπάρχοντος συντάγματος, ο πρόεδρος Πινιέρα δήλωσε ότι ελπίζει πως «το δημοψήφισμα με το μεγάλο του ποσοστό συμμετοχής, αλλά και το νέο σύνταγμα θα βοηθήσουν στη λαϊκή συμφιλίωση και συνεργασία».

Παγκόσμια δικαίωση

Τον προηγούμενο χρόνο το κύμα συμπαράστασης από όλο τον πλανήτη προς τον εξεγερμένο λαό της Χιλής ήταν εντυπωσιακό, όταν οι εικόνες των τανκς που καταδίωκαν τους διαδηλωτές έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η χθεσινή ημέρα λοιπόν, αποτελεί την πιο μεγάλη δικαίωση πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους Χιλιανούς, αλλά και κατ’ επέκταση για όλους όσοι στήριξαν αυτόν τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή.

Με πληροφορίες από Reuters και ΒBC
Άννα Σαϊνίδου