Οι έρευνες και οι στατιστικές δείχνουν πως οι γυναίκες ζούνε πολύ περισσότερο από τους άντρες και αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους που είναι κυρίως βιολογικοί. Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι που οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια.

Οι μητέρες «δίνουν» στους γιους τους ελαττωματικό DNA.

Κάτι που επιδρά στα πάντα, από τον εγκέφαλο και την υγεία της καρδιάς, μέχρι τη μυική δύναμη και τη γονιμότητα, ενώ τελικά στέλνει νωρίτερα τους άνδρες στον άλλο κόσμο. Το ίδιο DNA δεν είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, μάλιστα είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

«Το αποκαλώ ”η κατάρα της μητέρας”. Σίγουρα οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο», τόνισε ο Τζίμελ, καθηγητής στο University of Ontago, στη Ν. Ζηλανδία. Η θεωρία του σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια, τις «μπαταρίες» που τροφοδοτούν τα κύτταρα και είναι ιδιαίτερα άφθονα στην καρδιά, τους μύες, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια.

Κανονικά, οι δύο γονείς περνούν τα γονίδιά τους στην επόμενη γενιά και όποιες επιβλαβείς μεταλλάξεις αποβάλλονται με την πάροδο των γενιών γιατί εκείνοι που τις μεταφέρουν κάνουν λιγότερα παιδιά ή πεθαίνουν νεότεροι. Όμως, το μιτοχονδριακό γονιδίωμα μεταφέρεται από τις κόρες. Η γυναίκα το περνά στα παιδιά της αλλά μόνο οι κόρες το μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Καθώς μεταφέρεται μέσω της θηλυκής γραμμής, όποιο DNA είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, εξαλείφεται αλλά εκείνο που είναι επιβλαβές για τους άνδρες παραμένει, αφήνοντάς τους με μειονέκτημα.

#menoumespeedy