Σύσκεψη Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Β. Ελλάδος

Την Τρίτη 11/10 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών της Βορείου Ελλάδος, με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι απο τις Ενώσεις Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Μεσα απο την πλούσια συζήτηση για την κατάσταση συνολικά στο ΕΣΥ, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους νομούς, με την υποστελέχωση να είναι στο κόκκινο. Την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, με την οριακή λειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων. Τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Το μπαράζ μετακινήσεων συναδέλφων, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νόμο σε νόμο, για να καλυφθούν όπως όπως τα κενά. Τις χαμηλές απολαβές των γιατρών που παραμένουν καθηλωμένες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου. Την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Αναδείχθηκε ότι όλα αυτά οδηγούν σε εξουθένωση, σωματική, ψυχική και οικονομική και σε κύμα παραιτήσεων πολλών συναδέλφων.

Συζητήθηκε το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που προωθεί την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αναδείχθηκε ότι είναι ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρούν στο «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην αποσπασματική κάλυψη των τεράστιων αναγκών, την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών και την πλήρη διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών για την αναζήτηση ενός επιπλέον εισοδήματος που θα έπρεπε να είναι δεδομένο από την αποζημίωση της εργασίας μας, με το πρωινό ωράριο και τις εφημερίες, που είναι ήδη εντατικοποιημενη. Αναδείχτηκε ότι αυτό το νομοσχέδιο ούτε συζητιέται ούτε διορθώνεται, αλλά πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των ιατρών, των υγειονομικών και του λαού.

Συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι νοσοκομειακοί ιατροί με τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας (που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών και αυτοτελής φορολόγηση τους, τις άδειες, το ωράριο και τις σχέσεις εργασίας, την ένταξη στα ΒΑΕ, την κάλυψη αστικής ευθύνης και άλλα) και την διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή.

Αποφασίστηκε:

Να προχωρήσουμε σε ενημερωτικές δράσεις για την κατάσταση στο ΕΣΥ, το νομοσχέδιο και τα αιτήματα μας σε κάθε νοσοκομείο και νομό.
Να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις ανά νομό και νοσοκομείο με βάση τα παραπάνω με σκοπό την κλιμάκωση των διεκδικήσεων μας.
Να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στις κινητοποιήσεις ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας 20/10 με κατα τόπους συγκεντρώσεις μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.
Να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή και επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9/11.
Να προχωρήσουμε σε κοινή δράση-κινητοποίηση των Ενώσεων της Β. Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη στις 28/11, την ημέρα που δικάζεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Α. Ρέντζιου, με τον νόμο Χρυσοχοίδη, δηλαδή τον νόμο που περιορίζει τις διαδηλώσεις.
Δεν χωράει άλλη αναμονή! Δίνουμε διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 9/11 και αν δεν κάνει πράξη αυτά που ζητάμε οργανώνουμε και προχωράμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις) αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα.