Σύσκεψη-συζήτηση της ΕΝΙΘ με θέμα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Την Δευτέρα 21/11, με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη-συζήτηση για την Δημόσια Υγεία με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 εκπρόσωποι σωματείων υγειονομικών, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ασθενών, ενώσεων γονέων και άλλων μαζικών φορέων.

 

 

Από την συζήτηση αναδείχτηκε πως η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που με ιδιαίτερη συνέπεια έχουν χτίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από την μια με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ και καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, και από την άλλη με την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την άμεση έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Η τομή που προσπαθεί να περάσει αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα, είναι ο εξαναγκασμός των ασθενών να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Για αυτό και πάνω από όλα πρέπει να γνωρίσει την μαζική καταδίκη από το σύνολο του λαού.

Από τις τοποθετήσεις των υγειονομικών μεταφέρθηκαν με παραδείγματα τόσο πλευρές της υπάρχουσας κατάστασης στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και με βάση αυτές το πως το νομοσχέδιο θα αυξήσει την εντατικοποίηση των γιατρών και θα υποβαθμίσει τις δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς, μετατρέποντάς τους παράλληλα σε πελάτες για τα Νοσοκομεία αλλά και για τους ιδιώτες. Αναδείχθηκαν τα ήδη υπάρχοντα τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ με την τεράστια υποστελέχωση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, και το πως το νομοσχέδιο όχι απλά δεν θα τα λύσει αλλά θα βάλει εξτρά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη.

Συζητήθηκε η οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων απέναντι στο νομοσχέδιο και της διεκδίκησης για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.

Αυτό το νομοσχέδιο ΑΠΟΡΡΊΠΤΕΤΑΙ!

Αποφασίστηκε οι δυνάμεις του κινήματος να τεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα, και να πραγματοποιήσουν αγωνιστική κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Παράλληλα να προχωρήσουν σε μαζικές δράσεις ενημέρωσης για το νομοσχέδιο και για τα αιτήματα ενίσχυσης του ΕΣΥ που είναι αναγκαία να γίνουν πράξη σήμερα με βάση κοινό ψήφισμα που αποφασίστηκε στην σύσκεψη.

Τέλος τονίστηκε η σημασία που έχει η καταδίκη από όλα τα σωματεία και τους φορείς της δίωξης της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέντζιου, με τον νόμο Χρυσοχοίδη για διαδήλωση που απαιτούσε μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, και η στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών την Δευτέρα 28/11, ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, με στάση εργασίας 12:00-15:00 και συγκέντρωση 13:00 στην 3ΥΠΕ (Αριστοτέλους).