Θ.Ξανθόπουλος: 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: «Το ΕΣΥ δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών»

 

Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθοπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση για την επιστροφή των υγειονομικών υπό αναστολή στην εργασία τους, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογράφεται συνολικά από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεκατρείς μήνες έχουν παρέλθει από την επίδοση αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς, όμως τίποτα δεν στάθηκε ικανό να μεταπείσει την κυβέρνηση ότι η απόφαση θα πρέπει να ανακληθεί και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, με τα όσα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Ούτε οι ακραίες συνθήκες  κατά την πανδημία, οπότε και διαπιστώθηκε ότι το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δεν επαρκούσε για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση».

Μετά από πολλές πιέσεις, και αφού αποδείχτηκε ότι το σύστημα υγείας δεν είχε κανένα υγειονομικό όφελος από αυτή την απομάκρυνση, αντίθετα διευκολύνθηκαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, οι καταργήσεις υγειονομικών μονάδων και προχώρησαν σχέδια ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε, μέσω δημόσιων δηλώσεών του, ότι θα επανεξέταζε το ζήτημα επιστροφής των υγειονομικών στις θέσεις εργασίας τους μέσα στον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνουν οι βουλευτές.

«Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται η μη συναίνεση σε ιατρική πράξη ως «απόδειξη» ότι δεν αναγνωρίζουν οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί την επιστήμη, όταν όλο το διάστημα της πανδημίας, εφαρμόζοντας κάθε πρόσφορη επιστημονική γνώση, επικούρησαν τους ασθενείς συνανθρώπους μας και νοσούντες με covid 19», επισημαίνουν οι βουλευτές και καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να επανεξετάσει την κατάργηση του μέτρου των αναστολών εργασίας για τους υγειονομικούς και να τους επαναφέρει στην εργασία τους, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Θέμα: «Επιστροφή των υγειονομικών υπό αναστολή στην εργασία τους, με τις
προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα».

Δεκατρείς μήνες έχουν παρέλθει από την επίδοση αναστολής εργασίας σε υγειονομικούς, κατ’ εφαρμογή του ν.4820/2021, που προβλέπει την υποχρεωτική αργία των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δομές Υγείας. Την 1 η Σεπτεμβρίου 2021, όταν μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για covid – 19, για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, επιδόθηκαν οι αναστολές σε εργαζομένους του ΕΣΥ (ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων), οι οποίοι δεν επανήλθαν έως και σήμερα στην εργασία τους με άμεση συνέπεια για τους συγκεκριμένους υγειονομικούς να τεθούν και εκτός τακτικής μισθοδοσίας.

Δυστυχώς, ούτε το διάστημα της πανδημίας και οι τραγικές συνέπειές του, οπότε και διαπιστώθηκε ότι το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δεν επαρκούσε για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, ούτε και η διαπίστωση ότι οι τιμωρητικές πολιτικές αναφορικά με την άρνηση εμβολιασμού, δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δεν στάθηκαν ικανά για να μεταπείσουν την κυβέρνηση ότι η απόφαση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών θα πρέπει να ανακληθεί και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, με τα όσα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Μετά από πολλές πιέσεις, και αφού αποδείχτηκε ότι το σύστημα υγείας δεν είχε κανένα υγειονομικό όφελος από αυτή την απομάκρυνση, αντίθετα διευκολύνθηκαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, οι καταργήσεις υγειονομικών μονάδων και προχώρησαν σχέδια ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κ. Υπουργέ δεσμευτήκατε, μέσω δημόσιων δηλώσεών σας, ότι θα επανεξετάζατε το ζήτημα επιστροφής των υγειονομικών στις θέσεις εργασίας τους μέσα στον περασμένο Οκτώβριο. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται η μη συναίνεση σε ιατρική πράξη ως «απόδειξη» ότι δεν αναγνωρίζουν οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί την επιστήμη, όταν όλο το διάστημα της πανδημίας, εφαρμόζοντας κάθε πρόσφορη επιστημονική γνώση, επικούρησαν τους ασθενείς συνανθρώπους μας και νοσούντες με covid 19. Παράλληλα, οι υγειονομικοί που απομακρύνθηκαν στερούνται εξ ολοκλήρου τον μισθό τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και τελούν υπό την απειλή απολύσεων.

Επειδή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερείται πολύτιμων υγειονομικών με χρόνια εμπειρία.
Επειδή, η κυβέρνηση Θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική της για το ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, για τον εμβολιασμό. Επειδή, όπως διαπιστώθηκε, οι εκβιαστικές και τιμωρητικές τακτικές φέρουν
τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Επειδή, είναι ανήθικο να θέτεις υπό αμφισβήτηση την ικανότητα βιοπορισμού εργαζομένου και της οικογένειάς του, με τέτοια αγριότητα.

Επειδή, το ΕΣΥ αυτή την περίοδο βιώνει μια σοβαρή κρίση στελέχωσης και δεν έχει την «πολυτέλεια» να στερείται χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να επανεξετάσει την κατάργηση του μέτρου των αναστολών εργασίας για τους υγειονομικούς και να τους επαναφέρει στην εργασία τους, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα;