
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, βιώνει τη βαθύτερη και σοβαρότερη κρίση στα 40 χρόνια λειτουργίας του. Έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών υγείας που παρέχεται στον Έλληνα πολίτη αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζονται ακραία φαινόμενα δυσλειτουργίας των κλινικών στα νοσοκομεία με επιπτώσεις σε επίπεδο επιστημονικό και εκπαιδευτικό.
Στους 16 Νόμους της Μακεδονίας και στα 26 νοσοκομεία της 3 ης και 4 ης ΥΠΕ περισσότερες από τις μισές κλινικές αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργικότητας με ελάχιστους γιατρούς στο δυναμικό τους. Πολλές χειρουργικές κλινικές περιόρισαν δραστικά την δραστηριότητα τους και κάποιες ανέστειλαν πλήρως την λειτουργία τους.
Από τις 298 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της 3 ης και 4 ης ΥΠΕ μόνο οι 129 είναι καλυμμένες. Το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση της χειρουργικής του δραστηριότητας. Μειώθηκαν κατά 20.000 οι χειρουργικές επεμβάσεις κατ’ έτος μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Το θέμα είναι πολιτικό και η κυβέρνηση φέρει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την πρωτοφανή εικόνα των νοσοκομείων μας. Επέλεξαν να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ όταν κατά την πανδημία θα μπορούσαν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό να προβούν σε γενναίες παρεμβάσεις με προσλήψεις σε ιατρικό υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση
των υποδομών και μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου.
Επέλεξαν το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης απομακρυσμένοι από τα πραγματικά δεδομένα. Όλες οι παρεμβάσεις τους για δήθεν στήριξη των νοσοκομείων (μπλοκάκι, επίταξη, μετακίνηση γιατρών) ήταν αναποτελεσματικές με μηδενική υλοποιησιμότητα αφού εξαντλούνταν στην απλή διαχείριση των προβλημάτων ιδιωτικοποιώντας περαιτέρω τις λειτουργίες. Συμπτωματική και όχι αιτιολογική η προσέγγιση στα προβλήματα με έντονο το στοιχείο της ιδεοληψίας, της προχειρότητας, της έλλειψη θεσμικού διαλόγου με τους επίσημους φορείς της ιατρικής κοινότητας.
Η «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» εκπροσωπεί τους γιατρούς της «Πρώτης Γραμμής» που με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία και διέσωσαν πολλούς συνανθρώπους μας. Εκφράζει τους ιδιώτες γιατρούς που έδωσαν τη δική τους μάχη σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για καλύτερη ενημέρωση, επιτήρηση και θεραπεία των ασθενών με Covid-19. Είμαστε δίπλα τους σε κάθε εκβιαστική προσπάθεια και αυταρχικές πρακτικές από μέρους του κράτους.
Καταθέτει συγκεκριμένες ουσιαστικές προτάσεις για τα οξυμένα λειτουργικά προβλήματα, πάντα, βέβαια με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Έτσι για το οξύτατο πρόβλημα αναισθησιολόγων προτείνουμε:
- Αυτόματη πρόσληψη σε κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ και σε
θέση Επιμελητού Β’ των γιατρών που τελειώνουν την ειδικότητα
αναισθησιολογίας επεκτείνοντας τις θετικές προβλέψεις του άρθρου 26
του Νόμου 2519.
ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΟΣΟ 100€ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ ΚΑΘΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ.
Αναγνώριση της αναισθησιολογικής ως ΑΓΟΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και πρόβλεψη για οικονομικά, επιστημονικά, διοικητικά κίνητρα όπως αυτά προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 131/1987 επικαιροποιημένα. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
1) Διαμόρφωση υγειονομικού χάρτη σε κάθε υγειονομική περιφέρεια με στόχο την αυτάρκεια και αυτονομία σε ιατρικό προσωπικό, υποδομές, εξειδικεύσεις, μονάδες εντατικής
θεραπείας.
2) Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με γενναία δέσμη κινήτρων για πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων αρχής γενομένης από τις κλινικές που κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας.
3) Αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου με αύξηση των μεικτών απολαβών.
4) Ανάπτυξη Π.Φ.Υ. με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου σε κάθε Καλλικρατικό δήμο. Λειτουργική διασύνδεση με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία. Ανάληψη από την τοπική αυτοδιοίκηση της οργάνωσης και λειτουργίας Π.Φ.Υ. με πόρους και αρμοδιότητες. Οικογενειακή ιατρική με θέσπιση ομάδας υγείας και οργανωμένο δίκτυο γύρω από τα Κ.Υ. Αστικού Τύπου. Στελέχωση με γιατρούς ειδικοτήτων όλων των μονάδων Π.Φ.Υ. και επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από το ΙΚΑ το 2014.
5) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ειδικευόμενους με θεσμοθέτηση αποκεντρωμένων ανά υγειονομική περιφέρεια δομών και φορέων ελέγχου της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
6) Ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της κλινικής μεταμοσχεύσεων του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και προτεραιοποίηση της κάλυψης αναγκών και
θεσμοθέτηση ειδικών οικονομικών κινήτρων. Προϋπόθεση για την αναγέννηση του ΕΣΥ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ των συντηρητικών πολιτικών της κυβέρνησης που σχεδιασμένα
και συστηματικά υποβαθμίζουν τα νοσοκομεία.
Επειδή εμείς είμαστε με τον πολίτη και όχι τον πελάτη, θεωρούμε πως η ικανοποίηση των υγειονομικών του αναγκών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αξιοπρεπούς διαβίωσης που στοχεύουμε να απολαμβάνει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Προοδευτική Πρωτοβουλία Ιατρών Θεσσαλονίκης
1. Αθανασίου Αλκίνοος Νευροχειρουργός
2. Γουγούσης Σπυρίδων Ωτορινολαρυγγολόγος
3. Δαλαμπούρα Δέσποινα Ειδικευόμενη
4. Λαμπρογιάννης Λάμπρος Οφθαλμίατρος
5. Μαναβής Κωνσταντίνος Ορθοπαιδικός
6. Μπελιβάνη Μαρία Ειδικευόμενη
7. Παπαστεργίου Χρήστος Ακτινοδιαγνώστης
8. Πεταλωτίδης Γεώργιος Ορθοπαιδικός
9. Σόρτσης Ανδρέας Μαιευτήρας Γυναικολόγος
10. Τρελλόπουλος Γεώργιος Αγγειοχειρουργός
11. Τσιαπακίδου Σοφία Ειδικευόμενη