Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην εκδήλωση με τίτλο «Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία», όπου αναφέρθηκε σε πρόσφατες εξελίξεις που επηρεάζουν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα και διεθνώς.

«Φίλες και φίλοι, ομολογώ ότι προγραμματίζαμε αυτή την ημερίδα εδώ και καιρό, αλλά δεν είχαμε υπολογίσει την εφιαλτική επικαιρότητα με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Κυρίως, δεν είχαμε προβλέψει αυτό το ξέσπασμα των πολιτών απέναντι στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της συγκάλυψης. Ένα ξέσπασμα Δημοκρατίας που καθιστά τη συζήτησή μας σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη», δήλωσε ο Τσίπρας.

Στη συνέχεια, επισήμανε τη σύνθετη κατάσταση που βιώνουμε, επισημαίνοντας ότι «τα δύο “Δ” του Κράτους Δικαίου, η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη, βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς». Ανέφερε ότι η Δημοκρατία δεν καταλύεται πλέον με πραξικοπήματα, αλλά υπονομεύεται με νέους τρόπους σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων και πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Τσίπρας τόνισε ότι οι αυταρχικές πρακτικές κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι «στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική, ολοένα και περισσότεροι θεωρούν ότι ο εθνικισμός και οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να δώσουν απαντήσεις στη γενικευμένη ανασφάλεια». Ανέφερε επίσης την επανεκλογή του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αμφισβήτηση της χρησιμότητας του Διεθνούς Δικαίου.

«Αν αποδεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, θα το αποδεχθούμε και στις χώρες μας, στις κοινωνίες μας και στη ζωή μας», δήλωσε, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η πραγματικότητα στην Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο μεγάλος ασθενής στην Ελλάδα δεν είναι η οικονομία, αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας και η λειτουργία της Δικαιοσύνης, τονίζοντας τη σημασία της αντίστασης σε αυταρχικές πρακτικές.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε και στο έγκλημα των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε να ξεχαστεί» και ότι «οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν το επόμενο κιόλας πρωινό, για να θάψουν το έγκλημα». Κατήγγειλε την υποκρισία και την αδιαφορία των υπευθύνων και τις βαρύτατες ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν μια εθνική τραγωδία με όρους προσωπικής και κομματικής ιδιοτέλειας.