Η διαμόρφωση της «κοινωνίας του ενός τρίτου» ολοκληρώνεται, αλλά δεν αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις.
Όταν αναφερόμαστε στις δημοσκοπήσεις, είναι αναγκαίο να αποδεχτούμε τη γλώσσα και τη λογική τους. Ωστόσο, τα ευρήματα και οι ανακοινώσεις τους συχνά παραμένουν αμφίβολα.
Από χρόνια, τα ερωτήματα γύρω από τις δημοσκοπήσεις δεν έχουν σαφείς απαντήσεις. Το δημοσκοπικό προϊόν είναι ανέλεγκτο, καθώς καμία δημόσια αρχή δεν έχει ερευνήσει τις μεθόδους συλλογής, επεξεργασίας και κοινοποίησης των ευρημάτων τους.
Πολύ συχνά, τα ΜΜΕ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανακοινώσεις τους, δίνοντας προτεραιότητα σε εκτιμήσεις ψήφου και αναγωγές. Αυτή η πρακτική δεν συνιστά πραγματική δημοσκόπηση, αλλά περισσότερο την προσωπική γνώμη του δημοσκόπου.
Είναι γνωστό ότι η επιβίωση των δημοσκοπικών εταιριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτό. Οι δημοσκόποι είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους αυτή την πραγματικότητα.
Ας εξετάσουμε την πολιτική σκηνή, με βάση τα δημοκοπικά ευρήματα που έχουν προκύψει από τη μιντιακή κάλυψη των τελευταίων ημερών.
Ο Μητσοτάκης παραμένει το αγαπημένο πρόσωπο στις δημοσκοπήσεις, με μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία να τον συνοδεύει. Η πολιτική του κυριαρχία δεν αμφισβητείται, καθώς έχει αποδείξει ότι διαθέτει πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων του.
Οι δημοσκοπήσεις παρακολουθούν αυτό το πλεονέκτημα, παρά τις αποκλίσεις που μπορεί να παρατηρηθούν στα αποτελέσματά τους. Ακόμα και μετά τις εκλογές του 2023, οι δημοσκοπήσεις δεν αναγνωρίζουν τις αποτυχίες τους, προβάλλοντας εικασίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι περίπλοκη, καθώς οι εσωκομματικές εξελίξεις και οι δημοσκοπικές προβλέψεις δείχνουν μια επιδείνωση της θέσης τους. Παρά τη γαλαντομία των γκάλοπ, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή.
Η δημοσκοπική εικόνα της ακροδεξιάς και του ΚΚΕ είναι απογοητευτική, με τις εταιρείες ερευνών να αναδεικνύουν ένα πολιτικό σύστημα που θυμίζει μετεωρολογικές προβλέψεις. Η αβεβαιότητα γύρω από τις κοινωνικές διαθέσεις και τις πολιτικές προβλέψεις παραμένει κυρίαρχη.