lt;p> Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών ♦ Οδηγίες για τη συμπλήρωση των εγγράφων ♦ Αυστηροί έλεγχοι, πρόστιμα και αυτόφωρα.
Σε λεπτομέρειες σχετικά με την απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης των πολιτών, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, σήμερα (Κυριακή) το βράδυ.
Την ενημέρωση έκαναν στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.
Όπως αναφέρθηκε, η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
- Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
- Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα 23 Μαρτίου και μέχρι τις 6 Απριλίου, σε όλη την ελληνική επικράτεια, χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Τα έγγραφα
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.
Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.
Πληροφορίες και σχετικά έγγραφα (για τη δήλωση τύπου Α και Β) μπορούν να βρουν οι πολίτες στο forma.gov.gr. Οι δύο τύποι εγγράφων ακολουθούν παρακάτω:
Βεβαίωση κυκλοφορίας:
Βεβαίωση μετακίνησης:
► Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί τη Δεύτερα, 23 Μαρτίου, μπορείτε να κόψετε και να συμπληρώσετε τους δύο τύπους εγγράφων.
Πώς θα δηλώνονται οι μετακινήσεις
«Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: «Η συλλογική μας μοίρα εξαρτάται απόλυτα από την ατομική μας ευθύνη. Ο αγώνας έναντι στην πανδημία επιβάλλει σήμερα, για να μπορούμε αύριο να βρούμε αυτά που τώρα στερούμαστε. Έτσι οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλο τρόπο».
Όπως πρόσθεσε, «Ήδη έχει αναρτηθεί ένας ιστότοπος, forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Σε αυτήν την ιστοσελίδα βρίσκονται οι δυο τύποι των εγγράφων, η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά τους εργαζόμενους. Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α συμπληρώνεται άπαξ, μια φορά, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντα από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος την φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε ότι για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β, υπάρχουν έξι λόγοι για κατ εξαίρεση μετακίνηση και έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες: Πρώτος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του κι ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο forma.gov.gr.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το sms στο 13033 είναι δωρεάν, καθώς και το ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. «Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται αυτομάτως. Χρησιμοποιούμε το sms μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού για να μπορεί ο κάθε πολίτης χρησιμοποιήσει την τεχνολογία».
Κλείνοντας ο κ. Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «πολεμάμε μαζί, κράτος και πολίτες την πανδημία, τον αόρατο εχθρό» και κάλεσε «να κάνουμε όλοι το καθήκον μας και να κάνουμε την δουλειά μας ώστε να είμαστε σε θέση να χτίσουμε ένα αύριο με ελπίδα και εμπιστοσύνη».
► Δείτε: Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντυπα βεβαίωσης κίνησης
Έλεγχοι και αυτόφωρα
Με ελικόπτερα και drone από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο, θα επιβάλλεται από την αστυνομία η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για την εφαρμογή των μέτρων η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο που προβλέπει:
1. Αυστηρούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από αυξημένες περιπολίες αστυνομικών, οι οποίοι, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες, θα επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.
2. Θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.
3. Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.
Η σημασία της ατομικής ευθύνης
Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τόνισε πως η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής.
«Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές υγείας εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου», είπε επίσης ο υφυπουργός διαβεβαιώνοντας πως «είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα προστίθενται καινούργια υλικά, νέος εξοπλισμός στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM