Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Δευτέρα (3/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, με μια πρόταση δύο σημείων. Το πρώτο σημείο αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το δεύτερο τη χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η πρόταση Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, ακολουθώντας τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να παρασχεθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για επενδύσεις στην άμυνα. Η εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δαπάνες χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική αξιοπιστία των κρατών.
Η Ευρώπη αναζητά κοινή γραμμή έναντι του Τραμπ
Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έρχεται σε μια νέα συγκυρία, όπου η κύρια πρόκληση είναι η αναζήτηση ενιαίας στάσης και συνεργασίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα εξεταστεί η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στο δείπνο των 27 θα συμμετάσχει ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια και την άμυνα είναι στο επίκεντρο.
Η Ελλάδα, με αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, βρίσκεται σε κεντρική θέση στη συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, είχε προτείνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας χρηματοδοτούμενης από κοινοτικούς πόρους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν επίσης ένας από τους 19 ηγέτες της Ε.Ε. που υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή άμυνα.