lt;p>Κρίσιμο «κρας τεστ» εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού θεωρείται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η πρώτη ευκαιρία για διακοπές μετά την καραντίνα και ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτική η σπουδή του Νίκου Χαρδαλιά να υπενθυμίσει τους κανόνες ασφάλειας.

Με τον τουρισμό να ξανανοίγει σιγά-σιγά και την πανδημία να έχει μικρύνει πολύ την τουριστική πίτα, η χώρα ποντάρει πολλά στον εσωτερικό τουρισμό.

Δείτε επίσης: Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Στο πλαίσιο αυτό, αν κρίνει κανείς από τις εικόνες που καταγράφηκαν σε λιμάνια και εθνικές οδούς είναι ενθαρρυντικά, συνάμα όμως και ανησυχητικά αν η επιθυμία για διακοπές και ανεμελιά μετά τον αναγκαστικό «εγκλεισμό» συνοδευθεί από χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που στον ΕΟΔΥ έχει σημάνει «συναγερμός», μετά και τα τελευταία κρούσματα σε Ξάνθη και Κιλκίς. Μάλιστα, για να προλάβει τυχόν αυθαιρεσίες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους, πρόστιμα, ακόμα και λουκέτα σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων που έχουν επιβληθεί.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλίας σπεύδει να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προστασίας, τα οποία δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Οπού φύγει – φύγει οι Αθηναίοι

Από το απόγευμα της Παρασκευής παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα διόδια των Αφιδνών, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αρκετοί Αθηναίοι φεύγουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Για τριήμερο που περίμεναν καιρό για να πάνε στα εξοχικά τους έκαναν λόγο πολίτες που μίλησαν στην κάμερα του MEGA στα διόδια Αφιδνών.   

15 χιλιάδες οδηγοί πέρασαν τα διόδια της Ελευσίνας ως το μεσημέρι

Αυξημένη ήταν η ροή και στα διόδια Ελευσίνας. Χιλιάδες Αθηναίοι εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ. Όσο περνάει η ώρα, τόσο αυξάνεται η κίνηση των οχημάτων με το τριήμερο το Αγιού Πνεύματος να αποτελεί πρόκληση, τόσο για τον τουρισμό όσο  και για την τήρηση των υγεινομικών μέτρων.

Κίνηση και στο λιμάνι του Πειραιά

Οι Αθηναίοι επιλέγουν περισσότερο τους κοντινούς προορισμούς, με το πλοίο Αχαιός για την Αίγινα να αποχωρεί από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με πληρότητα 100%

Σύμφωνα μάλιστα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες θα μπουν κι άλλα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπου είναι πρώτα στην προτίμηση του κόσμου.

Ξεκίνησε η έξοδος των Θεσσαλονικέων για Χαλκιδική

Όσο για την συμπρωτεύουσα, οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν να αναχωρούν με προορισμό την Χαλκιδική.

Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία για αύριο το μεσημέρι αναμένεται ακόμα πιο αυξημένη κίνηση, αφού το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι το με τα beach bar σε ετοιμότητα.

Μήνυμα Χαρδαλιά εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος

Την προσοχή όσων θα βρεθούν στην επαρχία για να χαλαρώσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εφιστά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ένας εκ των δύο προσώπων της Ελλάδας στη μάχη κατά του κοροναϊού, ζητά από τους Έλληνες να μην ξεχάσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία έχουμε υιοθετήσει τόσο καιρό εν μέσω της πανδημίας και τα οποία μας έφεραν αυτή τη στιγμή σε θέση ισχύος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς, επεσήμανε αρχικά μέσω Facebook πως: «αυτό το τριήμερο πολλοί θα επισκεφτούν τα χωριά μας, τα νησιά μας ή κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές της Πατρίδας μας».

«Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ας κρατάμε τις αποστάσεις, ας πλένουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας και ας φοράμε μάσκες όπου επιβάλλεται και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός» σημείωσε.

Ακόμη πρόσθεσε πως το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά!

«Μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε την μεχρι τώρα προσπάθειά μας και και θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την ίδια μας την Πατρίδα…» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τουρισμός: Καμπάνια σε 2 φάσεις και χώρες – «στόχοι»

Σημειώνεται ότι ο φετινός τουρισμός θα κινηθεί σε δύο ταχύτητες. Η πρώτη εκ των δύο φάσεων της καμπάνιας, ξεκινάει άμεσα και αναμένεται να τρέξει αποκλειστικά στα social media. Η διάρκεια της υπολογίζεται να είναι 40 ημέρες και ο βασικός της στόχος θα είναι οι χώρες της Ευρώπης.

Έως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο προσδοκάται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση η οποία και πάλι θα έχει ως βασική αγορά την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα αναμένεται να επεκταθεί και στην ομογένεια. Κυρίως θα απευθύνεται σε χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, δηλαδή με σχετικά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων και εν συνεχεία αναμένεται να προστεθούν χώρες ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μάλιστα, η δεύτερη φάση της καμπάνιας υπολογίζεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών, δηλαδή ενδεχομένως να διαρκέσει έως τα μέσα Οκτώβρη.

Το κόστος για την προβολή της εκστρατείας θα είναι της τάξης των 5 εκατομμυρίων και θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΕΟΤ.

Σε ό, τι αφορά το δημιουργικό, αυτό θα είναι εντελώς καινούριο και θα το αναλάβει η εταιρεία Marketing Greece.

Ταυτόχρονα από τα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες αλλά και tour operators που θα αναλάβουν να μεταφέρουν κόσμο προς την Ελλάδα.

Ποιοι «ετοιμάζουν» βαλίτσες για τη χώρα μας

Σε κάθε περίπτωση, βαλίτσες για την Ελλάδα φαίνεται πως ετοιμάζουν πολλοί τουρίστες με τη χώρα μας να είναι πρώτη στην καρδία των Γερμανών οι περισσότεροι από τους οποίους περιμένουν  με ανυπομονησία τη 15η Ιουνίου για να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Ελλάδα ψηφίζουν και οι Βρετανοί, στη χώρα όμως το τοπίο είναι θολό καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορα.

Οι Βρετανοί αγαπούν την Ελλάδα και το γεγονός της καλής αντιμετώπισης της πανδημίας είναι καλή διαφήμιση για τη χώρα.

Η καλή διαχείριση της πανδημίας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και στους Σέρβους σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες.

Το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, παραθέτοντας την κακή και την καλή πλευρά, έκανε λόγο για τα τρία σενάρια της εξέλιξης του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως ο ίδιος τόνισε υπάρχουν τρία σενάρια:

  1. Συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα. Ο κοροναϊός θα κρατήσει  την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού
  2. Να είναι πολύ λίγα τα κρούσματα και να αρχίσει σιγά σιγά ο ιός να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε
  3. Υπάρχει και το κακό σενάριο του δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».

Παράλληλα ανέφερε πως «με την δυνατότητα τώρα που έχουμε να κάνουμε πολλά τεστ πρακτικά ελέγχουμε σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις δομές αυτές σε αντίθεση με την ανεπάρκεια που υπήρχε στα τεστ στην αρχή της επιδημίας».

Μόσιαλος: Δεν περιμένουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα το καλοκαίρι

Τέλος, στο άνοιγμα των συνόρων και τους φόβους για εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό που μπορεί αυτό να έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως «παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο που ανοίγουμε τα σύνορα και ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε αυτό, το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες στη νότια Ευρώπη που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον τουρισμό».

Τώρα για το αν υπάρχει «πραγματικό πρόβλημα μεγάλο», ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις είναι υπό σημαντικό έλεγχο. Δεν έχει εξαλειφθεί, υπάρχουν κρούσματα αλλά έχουν μειωθεί οι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ένωση. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται. Παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό ήταν κάτι που σημαντικό που πήραμε τους προηγούμενους μήνες».

«Τώρα την ελέγχουμε περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο με δυο εξαιρέσεις. Την Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία όπου ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος ακόμα» υπογράμμισε.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως να μας έρθει κρούσμα από χώρα που ελέγχει την πανδημία έχει μικρή πρακτικά πιθανότητα. Δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα εκτός φυσικά άμα σταματήσει ο έλεγχος από τις άλλες χώρες και αρχίσουμε και βλέπουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Δολοφονία Φλόιντ: Σάλος με καταγγελίες για αστυνομικούς που «πυροβόλησαν» ανάπηρο άντρα

Πηγή: