
Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Τώρα με την πανδημία και τα συνεχιζόμενα lockdown τα μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά, αλλά τα περισσότερα δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις υπέροχες δράσεις που διοργανώνουν διαδικτυακά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης παραμένει ενεργό, αν και κλειστό, και έρχεται στο σπίτι μας μέσα από την οθόνη του υπολογιστή προσφέροντας γνώση και διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Αυτό το διάστημα μάλιστα τρέχει η δράση «Χρωματίζω την αρχαιότητα» που πρόκειται για μια σελίδα αντιστρές ζωγραφικής που εμπνέεται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του μουσειου, η συγκεκριμένη δράση προτρέπει τον χρήστη να κατεβάσει μια εικόνα ζωγραφικής από την ειδική σελίδα του μουσείου και να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο έργο με τον δικό του τρόπο! Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης της σελίδας και έτσι μπορούμε να χρωματίσουμε με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή ότι άλλο θέλουμε το έργο μας. Αν πάλι προτιμούμε την ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε το αρχείο με ένα πρόγραμμα ζωγραφικής και να χρωματίσουμε τη σελίδα με τα ειδικά εργαλεία του προγράμματος.
Υπογραμμίζεται ότι τα αντικείμενα που συνθέτουν τη σελίδα ζωγραφικής, προέρχονται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Αν θέλουμε, μορούμε να στείλουμε το έργο μας στο email amth@culture.gr και οι άνθρωποι του μουσείου θα το αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσείου και στην ψηφιακή έκθεση που θα γίνει με όλα τα έργα που θα λάβουν! Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης έχει αναλάβει η εικαστικός του ΑΜΘ Χρύσα Φωτιάδου. Μέχρι τις 30 Απριλίου. Ακόμη υπάρχει και ένα παιχνίδι αντιστοίχισης για παιδιά που μπορούν να εξασκήσουν με αυτό την παρατηρητικότητά τους.
Ακόμη μια δράση που μπορεί να μας απασχολήσει ευχάριστα στο σπίτι είναι και «Το Μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία». Η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε όλους! Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να γράψουν μια μικρή ιστορία εμπνευσμένη από τις αρχαιότητες των συλλογών του ΑΜΘ.
Κάθε ιστορία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 500 λέξεις και θα πρέπει να συνδέεται με ένα ή περισσότερα από τα 37 επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.
Οι ιστορίες που θα γράψουν οι επισκέπτες μπορεί να είναι οποιασδήποτε μορφής (διήγημα, παραμύθι, κόμικς, επιστολή, κ.ά.) και ύφους (περιπέτεια, μυστηρίου, επιστημονικής φαντασίας κ.ά.).
Οι ιστορίες θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσείου και στην ιστοσελίδα του. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης έχει η αρχαιολόγος,
Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών Λίθινων, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών ΑΜΘ Στυλιάνα Γκαλινίκη. Μέχρι 31 Μαρτίου.
Το μουσείο έχει ακόμη μια δράση που αφορά τη «γιορτή» της περιόδου που βιώνουμε. «Κατασκευάζω τη δική μου μάσκα και μεταμφιέζομαι» είναι το όνομα της δράσης και είναι εμπνευσμένη από τα προσωπεία (μάσκες) που εκτίθενται στο μουσείο. Ακολουθούμε οδηγίες μέσα από ένα σύντομο βίντεο και προχωράμε στην κατασκευή της μάσκας μας.
Ακόμη το ΑΜΘ προσφέρει και γνώση μέσα από τη διασκέδαση καθώς μπορούμε να μάθουμε για τα προσωπεία που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ιστορία της θεατρικής μάσκας στην Ελλάδα μέσα από το site του. Όταν ολοκληρώσουμε τη μάσκα μας μπορούμε αν θέλουμε να τη φορέσουμε, να ντυθούμε αποκριάτικα και να στείλουμε μια φωτογραφία μας στο amth@culture.gr . Το μουσείο θα την αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο, μια διαδικτυακή αποκριάτικη γιορτή! Έως 15 Μαρτίου.