kthve

Ο μυθικός κόσμος της Οδύσσειας σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη, δραματοποιημένος από τριάντα οκτώ ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που έθεσε εν καιρώ πανδημίας επί σκηνής μικροφώνου η Έφη Δρόσου συνεχίζει να συναρπάζει το θεατρόφιλο κοινό.

Τριακοστή δεύτερη μέρα για την περιπλάνηση του Ομηρικού ήρωα που αποζητά το νόστιμον ἦμαρ στη χώρα των Φαιάκων. Χρυσό ασήμι και χαλκός και υφαντά παντού και κόσμος και άνθρωποι φιλόξενοι στο ονειρικό παλάτι με πρώτο και καλύτερο τον βασιλιά Αλκίνοο. Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ελάτε μέσα απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast του Κρατικού Θεάτρου να κρυφοκοιτάξουμε πίσω απ’ την ομίχλη της Αθηνάς, πώς τη Ναυσικά, η Αρήτη, ο γέροντας Εχένηος και ο Αλκίνοος του ανοίγουν τον δρόμο για την Ιθάκη.

Ραψωδία Η: Ὀδυσσέως εἴσοδος πρὸς Ἀλκίνοον Ο Οδυσσέας, σχεδόν αθέατος από τους περαστικούς λόγω της ομίχλης που προκαλεί η θεά Αθηνά, προχωρά προς το παλάτι του Αλκίνοου. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά και την πολυτέλεια, εισέρχεται στον χώρο που κάθεται το βασιλικό ζεύγος και προσπέφτει στα πόδια της Αρήτης ζητώντας της βοήθεια για την επιστροφή του. Μετά την προτροπή του γέροντα Εχένηου, ο Αλκίνοος προσφέρει στον Οδυσσέα φιλοξενία.

Η Αρήτη αναγνωρίζει τα ρούχα του ξένου και ζητάει να μάθει που τα βρήκε. Εκείνος αφηγείται τα γεγονότα της ζωής του, ξεκινώντας λίγο πριν από την άφιξή του στο νησί της Καλυψώς. Στη συνέχεια μιλάει για το ταξίδι του προς το νησί των Φαιάκων και για τη συνάντησή του με την Ναυσικά, χωρίς όμως να αποκαλύψει ακόμη την ταυτότητά του. Ο Αλκίνοος δείχνει να εκτιμάει τη φρόνηση του Οδυσσέα και εκφράζει την επιθυμία να του δώσει τη Ναυσικά για γυναίκα του, αν εκείνος θελήσει να μείνει στο νησί των Φαιάκων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης

Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα) Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)

Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου

Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

ΔΙΑΝΟΜΗ: Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης Αθηνά: Λίλιαν Παλάντζα Εχένηος: Δημήτρης Διακοσάββας Αλκίνοος: Νίκος Κολοβός Αρήτη: Άννυ Τσολακίδου

Σκέψεις πρωταγωνιστών: ΑΝΝΥ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ

«Παρά το ελάχιστο προσωπικό μου “πέρασμα” από το ιδιάζων εγχείρημα του ΚΘΒΕ, που γεννεσιουργήθηκε στην πρώτη καραντίνα, σε πείσμα των καιρών μας, δε ξεχνώ την επική προσπάθεια της Έφης Δρόσου, που μ’ όνειρο και λογισμό, ώρες ατέλειωτες όρθωνε ανάστημα ευθύνης και θέλησης να τελεσφορήσει το φαινομενικά αδύνατο.

Έζησα την αγωνία της, καθ’ όλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων κοιτάζοντάς την ώρες και μέρες να αφιερώνεται με εμβληματική υπομονή, περιμένοντας τους συναδέρφους να σταθούν απέναντι σ’ ένα μικρόφωνο και εφοδιασμένοι απ’ την ορμή και τη θέλησή της να πείθονται απ’ τον λόγο της ότι ανοίγει αυλαία θαρρείς μπροστά τους και το κοινό τους βλέπει μ’ έναν τρόπο να υποδύονται τον μύθο του γυρισμού…

Για τον Οδυσσέα στην Ιθάκη, για όλους εμάς στην κανονικότητα. Χαίρομαι που κατάφερε. Χαίρομαι που ο μύθος άρχισε να λέγεται… Ζούμε σκληρές πραγματικότητες καθημερινά. Αλίμονο αν δεν είχαμε μύθους και παραμύθια να μας κρατούνε στη ζωή». ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ «Αν κάτι μας μαθαίνει η περίοδος την οποία βιώνουμε τελευταία λόγω πανδημίας, είναι ότι ενωμένοι και δημιουργικοί, αποκτούμε δύναμη να αντιμετωπίσουμε τους σκοπέλους…

Έτσι ένιωσα όταν προέκυψε η ιδέα της ηχογράφησης ενός τόσο μεγάλου έργου, όπως είναι αυτό της Ομήρου Οδύσσειας… και ακριβώς όπως ο Οδυσσέας βρίσκεται εγκλωβισμένος στο νησί της Καλυψώς και τον συμπονούν οι θεοί, αποφασίζοντας να διευκολύνουν αυτό το δύσκολο ταξίδι, έτσι κι εμείς, προσπαθήσαμε να ξορκίσουμε αυτό που ζούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη και χρησιμοποιώντας ένα μεγαλόπνοο έργο σαν αυτό, που θυμίζει αρκετά τη δική μας Οδύσσεια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η εμπειρία και τα κέρδη από αυτό μεγάλα. Ευχαριστώ το ΚΘΒΕ και την Έφη Δρόσου, που μου έδωσαν αυτή την εμπειρία και εύχομαι απ’ αυτό το έργο να γίνει παράδειγμα σε όλους μας η υπομονή, η επινοητικότητα και η ελπίδα, προκειμένου να φθάσουμε κι εμείς επιτέλους στη δική μας Ιθάκη».