Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Σάββατο βράδυ και οι επιλογές διασκέδασης έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω του κορωνοϊού. Οπότε μας μένει να καθίσουμε στο σπίτι και να απολαύσουμε μια καλή ταινία, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, ή να γευτούμε ένα νόστιμο δείπνο.
Για σήμερα θα σας προτείνω κάτι διαφορετικό. Ας αφήσουμε στην άκρη τα παραπάνω και ας μάθουμε και κάτι παρακολουθώντας μια οθόνη. Ας δούμε ένα ντοκιμαντέρ.
Οι επιλογές
My Octοpus teacher
Τι συμβαίνει όταν ένας ντοκιμαντερίστας πηγαίνει να εξερευνήσει τους ωκεανούς που κολυμπούσε μικρός; Συναντά ένα χταπόδι και πιάνει φιλίες. Μια τρυφερή ταινία για τη φύση, τον άνθρωπο και τη σχέση μας με τα ζωα.
Θα το δούμε στο Netflix
Πύρινη Σφαίρα, επισκέπτες από άλλους κόσμου
Το ντοκιμαντέρ των Βέρνερ Χέρτζογκ και Κλάιβ Οπενχαιμ είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στα πέρατα του κόσμου. Eκεί όπου τα ίχνη που άφησαν οι μετεωρίτες μας οδηγούν πίσω ανά τους αιώνες και ιντριγκάρουν το ενδιαφέρον μας για άλλους κόσμους, προσανατολίζοντας μας τελικά στην αναζήτηση του δικού μας πεπρωμένου.
Θα το δούμε στο Apple TV
Το αίνιγμα της Κέρου
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, μέλος της ανασκαφικής ομάδας την περίοδο 2018-2019, κατέγραψε την ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νησί της Κέρου από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του Λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του Δρ. Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Προϊστάμενό της Δημήτρη Αθανασούλη.
Στην Κέρο, σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους. Αυτό το μυστήριο παραμένει ακόμα άλυτο.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σπουδαία ευρήματα και τον πολύπλοκο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, που μαρτυρά έναν εξελιγμένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο μ’ εκείνον της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο.
Θα το δούμε δωρεάν στο ertflix
Bref
To βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη για την κλειτοριδεκτομή προσεγγίζει αυτό το απάνθρωπο “έθιμο” της Αφρικής μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που ζουν ανάμεσα σε δύο αλληλοσυγκρουόμενες κουλτούρες: Η μία θεωρεί απάνθρωπο αυτό που η άλλη θεωρεί απαραίτητο. Πώς γίνεται τόσες γυναίκες στον κόσμο να αποχωρίζονται ένα κομμάτι από τη ζωή τους; Πώς μπορούν να διεκδικήσουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη;
Το ντοκιμαντέρ διατίθεται δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο Youtube.
20.000 days on Earth
Ο μουσικός και συγγραφέας Nick Cave μας βάζει στη ζωή του μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφοντας χωρίς φόβο αλλά με πάθος τις 20.000 μέρες του στη γη.
Θα το δούμε στο MUBI