Από Αύγουστο Μερκούρεια κι από Σεπτέμβρη Βαλκανική Πλατεία
Το καλοκαίρι για το δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι συνώνυμο με τον πολιτισμό και έχει δύο πυλώνες: τα «Μερκούρεια» και τη «Βαλκανική πλατεία», διοργανώσεις-θεσμούς για την καλοκαιρινή πολιτιστική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Η ετήσια συνάντηση όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου στο Ανοιχτό θέατρο «Μάνος Κατράκης» στις Συκιές θα σηματοδοτήσει το τέλος του Αυγούστου και η «Βαλκανική Πλατεία» θα είναι έτοιμη να μας υποδεχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Στρεμπενιώτη και το Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Τα Μερκούρεια κάνουν πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Αυγούστου για να ενώσουν επί σκηνής ανθρώπους του θεάτρου από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ η γιορτή για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των Βαλκανικών λαών θα αρχίσει φέτος με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, την ημέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη (2/9).
Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με μία μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου. Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής τιμά τη Βαλκανική Πλατεία και πάλι μετά από 8 χρόνια όταν είχε δώσει την εναρκτήρια συναυλία της διοργάνωσης το 2016 με ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο συμπολίτη μας, τον ξεχωριστό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στόχος των δύο διοργανώσεων είναι να φέρουμε κοντά στους πολίτες όλες τις μορφές τέχνης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα: «Τα Μερκούρεια είναι η συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με τις μεγάλες κρατικές σκηνές και τα θεατρικά εργαστήρια του δήμου μας. Όταν ξεκινούσαμε πριν από 30 χρόνια με στόχο να προβάλουμε το έργο των ΔΗΠΕΘΕ που ίδρυσε η Μελίνα της Ελλάδας η οποία μας ενέπνευσε και συνεχίζει να μας εμπνέει, αυτό ακριβώς είχαμε στο νου μας: Να γεννήσουμε ένα θεσμό αφιερωμένο στο καλό θέατρο και τους ανθρώπους του. Η φετινή συνάντηση λοιπόν είναι και συμβολική αφού συμπίπτει με τις τρεις δεκαετίες του θεσμού».
Σε ότι αφορά την Βαλκανική πλατεία ο δήμαρχος επικεντρώνει το ενδιαφέρον στη σημασία που έχει η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών της περιοχής για να εμπεδωθεί η ειρηνική συνύπαρξη στη βαλκανική χερσόνησο. Μάλιστα ο Σίμος Δανιηλίδης επισημαίνει ότι «η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων συμπίπτει με τα τρία χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δίνοντάς μας μία σπουδαία ευκαιρία να τον τιμήσουμε. Φυσικά και δεν ξεχνάμε ότι φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μία έννοια που ο παγκόσμιος Μίκης τίμησε, πρόβαλε και υπηρέτησε όσο ελάχιστοι Έλληνες».
Αναλυτικά τα προγράμματα των Φεστιβάλ:
Μ Ε Ρ Κ Ο Υ Ρ Ε Ι Α 2024
Τετάρτη 21 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου
Προσαρμογή: Ισιδώρα Μάλαμα
Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης
Σκηνικά: Εύη Σαρμή – Αστέρης Πολυχρονίδης
Κοστούμια: Βάσω Κουνούπη
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλους
Χειρισμός Φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
Ήχος: Γιώργος Δασκαλάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ελευθερία Ρήγου
Γιώργος Καρύδας
Αστέριος Πολυχρονίδης
Αστερόπη Χαριτίδου
Χριστίνα Αναγνώστου
Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι ένα αντιπολεμικό έργο γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και κοινωνική κριτική που σχολιάζει με εύστροφο και διεισδυτικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, λειτουργώντας προφητικά ως προς την ανάγκη υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της πολύτιμης συμμετοχής τους στον κοινωνικό βίο –οπτική που σήμερα αποτελεί κεντρικό αίτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού, έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αναλογούν στους ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Ο Αριστοφάνης ευφυώς δίνει το «κλειδί» της Πολιτείας στις γυναίκες και εμπιστεύεται στα χέρια τους και στις δράσεις τους την επίτευξη του μέγιστου αγαθού μιας κοινωνίας που είναι η ειρήνη.
Ο πόλεμος για τον Αριστοφάνη είναι μια αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες ως μάνες αλλά και ως σύντροφοι των ανδρών που χάνονται στα παιδία των μαχών αγωνίζονται στο Αριστοφανικό αριστούργημα να επαναφέρουν την ειρήνη χρησιμοποιώντας κάθε όπλο και κάθε τρόπο, και εδώ αρχίζει η αριστουργηματική κωμική προσέγγιση του μεγάλου συγγραφέα.
Πέμπτη 22 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Σόδες και Ασπιρίνες» του Μιχάλη Κοβανίδη
Σκηνοθεσία: Όλγα Ζήση
Σκηνικά: Ελένη Γκοντού
Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Κοβόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Σιώρος
Χορογραφίες: Χαριτίνη Κούκου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Κατσουλίδη
Κοσμάς Θεοφάνης
Ιωάννης Κοτσαρίνης
Λεωνίδας Μικρόπουλος
Νίκος Σφαιρόπουλος
Χορεύει η Χαριτίνη Κούκου
Θα μπορούσε να είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων, αφού όλα αρχίζουν από μια παρεξήγηση, μια λάθος εκτίμηση της κατάστασης από τους ήρωες του έργου. Σύντομα όμως η ασυνεννοησία γίνεται ο τρόπος για να φωτιστούν παράλογες καταστάσεις της καθημερινότητας. Οι ήρωες, άνθρωποι «της διπλανής πόρτας», έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους ιστορίες και δημιουργούν πλοκή ανατροπών και γέλιου. Πέντε πρόσωπα θα κάνουν το παν για να δικαιωθούν μέσα από μια σύγκρουση για γέλια και κλάματα. Κάποιες στιγμές το έργο γίνεται πικρό, αλλά το γέλιο μοιάζει να εξαγνίζει τις διάφορες καταστάσεις. Σε μια γωνιά της πόλης πέντε πρόσωπα συναντώνται τυχαία και έτσι, όπως μόνο μέσα από την κωμωδία μπορούμε να δούμε, συγκρούονται, εξομολογούνται, χορεύουν, ονειρεύονται και ερωτεύονται…
Κυριακή 25 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Εκείνος κι Εκείνος»
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνος Ψυχογιός
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Έλενα Αρβανίτη
Άρης Τσαμπαλίκας
Δημήτρης Φραγκιόγλου
«Εκείνος κι Εκείνος» ή ο Σόλων και ο Λουκάς, δύο αιώνιοι κοινωνικά απροσάρμοστοι ή τοποθετημένοι στο περιθώριο της κοινωνίας που τα κουρέλια τους εκφράζουν την ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Παραμένουν μονίμως εκτός των τειχών, εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία σαν τους κλοσάρ που συναντάμε ακόμα σε σταθμούς του Παρισινού Μετρό. Αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες μόνο; Το «Εκείνος κι Εκείνος» άρχισε να παρουσιάζεται με τη μορφή αυτοτελών επεισοδίων στην τηλεόραση, το 1972. Έγινε μεγάλη επιτυχία με τον Λουκά και τον Σόλωνα να αποκτούν εμβληματική θέση και να συμβολίζουν με τον δικό τους τρόπο τον πόθο για δημοκρατία και ελευθερία. Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν τις παρυφές της πόλης, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Με φιλοσοφικές συζητήσεις που τις διαπερνά ένα καυστικό χιούμορ, προσπαθούν να κατανοήσουν την ίδια την κοινωνία και τους τρόπους της.
Δευτέρα 26 Αυγούστου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
«Σκοτσέζικο ντους» της Χρύσας Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Χορογράφος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Λάλλου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χρήστος Ευθυμίου
Νίκη Παλληκαράκη
Μιχάλης Μαρκάτης
Πηνελόπη Σεργουνιώτη
Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Δανάη Σταματοπούλου
Παναγιώτης Δαβιδόπουλος.
Ένας θίασος κάνει πρόβες για να παρουσιάσει την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Επικεφαλής του θιάσου και θεατρώνης, είναι ένας ερωτύλος φαλλοκράτης ατάλαντος σκηνοθέτης, ο οποίος έχει χάσει όλα τα λεφτά του στο τζόγο, ακόμα και την επιχορήγηση του υπουργείου και για να κρατήσει τους απλήρωτους ηθοποιούς και τεχνικούς στον θίασο, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τους πείσει ότι κοντά του θα έχουν μία σίγουρη και μεγαλειώδη καλλιτεχνική καριέρα. Κατά την διάρκεια όμως των προβών του θιάσου, γίνεται το «σώσε». Ο θίασος γίνεται «μαλλιά κουβάρια» γιατί βγαίνουν στην επιφάνεια, η επαγγελματική αβεβαιότητα των ηθοποιών, οι αντιζηλίες, η υπέρμετρη φιλοδοξία, οι βεντετισμοί και η προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξης, μέσω των ερωτικών σχέσεων με όρους επαγγελματικής συναλλαγής, χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς όρια και η παράσταση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
Τρίτη 27 Αυγούστου
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΘΕΣΠΙΣ»
«Εθνικότητα μου είναι το χρώμα του ανέμου» του Ματέι Βίζνιεκ
Σκηνοθεσία – σκηνικά κοστούμια – επιμέλεια μουσικής – αγωγή του λόγου – κινησιολογία:
Γιώργος Κιουρτσίδης, Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Στέλιος Σουρβάς
Γρηγόρης Ζαγόρας
Ροδούλα Αθανασίου
Ευστρατία Καλογερούδη
Μαρία Φαρμάκη
Ιωάννα Τσουβελεκίδου
Πετρούλα Κατσιμπέλη
Θεοδώρα Πολυμέρη
Γιώργος Βαρθόπουλος
Ο Ματέι Βίζνιεκ, μέσα από μία συρραφή κειμένων καταγράφει με αγωνία τα καταστροφικά αποτελέσματα που υφίσταται ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ, μέσα από την πλύση εγκεφάλου, την επιβολή κατεστημένης νοοτροπίας, τη χειραγώγησή του από τα μέσα ενημέρωσης, τα απανταχού σύνορα που εγκλωβίζουν ανθρώπινες ψυχές ένθεν κακείθεν και βέβαια τις συνέπειες ενός οποιουδήποτε πολέμου. Ενώνουμε και εμείς την αγωνία μας και τις σιωπηλές κραυγές μας, καταθέτοντας τη θεατρική μας θεώρηση μέσα από τα κείμενα του συγγραφέα.
Πέμπτη 29 Αυγούστου
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κ.Θ.Β.Ε.)
σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»
Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού των Γιώργου Ανδρέου – Οδυσσέα Ιωάννου
Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου
Θεατρικό κείμενο: Οδυσσέας Ιωάννου
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Ερμηνεύουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη
Αφηγήτρια: Παναγιώτα Βιτετζάκη
Σκηνικά: Δανάη Πανά
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Video & graphics: Mike Rafail
Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή
Βοηθός φωτιστή στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Τουλίν Οσμάν
Διανομή ρόλων:
Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ)
Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη)
Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος)
Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα)
Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις)
Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού
Μουσικοί επί σκηνής:
Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο)
Γιώργος Ανδρέου – Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο)
Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα)
Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς)
Χρήστος Μακρής (φλάουτο)
Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι)
Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν)
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)
Κωνσταντίνος Σακαρέλης – Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)
Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Αναφέρεται στη χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές –Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό. Η μουσικοθεατρική παράσταση περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέικα, Παραδοσιακά, καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας).
Παρασκευή 30 Αυγούστου
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ποια Ελένη» των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου
Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγδαληνή Σίγα
Πρωτότυπη Μουσική: Σοφία Ταρσένη
Μουσική Ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Φωτεινή Νέτσικα,
Αλέξης Ζουρνατζής
Μιλτιάδης Παπαδόπουλος
Ελένη Σεραφειμίδου
Μαίρη Σαμανάδη
Μαριάννα Διαμαντοπούλου
Στέφανος Παπακυριακίδης
Γεωργία Αγγελίδου
Άννα Αραμπατζή
Γιώτα Παπαδοπούλου
Άννα Βαλτατζή
Μαρία Αποστολοπούλου
Δήμητρα Χονδροπούλου
Παύλος Παυλίδης
Σοφία Τέντζου
Καίτη Λάζου
Ειρήνη Καραφωτιά
Κωνσταντίνος Τουραντζίδης
Ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε ποτέ. Το όλο «μπλέξιμο» το δημιούργησαν οι τρεις θεές (Αφροδίτη, Ήρα, Αθηνά), λόγω ανταγωνισμού. Στην Τροία δεν πήγε η Ελένη, αλλά η άσχημη ξαδέλφη της, η Πευκίδα. Και, ω του θαύματος, ο Πάρης και όλοι οι Τρώες θα τη λατρέψουν ως Ελένη, αφού και η ίδια θα ταυτιστεί με την ιδέα. Άλλωστε όπως λέει και η θεά Αφροδίτη «η ομορφιά είναι του λογικού τερτίπι και όλο αλλάζει μορφή και νόημα». Η Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να γελάσει, να ταξιδέψει στον μύθο, να αναρωτηθεί, να προβληματιστεί και να διασκεδάσει, σε μία κωμωδία καταστάσεων και χαρακτήρων, με φόντο μυθικούς ήρωες και ανθρώπινα πάθη. Εμείς επιλέξαμε να μεταφέρουμε στη σκηνή, με απλό και τρυφερό τρόπο, σαν παιδικό παραμύθι, την αλήθεια με άλλα λόγια.
Σάββατο 31 Αυγούστου
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Μαλλιά κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Kώστας Τσιάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Σχεδιασμός φωτισμών: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Γκότση
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Ανδριανόπουλος – Παναγιώτης Καραχάλιος –
Βασίλης Τσιούτρας
Ήχος – Φως – Video: Γιώργος Γκόλαντας – Παναγιώτης Γιαννούλας
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Νικολέτα Βλαβιανού
Βασίλης Καρμίρης
Χρήστος Κορδελάς
Λίλλυ Μελεμέ
Ηρακλής Τζαφέτας
Παναγιώτης Τόλιας
Αλίκη Τσάκου
Χάρης Φλέουρας
Το έργο του αυτό, ο πολυγραφότατος συγγραφέας Νικόλαος Λάσκαρης, το χαρακτηρίζει κωμωδία, είναι όμως φάρσα, ένα από τα δυσκολότερα είδη του θεάτρου. Η φάρσα διαχειρίζεται παράλογα θέματα που απαιτούν άριστη τεχνική, σπαρταριστή πλοκή, αναπάντεχες ανατροπές, απίθανες συναντήσεις και παρεξηγήσεις. Τα «Μαλλιά κουβάρια» δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις φάρσες των σπουδαίων Γάλλων συγγραφέων, Φεϋντώ, Λαμπίς και Σαρντού.
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ
«Οι Διδυμάνες» του Σπύρου Μπογδάνου
Διασκευή κειμένου – μουσική σύνθεση – μουσική διδασκαλία: Δήμητρα Τρυπάνη
Επιμέλεια σκηνοθεσίας – κίνησης: Καλλιόπη Σίμου
Σκηνογραφία – ενδυματολογία – εικαστικό αφίσας: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Βοηθός μουσικής διδασκαλίας: Ζωή Μάντζου
Φωτογραφίες – καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Τάσος Θώμογλου
Βίντεο – μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη / χορογράφου: Γιώργος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Ελένη Τσίλη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Αηδονίδου
Άννα-Μαρία Ακριτίδου
Φωτεινή Γεωργουδάκη
Αίθρα-Γεωργία Γραμματικού
Φωτεινή Κανελλίδου
Αναστάσιος Κετίκογλου
Ηλέκτρα Κόντογλου
Ανθή Κυρτσόγλου
Ζωή Μάντζου
Έφη Μούζη
Όλγα Παπαδοπούλου
Μάγδα Πένσου
Σάνυ Σερεμέτα
Καλλιόπη Σίμου
Μαρία Σίμου
Ηλιάνα Τσίλη
Αλεξία Φωτιάδου
Μουσικό σύνολο:
Ανθή Κυρτσόγλου (βιολί)
Άννα-Μαρία Ακριτίδου (τσέλο)
Αναστάσιος Κετίκογλου (κρουστά)
Η μουσική παράσταση «Οι Διδυμάνες» βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Σπύρου Μπογδάνου (Συλλογή Διηγημάτων «Η Δέπαινα») το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία του 19ου αιώνα από την περιοχή Μαγαζιά των Παξών. Η αληθινή αυτή ιστορία, συγκινητική και συνταρακτική χωρίς φανφάρες και υπερβολές, ακούγεται στην παράσταση από τα στόματα δύο γυναικών, που έχοντας καθαρθεί πια μετά το πέρας της ιστορίας, μπορούν πλέον να μιλήσουν για το τι συνέβη στις ζωές τους και για το πώς απέκτησαν αυτό το όνομα: «Διδυμάνες». Ισότιμος συνομιλητής τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι ένας Χορός Γυναικών, που επίσης θυμάται, αναρωτιέται, πενθεί και γιορτάζει μαζί τους, καθώς η ιστορία ξετυλίγεται. Το έργο εμπεριέχει επτά πρωτότυπες πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν και τα οποία έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν ως νέος, σύγχρονος ήχος μέσα στο έργο, προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά και από τις περιοχές των Παξών και της Κρήτης, χαρίζοντας ένα ηχόχρωμα και μια αίσθηση που παραπέμπει σε χορικά αρχαίας τραγωδίας.
Βαλκανική Πλατεία 2024
Πρόγραμμα κεντρικής σκηνής
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη Θεοδωράκη»
με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη και Ζωή Τσινιάρη Αμοιρίδου (Ελλάδα)
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, περιοχή Στρεμπενιώτη – 9 μ.μ.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά, αλλά και λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, υποστηριζόμενο από πενταμελή λαϊκή ορχήστρα, τρία χρόνια από τον θάνατό του. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση και, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, αυτή ήταν η επιδίωξή του. Άλλωστε ποιητικά έργα μεγάλων ποιητών είναι συνδεδεμένα με τη μουσική του, που πλέον είναι αδύνατον να τα διαβάσεις και να μην αναδυθεί η μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη.
Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μία έννοια την οποία ο παγκόσμιος Μίκης επηρέασε όσο ελάχιστοι Έλληνες
Είσοδος ελεύθερη
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Παμμήτωρ – Γαία» του Σάκη Βαβαλίδη
Επιμέλεια: Μπάμπης Ιμβρίδης
Εγκαίνια: Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00
Διάρκεια: 2 έως 7 Σεπτεμβρίου 2024
Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη
Ο Σάκης Βαβαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σπούδασε Γαλλική Φιλολογία καθώς και στην Κινηματογραφική Σχολή «Σταυράκου» ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο I.A.D. (Institut des Arts de Diffusion). Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Οι εικαστικές καταγραφές από τον φακό του Σάκη Βαβαλίδη δίνουν βαρύτητα άλλες φορές στην ίδια την πρόταση και άλλες στην συνειδητή καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ υπάρχουν φορές που οι παραπάνω κατηγορίες συμπίπτουν και επικαλύπτονται.
Στην παρούσα Έκθεση με τον τίτλο: «Παμμήτωρ – Γαία» συναντάμε εικαστικά γυναίκες του σήμερα, μητέρες, γιαγιάδες, συζύγους, ερωμένες, γυναίκες της ίδιας της ζωής. Θηλυκά πρόσωπα που βρίσκονται συνειδητά ή όχι στο κάδρο και μέσα από “εύλαλες” σιωπές κλείνουν με νόημα το μάτι στον θεατή, ακόμη και όταν δεν κοιτούν προς το μέρος του.
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024
Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη, 7 μ.μ.
Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας σε συνεργασία με τους συλλόγους Ποντιακή Εστία Νεάπολης, Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «ΠΑΡΧΑΡ»
Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολη)
International Bienale of Miniatur Art Graphics and Drawings Bìtola.
Εγκαίνια: Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 8μ.μ.
Διάρκεια: 3 έως 15 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας 19:00 – 21:00
Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις στα Βαλκάνια.
Παρουσιάζονται 700 έργα με τη συμμετοχή 400 καλλιτεχνών από 80 χώρες μεταξύ των οποίων και Έλληνες καλλιτέχνες.
Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα FireArt
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης
«Ένα Τραγούδι είναι η Ψυχή» (Ελλάδα)
Οι αδελφοί Τσαχουρίδη παρουσιάζουν ένα μοναδικό μουσικό σχήμα με επίκεντρο την ποντιακή λύρα, την ανθρώπινη φωνή και τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες και των δύο. Στην παρούσα πρόταση έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αγάπη των αδελφών για τη νησιωτική μουσική της χώρας μας. Βιολί και λαούτο… λύρα και νταούλι. Βασισμένη σε ήχους αρχέγονους, αλλά και μοντέρνους, αυτό που κάνει τη μουσική των δύο αδελφών να ξεχωρίζει είναι η διαφορετική άποψη για τον ήχο που αποδίδεται, εκφράζεται και ερμηνεύεται με την ποντιακή λύρα και τη φωνή αντίστοιχα, καθώς και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις. Ένα μοναδικά επιλεγμένο μουσικό ρεπερτόριο, πλαισιωμένο από μια επίλεκτη ομάδα μουσικών, μπορεί και αφήνει ανύστακτο το ενδιαφέρον του κάθε ακροατή. Ένα τραγούδι για τον καθένα λοιπόν…
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024
Παραδοσιακό γλέντι με τα συγκροτήματα
BANDA ENTOPICA και ΡΟΥΜΠΑΓΙΑΤ (Ελλάδα)
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Η “Banda Entopica”, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση.
Οι “Ρουμπαγιάτ” είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2013 και από τότε έχει ενεργή παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης, μετρώντας πολλές ζωντανές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Βασισμένοι στην πολυφωνία, οι “Ρουμπαγιάτ” επιχειρούν μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση σε τραγούδια του έντεχνου και του παραδοσιακού χώρου από πληθώρα περιοχών. Η παιχνιδιάρικη διάθεση του φλάουτου σε συνδυασμό με ενδιαφέρουσες αρμονίες από λαούτο ή κιθάρα, συνθέτουν, μαζί με τη δυναμική παρουσία παραδοσιακών και σύγχρονων κρουστών οργάνων, ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα.
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024
Bojan Krstic Orchestra (Σερβία)
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Ο Μεγάλος Bojan Krstic Orkestar θα συμμετέχει στη Βαλκανική πλατεία 2024. Ο πολυβραβευμένος Σέρβος με τη χρυσή τρομπέτα και την πολυβραβευμένη ορχήστρα, υπόσχεται ξέφρενο χορό και διασκέδαση. Ο Bojan Krstić και η ορχήστρα του ζουν στην πόλη Vladičin Han στη Νότια Σερβία. Μια μικρή πόλη που εδώ και δεκαετίες φημολογείται ως η μητέρα των καλύτερων τρομπετών και χάλκινων ορχηστρών της Βαλκανικής. Στον πλέον δημοφιλή ετήσιο διαγωνισμό στην Guča, το “Woodstock of the Balkans” με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ο Bojan Krstić κέρδισε τη «Χρυσή Τρομπέτα» το 2015, την «Πρώτη Τρομπέτα» το 2016 και το βραβείο της «Καλύτερης Ορχήστρας», καθώς και πλήθος άλλων βραβείων για τη φανταστική ερμηνεία του ίδιου και των μουσικών του. Η μπάντα –σήμερα διεθνούς φήμης– κάνει περιοδείες σε όλον τον κόσμο, ηχογραφεί soundtracks, παίζει σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Όλη αυτή η πορεία της μπάντας είχε ως αποτέλεσμα, οι τοπικές και παραδοσιακές μελωδίες τους να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο.
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024
Βέβηλος feat Παράφρων
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Λίγους μήνες μετά το διπλό sold out της συναυλίας “Once dead twice a live” στην Αθήνα, ο ανατρεπτικός ράπερ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια εκρηκτική συναυλία. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 ο «Βέβηλος» θα ανέβει στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Νεάπολης έχοντας στο πλευρό του τον βαβυλώνιο «Παράφρων» και στα decks τον “MCD”. Βέβηλος – Δραστήριος και δυναμικός, μέλος των θρυλικών «Βαβυλώνα», ο «Βέβηλος» εξακολουθεί να μας συστήνεται μέσα από τον λόγο του υποστηρίζοντας με αυτόν και την ζωή του. Αναζητώντας συνεχώς την κάθαρση, επιστρέφει στην σκηνή για να καθηλώσει και να προβληματίσει τους θεατές για ακόμη μια φορά. Μετά το τελευταίο του project «Το Βιβλίο Των Τεσσάρων Στοιχειών», ο «Βέβηλος» επέστρεψε με τα singles «Καθρέφτης» και «Αχέροντας», από τον επερχόμενο δίσκο του, πιο ώριμος και πιο ανατριχιαστικός από ποτέ.
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024
“Egnatia Ensemble”
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Το μουσικό συγκρότημα “Egnatia Ensemble”, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από όλες τις περιοχές της Αλβανίας. Η “Egnatia Ensemble” έχει λάβει μέρος σε δεκάδες εμφανίσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Αμερική, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιταλία κ.ά.). Σημείο αναφοράς στην πλούσια δισκογραφική τους δραστηριότητα, αποτελούν τα άλμπουμ: “Balkan Voices”, “Zabetas Concept with Adriatica”, “Φως”, “Lava”, “Tzekis & friends” κ.ά. Ο Zeqir Sulkuqi, ιδρυτής και διευθυντής του συγκροτήματος, “Egnatia Ensemble”, είναι καθηγητής βιολιού και Μουσικής Δωματίου στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων με μακρά θητεία συνεργασίας στην Αθήνα με τα συγκροτήματα των Σάκη Ρουβά, Στέλιου Ρόκκου κ.ά.
Τραγουδούν οι Aurel Thellimi Driselda Kanina
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024
Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.
Ημέρα Κύπρου
Γνωρίζουμε τη μεγαλόνησο μέσα από μουσικές, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα. Σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδος
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Μαριώ και μαζί της ο Δημήτρης Λίβανος και η ορχήστρα «ΤΟ ΛΑΪΚΟΝ»
Η γνήσια ρεμπέτισσα ΜΑΡΙΩ και ο συνθέτης, στιχουργός και σολίστας του μπουζουκιού ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ σε μια συνεργασία με την 7μελή ορχήστρα το «ΛΑΪΚΟΝ», παρουσιάζουν ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια σε ένα γλέντι από καρδιάς! Η Μαριώ, ως μία από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του είδους η οποία
δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια τη δική της ιστορία και διηγείται με τον δικό της τρόπο, τραγουδώντας όλα εκείνα τα ρεμπέτικα τραγούδια που αγαπήσαμε μέσα στα χρόνια και όχι μόνο. Παρέα της ο Δημήτρης Λίβανος και η ορχήστρα «Το Λαϊκόν», σε μια μοναδική βραδιά!
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024
Συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα
Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9 μ.μ.
Γιώργος Νταλάρας
Μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης
Περισσότερα από 50 χρόνια τραγούδια από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς θα προσπαθήσουν να χωρέσουν μία ολόκληρη ζωή σε μία ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη βραδιά.
Τραγούδια καινούρια και παλιά από αυτά που γνωρίσαμε από τα μαθητικά μας χρόνια και σιγοτραγουδήσαμε, τραγούδια με τα οποία μελαγχολήσαμε, αγαπήσαμε, χαμογελάσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, προχωρήσαμε. Τραγούδια που ζητήσαμε και τραγουδήσαμε μαζί με χιλιάδες άλλους στα στάδια και τα θέατρα, κι άλλα που περιμένουμε ν’ ακούσουμε στην επόμενη συναυλία…
Κουγιουμτζής, Καλδάρας, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Χατζηδάκις, Λοΐζος, Σπανός, Πάνου, Νικολόπουλος, Κατσιμιχαίοι, Μαχαιρίτσας. Και φυσικά Μάνος Ελευθερίου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου.
Μια μοναδική συναυλία με τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.
Βαλκανική Πλατεία 2024
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κασταμονής με Μητροπόλεως (περιοχή Στρεμπενιώτη)
(Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις)
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX
- «Λουκουμάδες με μέλι!» Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής από την Σταυριανή Κωτούλα
- Διαδραστικά παιχνίδια & Challenges για μικρούς και μεγάλους από το CONNECT FAMILY
- «Αν όλα τα παιδιά της γης είχανε μια πυξίδα» Βιωματικό εργαστήρι κίνησης και έκφρασης για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ
- «“Λερωθείτε άφοβα!», αισθητηριακά παιχνίδια και εικαστικές δράσεις για παιδιά 2-4 ετών με τους γονείς τους από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη»
Θα παίξουμε και θα διασκεδάσουμε, χρησιμοποιώντας ως υλικά, προϊόντα από την κουζίνα μας (όπως: σιμιγδάλι, πλιγούρι, ρύζι, ζάχαρη, μπαχαρικά, μυρωδικά, χρώματα ζαχαροπλαστικής, ειδικά υλικά για παιδιά μικρής ηλικίας κ.ά.)! Θα παίξουμε με φυσικές πλαστελίνες και πηλό και θα ζωγραφίσουμε με φυσικά χρώματα.
Στόχος μας να δώσουμε στα παιδιά έντονες αισθητηριακές εμπειρίες μέσα από την όραση, την αφή και την όσφρηση, καθώς και την ευκαιρία της δημιουργικής έκφρασης παρέα με τους γονείς τους.
Παιδική Σκηνή, 9 μ.μ.
«Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» Μία ρομαντική, χαρούμενη διασκευή του γνωστού κλασσικού παραμυθιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις κούκλες και τα μεγάλα εντυπωσιακά σκηνικά, κατάλληλη και για πολύ μικρές ηλικίες παιδιών, αλλά παράλληλα πολύ ευχάριστη και για τους ενήλικες!
Παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου
Μέσα από το εργαστήριο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών και θα κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες.
- «Περπατώ εις το δάσος!» Εργαστήριο μάθησης και δημιουργίας από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη»
- Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια γνωρίζουμε το δάσος και κυρίως το αστικό δάσος. Μαθαίνουμε για τη χλωρίδα και την πανίδα και φτιάχνουμε πρωτότυπες κούκλες-ζωάκια με φυσικά υλικά.
- «Ταξίδι στο τροπικό δάσος: Πεταλούδες, τα λουλούδια που πετάνε» Εργαστήριο με μεικτή τεχνική κολλάζ και ζωγραφικής από το Eργαστήριο
Tέχνης ArtFactory
- «Εκπαιδευτικά παιχνίδια» Εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής από την ομάδα ROBOT SET GO
- «Η ανατομία του Ωκεανού» Εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub
Τι είναι ο ωκεανός; Πώς σχηματίζεται, τι στοιχεία τον απαρτίζουν και ποια είναι η σημασία τους για τη ζωή στη γη; Μέσα από παιχνίδια και πειράματα ανακαλύπτουμε τη σπουδαιότητα της διατήρησης και προστασίας των ωκεανών για τη διατήρηση της ζωής στη γη.
Παιδική σκηνή, 9 μ.μ.
«Παιχνιδοτράγουδα και τραγουδοπαιχνιδίσματα»
Μία μουσική παράσταση από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών εμπλουτισμένη με μουσικοθεατρικά παιχνίδια. Τραγούδι, χορός και αφήγηση γίνονται ένα και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των τραγουδιών για παιδιά. Συμμετέχουν μουσικοί από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών.
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- «Ο πολύχρωμος κόσμος του Χουάν Μιρό» Eργαστήριο τεχνικής κολλάζ και ζωγραφικής από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα “Σχεδία στην Πόλη”
Τα παιδιά ταξιδεύουν στο ατελιέ του Μιρό και ετοιμάζουν τα δικά τους πρωτότυπα έργα ζωγραφικής σε μεγάλα Α3 χαρτόνια!
- Κατασκευάζουμε ένα υπέροχο κάστρο με απλά υλικά!
Εικαστικό εργαστήρι από την Σταυριανή Κωτούλα
- Χαμογελάστε με στυλ! Η απόλυτη Photobooth εμπειρία του CONNECT FAMILY
- “Ολυμπιακά αθλήματα” Εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής από την ομάδα ROBOT SET GO
- «Το απολίθωμα του μέλλοντος» Εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub
Πώς μπορεί να μοιάζουν τα απολιθώματα του μέλλοντος; Μαθαίνουμε πώς σχηματίζονται και τι μας αποκαλύπτουν για το παρελθόν της γης. Εξετάζουμε πώς τα μικροπλαστικά, που έχουν μολύνει τις θάλασσες και το περιβάλλον μας, μπορεί να επηρεάσουν τα μελλοντικά απολιθώματα και τη ζωή στη γη.
Παιδική σκηνή, 9 μ.μ.
«Οι διακοπές του Καραγκιόζη» Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγάπιος Αγαπίου
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- Εργαστήριο χρωματιστού πηλού από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX
- «Μικροί υπερήρωες στο ψυγείο μου» Εργαστήρι χειροτεχνίας από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη»
Με βάση μεγάλα ξύλινα μανταλάκια ετοιμάζουμε μαγνητάκια με θέμα τους αγαπημένους υπερήρωες των παιδιών!
- «Ταξίδι στο τροπικό δάσος: Τροπικά λουλούδια» Εργαστήριο με μεικτή τεχνική κολάζ και ζωγραφική από τo Εργαστήριο Τέχνης ArtFactory
- «Εμπρός Καλή μου Μύτη!» Διαδραστικό, εκπαιδευτικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub.
Ανακαλύπτουμε τον κόσμο των αρωμάτων με μόνη σύμμαχο τη μύτη μας! Έτσι, αναδεικνύεται η σημασία της όσφρησης στην καθημερινή μας ζωή και πώς τα αρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας και τη μνήμη μας.
- “Πεινά Πεινά η Μέλισσα”. Βιωματικά περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια από τους Think Beeg
Μαθαίνουμε για τη ζωή της Μέλισσας! Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται ανησυχητικά παγκοσμίως. Τί θα συμβεί αν πραγματικά εξαφανιστούν οι μέλισσες; Μπορούμε να βοηθήσουμε; Φτιάχνουμε μαγικές «Σποροβόμβες» με σκοπό την ανάπτυξη της αστικής χλωρίδας.
Παιδική σκηνή, 9 μ.μ.
«Το καράβι Mataroa ταξιδεύει στα Βαλκάνια: Παραμύθια και ιστορίες» από τους Mataroa Art Group
Αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών από τέσσερις χώρες των Βαλκανίων: Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία. Το καράβι Mataroa σηκώνει πανιά, ανεβάζει άγκυρα και φορτωμένο παραμύθια από την περιοχή των Βαλκανίων διασχίζει τις θάλασσες. Ένα θεατρικό ταξίδι μέσα από την αφήγηση, το θέατρο και με τη συνοδεία μουσικής από τη λαϊκή παράδοση των παραπάνω χωρών.
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- «Ταξίδι στο τροπικό δάσος: Παπαγάλοι» Εργαστήριο με μεικτή τεχνική κολάζ και ζωγραφική από τo εργαστήριο τέχνης ArtFactory
- Ξεκινάμε το σχολείο με Χαμόγελο Δημιουργικό εργαστήριο από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
- Μαθαίνουμε χασαποσέρβικο από τον Σύλλογο ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ
- Περιπέτειες στις κυψέλες – Η ζωή της Μέλισσας στη πόλη
Βιωματικό εργαστήριο για τη ζωή της Μέλισσας από τους Think Beeg
Μαθαίνουμε την κοινωνία των μελισσών και δοκιμάζουμε μέλι!!
Που και πώς ζει μια Μέλισσα στην πόλη; Πως μπορούμε να τη βοηθήσουμε;
Αναλαμβάνουμε δράση!!!! «Σποροβόμβες» – «Μελισσοκομυτά φυτά» – Δοκιμή Μελιού. Βγαίνουμε στη φύση, παίζουμε, εξερευνούμε τη γύρω περιοχή για να αναγνωρίσουμε τις μέλισσες και τα λουλούδια που επικονιάζουν οι μέλισσες.
- «Από το αδράχτι, στο μιτάρι … και στου αργαλειού τη χάρη» Ομάδα «Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια»
Ένας αργαλειός με χτένι και μιτάρια, στημόνι και υφάδια, γίνεται εργαλείο δημιουργίας. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα παλιά μας μπλουζάκια και να φτιάξουμε μια κουρελού;
Παιδική σκηνή, 9 μ.μ.
«Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Oscar Wilde
από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς
Μετάφραση: Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς │ Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Παίζουν: Αγγ. Γουγούσης, Μυρ. Καρματζόγλου, Β. Μάμαλη
Πώς αντιμετωπίζουμε το θυμό; Τι σημαίνει «δικό μου»; Ποια είναι τα τείχη που βάζουμε στον εαυτό μας; Τα τείχη όταν χτίζονται, γκρεμίζουν…
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- «Υπέροχα, πεντανόστιμα cup cakes πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη!»
Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής από τη Σταυριανή Κωτούλα
- «Πειρατές και παράξενα πλάσματα του βυθού» Εργαστήρι χειροτεχνίας από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην Πόλη»
Ένας πολύ παλιός πειρατικός χάρτης θα γίνει η αφορμή για να ζήσουμε μια φανταστική περιπέτεια μυστηρίου και ανατροπών. Μαζί με τα παιδιά, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, θα εξερευνήσουμε τον βυθό και θα ανακαλύψουμε κρυμμένα ναυάγια, παράξενες ιστορίες πειρατών και θρύλους για φανταστικά πλάσματα. Επίσης, θα ετοιμάσουμε καπέλα και κατασκευές ως ενθύμιο του ταξιδιού μας!
- Δημιουργώντας με χαμόγελο το βραχιολάκι της ευτυχίας. Δημιουργικό εργαστήριο από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- «Έξυπνη φύση: Φωλιά» Εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο από την European Outdoor Education Hub
Μέσα από τη δημιουργία μιας φανταστικής φωλιάς για ένα πουλί υπό εξαφάνιση, εξερευνούμε τη σημασία του σχεδιασμού και της αισθητικής στη φύση. Μαθαίνουμε πώς η μορφή και η λειτουργία συνεργάζονται για να προσφέρουν ασφάλεια και άνεση στα πουλιά.
- “Πεινά Πεινά η Μέλισσα”. Βιωματικά περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια από τους Think Beeg
Μαθαίνουμε για τη ζωή της Μέλισσας! Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται ανησυχητικά παγκοσμίως. Τί θα συμβεί αν πραγματικά εξαφανιστούν οι μέλισσες; Μπορούμε να βοηθήσουμε; Φτιάχνουμε μαγικές «Σποροβόμβες» με σκοπό την ανάπτυξη της αστικής χλωρίδας.
Παιδική σκηνή, 9 μ.μ.
«Ο παπουτσωμένος γάτος» Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου
Η κλασική αγαπημένη ιστορία θα μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου, όπου ένας ευφάνταστος και πραγματικός γάτος, μιλάει και συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, αλλά την ίδια στιγμή αισθάνεται ως ζώο, γι’ αυτό είναι και πιστός. Διαπραγματεύεται την καπατσοσύνη που τη συναντάμε διάχυτη στην καθημερινότητά μας, αλλά παράλληλα και την ευγνωμοσύνη που λιγοστεύει μέσα απ΄ τις χούφτες μας.
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
- «Λαχταριστές βάφλες με μερέντα!» Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής από τη Σταυριανή Κωτούλα
- Δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά από τον Σύλλογο ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ
- «Το δέντρο των ονείρων» Δημιουργικό εργαστήριο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- Περιπέτειες στις κυψέλες – Η ζωή της Μέλισσας στη πόλη. Βιωματικό εργαστήριο για τη ζωή της Μέλισσας από τους Think Beeg
Μαθαίνουμε την κοινωνία των μελισσών και δοκιμάζουμε μέλι!!
Που και πώς ζει μια Μέλισσα στην πόλη; Πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε;
Αναλαμβάνουμε δράση!!!! «Σποροβόμβες» – «Μελισσοκομυτά» φυτά – Δοκιμή Μελιού. Βγαίνουμε στη φύση, παίζουμε, εξερευνούμε τη γύρω περιοχή για να αναγνωρίσουμε τις μέλισσες και τα λουλούδια που επικονιάζουν οι μέλισσες.
- «Από το στάχυ … στο ψωμί» Ομάδα «Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια»
Οι μικροί μας φίλοι συναντούν τη θεά Δήμητρα, μεταμορφώνονται σε γεωργούς και χρησιμοποιούν αντικείμενα και εργαλεία του παρελθόντος για να παρασκευάσουν ψωμί. Η μαγική «κυρά μαγιά» κάνει νάζια στα ψωμιά, τα ζυμώνει, τα φουσκώνει και στον φούρνο τα στεγνώνει!
Παιδική σκηνή, 9 μ.μ.
Το καλοκαίρι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και ακροβάτες, ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ εισβάλουν στα όνειρα των παιδιών και τα μετατρέπουν σε ένα ζωντανό και χρωματιστό τσίρκο! Παράσταση τσίρκου από τις έφηβες καλλιτέχνιδες του ΜΟΝΟΚΥΚΛΟΥ και των εκπαιδευτών τους.
via : https://www.typosthes.gr/