Ρένα Δούρου:Το σημερινό σκηνικό είναι μια πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμορφωμένη φωτογραφία

Speedynews.gr

Η ταχύτητα στην ενημέρωση


Δημοφιλέστερα

Ρένα Δούρου:Το σημερινό σκηνικό είναι μια πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμορφωμένη φωτογραφία

H Ρένα Δούρου μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνη Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.,σε πρόσφατη συνέντευξη της,μίλησε για το ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε την πολιτική της Νέας δημοκρατίας.

Δείτε τη συνέντευξη:

-Πολλοί εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει σε μια στρατηγική επικράτηση στο πολιτικό σκηνικό. Πώς εσείς αποτιμάτε τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα;

-Αυτό που ονομάζετε ‘στρατηγική επικράτηση στο πολιτικό σκηνικό’ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αλήθεια δεν είναι ούτε ‘στρατηγική’, ούτε ‘επικράτηση’. Είναι μια πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμορφωμένη φωτογραφία. Η φωτογραφία ενός κατασκευασμένου Μωυσή, αναντίστοιχη της πραγματικότητας. Μια φωτογραφία που μαρτυρά δύο παράλληλους κόσμους. Της πραγματικότητας και της κυβέρνησης.

Και αυτό έχει ημερομηνία λήξης, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν είναι εξωγήινο με… έδρα τον Υμηττό, αφουγκράζεται την κοινωνία. Μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες, υγειονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, η κοινωνία έχει πάντα τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά μια εύθραυστη δήθεν ‘στρατηγική επικράτηση’ εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους για εκείνους, που αφού την κατασκεύασαν, πλέον πιστεύουν ότι είναι αληθινή. Ειδικά σήμερα που το σύνολο της κοινωνίας δοκιμάζεται από τις κυβερνητικές πολιτικές που επιδεινώνουν και δεν λύνουν τα προβλήματα. Γιατί ξέρετε, οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν τα δάνειά τους, τα χρέη τους, τα ενοίκια… και δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν στην εικονική πραγματικότητα του κ. Μητσοτάκη.

-Στο πλαίσιο αυτό θεωρείτε απαραίτητο το διάλογο και τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Τι κινήσεις, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να γίνουν προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ; Και εκτιμάτε πως η Φώφη Γεννηματά θα ανταποκριθεί;

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
-Η επίδραση των συνεπειών της πανδημίας είναι καταλυτική. Όπως στο πρόσφατο παρελθόν οι μνημονιακές πολιτικές προκάλεσαν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό που ήσαν αδιανόητες μέχρι τότε, έτσι και σήμερα, βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση.

Οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος είναι σε κίνηση και χρέος όλων όσοι επικαλούμαστε τη δημοκρατία και την πρόοδο, είναι να εργαστούμε έτσι ώστε αυτή η μετακίνηση να είναι προς την κατεύθυνση της προοδευτικής πλευράς, της μείωσης των ανισοτήτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού του περιβάλλοντος. Όχι γιατί έτσι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά γιατί αυτό απαιτούν το συμφέρον της πατρίδας, οι προσδοκίες των πολιτών που δοκιμάζονται. Όποιος σήμερα επιλέγει να κάνει ασκήσεις επί χάρτου, στη βάση μικροκομματικών ή προσωπικών στρατηγικών βρίσκεται κόντρα στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

-Την ίδια στιγμή, πάντως, το κόμμα σας δείχνει να βρίσκεται αντιμέτωπο με την εσωστρέφειά του και να ασχολείται περισσότερο με τον μικρόκοσμό του, παρά με την παρατήρηση του κόσμου που αλλάζει και τη δημιουργία ενός σύγχρονου προγράμματος…

-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέλεγε την εσωστρέφεια, τότε θα γύριζε την πλάτη στην ανάγκη αντιστοίχισής του με τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

Όμως μπροστά στην παράλληλη πραγματικότητα που φιλοτεχνείται συστηματικά περί Μητσοτάκη – Μωυσή – Τσώρτσιλ – Ηρακλή και δεν ξέρω τι άλλο και μπροστά σε μια στάση του ΚΙΝΑΛ που τις μονές μέρες κάνει αντιπολίτευση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και τις ζυγές κριτική σε ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα ως τα τοπικά μας στελέχη και μέλη σε όλη την Ελλάδα, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για τους πολίτες σε όλα τα μέτωπα. Από την οικονομία ως την παιδεία και το περιβάλλον και την προστασία των δημόσιων αγαθών όπως είναι η ενέργεια και το νερό, που όλα απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Με το πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι 2”, δείχνουμε την ανάγκη νέων πολιτικών όχι με συνθήματα αλλά με τεκμηριωμένες προτάσεις. Και πλέον στη βάση της συλλογικής, κριτικής αποτίμησης της κυβερνητικής μας δουλειάς, προχωράμε στην εκπόνηση του προγράμματός μας για μια αξιόπιστη, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Ενός προγράμματος που το διαπερνά η ανάγκη αντιμετώπισης της πολυεπίπεδης και πολυπαραγοντικής κλιματικής κρίσης. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θεωρεί την περιβαλλοντική υπόθεση σημαία ευκαιρίας, αλλά το κρίσιμο νήμα που συνδέει όλα τα κεφάλαια του νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

-Αλήθεια κυρία Δούρου, δεν σας απασχολεί ότι είσαστε από μειοψηφία έως ανύπαρκτοι στα μαζικά κινήματα; Σε χώρους όπως η Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα συνδικάτα, τα Πανεπιστήμια; Το ΚΙΝΑΛ έχει σχεδόν παντού μεγαλύτερες δυνάμεις από εσάς. Υπάρχουν ευθύνες σε αυτό;

-Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ διατηρεί κάποιες δυνάμεις σε μαζικούς χώρους, δεν έχει να κάνει με τις σημερινές επιλογές της ηγεσίας του. Αλλά με την επιβίωση κάποιων στοιχείων του ΠΑΣΟΚ, που παραπέμπουν, όχι στην εποχή της φθοράς του αλλά σε εκείνη της βαθιάς του διείσδυσης στα κινήματα, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιας διείσδυσης που εμείς, ως Δύναμη Ζωής στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδιώξαμε με κάθε τρόπο, μέσα από πολλές μορφές συνεργασίας και συμπόρευσης με σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Αττικής, από τα Επιμελητήρια ως την ακαδημαϊκή κοινότητα, από τον αθλητισμό ως τον πολιτισμό. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογές, παρά τον πρωτόγνωρο, άδικο και ανήθικο πόλεμο που δεχθήκαμε τόσο από τη ΝΔ όσο και από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, καταγράψαμε 34%.

Ένα ποσοστό που ορισμένοι θεώρησαν αναπάντεχο. Ήταν όμως το αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής και μεθοδικής δουλειάς μας για κοινωνική γείωση. Αυτό το νήμα πιάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

-Ανανέωση στο στελεχιακό σας δυναμικό απαιτείται;

-Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού ενός κόμματος δεν αποτελεί μενού που μπορεί να παραγγείλει κάποιος σε ένα εστιατόριο. Δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Χαρακτηρίζεται από πολλούς παράγοντες και, για να θυμίσω και κάτι που έλεγα το 2004, το ‘νέο δεν είναι πάντα αυταξία’.

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα έχει αλλάξει πολύ στελεχιακά, σε σχέση με το 2012, αντανακλά και αποτυπώνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την κοινωνία. Φυσικά έχουμε μπροστά μας δρόμο για να ανταποκριθούμε οργανωτικά στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως συχνά επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

-Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ για εσάς είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ή κόμμα-κορμός της προοδευτικής παράταξης, εκφράζοντας και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία…

-Το θέμα δεν είναι κ. Σκουρή οι ετικέτες. Αλλά να κτίσουμε όλοι και όλες μαζί, στη βάση της ομόφωνα ψηφισμένης διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τη μαζική, δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή παράταξη που θα δώσει ανάσα στον τόπο. Και λύσεις στους πολίτες που αγωνιούν για το αύριο. Που θα βάλει τέλος στην επικίνδυνη, αναχρονιστική οπισθοδρόμηση της σημερινής κυβέρνησης. Και που θα ανοίξει προοδευτικό ορίζοντα για τον τόπο αρδεύοντας, χωρίς αποκλεισμούς, από όλες τις δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, που έχουν ως επίκεντρο τους αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Ελευθερία.

Ό,τι σήμερα απειλείται στη χώρα μας από εκείνες τις δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Αυτό είναι το ζητούμενο για μια σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα που δεν ταλανίζεται από σύνδρομα δήθεν κατοχής της απόλυτης αλήθειας. Ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό είναι ο δρόμος των πολλών και όχι των ολίγων εκλεκτών.

-Την κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής, πώς την κρίνετε;

-Και η Περιφέρεια Αττικής όπως όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας υφίστανται τις συνέπειες ενός, να μου επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό, σιωπηλού πραξικοπήματος από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου. Μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και δεν είναι τυχαίο, ήταν να ακυρώσει τη δημοκρατική τομή που αποτελούσε η εισαγωγή της απλής αναλογικής, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα με τον ‘Κλεισθένη’. Η κατάργησή της μετά από τις εκλογές πέρσι, στην ουσία αλλοίωσε τους πραγματικούς συσχετισμούς που προέκυψαν από τη βούληση των πολιτών.

Με πρόσχημα μια “εύκολη κυβερνησιμότητα” η κυβέρνηση έκανε κάτι το πρωτοφανές: διόρθωσε τα αποτελέσματα και παράλληλα αποδυνάμωσε, αφαιρώντας αρμοδιότητες, τα μεγάλα και αντιπροσωπευτικά όργανα όπως είναι τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Εμείς, ως Δύναμη Ζωής, κινούμαστε στον αντίποδα αυτής της… αυτοδιοικητο-κτονας λογικής της κυβέρνησης. Επιχειρούμε μια προγραμματική αντιπολίτευση αν και, νομίζω σίγουρα θα γνωρίζετε, ότι η σημερινή διοίκηση παράγει ένα σωρό από εκείνα τα θέματα που χαρακτηρίζονται δημοσιογραφικά “πιασάρικα”, πάνω στα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιπολίτευση εντυπώσεων και όχι ουσίας. Όμως στρατηγική μας επιλογή για την Αττική και τους πολίτες της είναι η ουσία. Όχι οι ιλουστρασιόν εντυπώσεις ή οι κούφιοι βερμπαλισμοί. Είναι θέμα αισθητικής.

Σήμερα η Ρένα Δούρου θα μιλήσει στο ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ,στο Ολυμπιακό κέντρο Ξιφασκίας.

 

#επικοινωνουμε_ελευθερα

#paramenoume_speedy

Comment here